Boško Petrović

Nagrada European Jazz Master Bošku Petroviću

Datum objave:
06.11.2005.
Autor:
Davor Hrvoj
Razgovor s Boškom Petrovićem, najpoznatijim hrvatskim jazz glazbenikom

Nagrada European Jazz Master Bošku Petroviću

Boško Petrović je najznačajniji hrvatski jazz glazbenik: vibrafonist, skladatelj, vođa sastava, promotor i edukator. Zahvaljujući međunarodnom uspjehu Zagrebačkog jazz kvarteta, te nastupima diljem svijeta i suradnjama sa zvijezdama jazza poput Johna Lewisa, Arta Farmera, Joea Passa, Clarka Terryja i brojnih drugih, postao je ”ambasadorom” hrvatskog jazza u svijetu.
- Često ste pozivani na međunarodni jazz festival u Cork u Irskoj. Kako je bilo ove godine?
- Ove sam godine sa svojim kvartetom imao dva nastupa na jazz festivalu u Corku: jedan u Tristel Art Centru, a drugi u ”Sobi legendi” u hotelu Metropol, u kojem se paralelno svira na čak pet pozornica. Oba su koncerta bila odlično primljena, a poslije prvoga ovogodišnji jazz ambasador festivala David Amram i umjetnički direktor festivala Jack McGoran predali su mi nagradu European jazz Master.
- Kakav je dojam na vas ostavio ovogodišnji festival?
- Festival takovog tipa koji je na neki način sličan Newport Jazz Festivalu, ali u manjem obliku, ne ostavljaju puno mjesta da se poprate sve manifestacije jer se često odigravaju paralelno na raznim lokacijama. Teško je bilo odlučiti na koji koncert otići, primjerice Chicka Coreae ili istodobno neke druge svjetske zvjezde jazza. Slušao sam jedan od dva nastupa Jona Faddisa koji je nastupio uz grupu Richiea Buckleya koji nam je poznat iz B.P. Cluba, a poslušao sam i nekoliko odličnih, do sada anonimnih irskih skupina. Zanimljiv je bio ponovni susret, poslije puno godina, sa sada francuskim klaviristom Bojanom Z (Zulfikarpašić) koji je ove godine dobitnik Europske jazz nagrade (European Jazz Prize). Prisjetili smo se dana kad je mladi Bojan dolazio u Grožnjan na Ljetnu jazz školu HGM-a koju vodim. Rekao mi je da je posjetio Grožnjan za vrijeme rata pa je, rastužen situacijom koju je vidio, napisao ”Grožnjan Blues” i snimio ga za jedan od svojih CD-ova. Bojan će na proljeće nastupiti u Zagrebu, a dogovorili smo da sljedeće sezone dođe i u B.P. Club te da održi koncert na ljetnom festivalu Jazz is Back 2006. u Grožnjanu.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja