28. JazzTimeRijeka festival

28. JazzTimeRijeka festival
Datum objave:
07.11.2019.

Elvis Stanić, jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša, te najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije, sa 'Elvis Stanić Group' otvorit će ovogodišnje, 28. po redu, izdanje međunarodnog Jazz Time Rijeka festivala.
“Nakon dosta vremena, ponovo smo na Jazz Timeu, a ovo “dosta vremena” ustvari smo iskoristili da bi postavili jedan sasvim novi zvuk, drugačiji od onog na što je jazz publika navikla kad se govori o ESG-u.

Odmaknuli smo se od tzv. “trećeg vala”, Pat Methenija i svega onog što je karakteriziralo naš zvuk u proteklom desetljeću. Mogu reći da smo se vratili na izvor – u Jazz Rock, Progresivu, no u kombinaciji s elektronikom i loopovima.  Spojili smo znanje i vintage iskustvo s novim tehnologijama – a rezultat tog eksperimenta ekskluzivno ćemo predstaviti na ovogodišnjem Jazz Timeu!

Svakako je tome doprinjela i “svježa krv” u našim redovima – fenomenalna Alba Nacinovich - izvan svake definicije, rame uz rame sa suverenim  Branimirom Gazdikom, sound designerom Ivanom Popeskićem, baznim “sub-basom” Damjana Grbca i, naravno, uz moju budnu pasku da sve bude zaista “sirovo” i  neposredno!” Elvis Stanić

Elvis Stanić je samostalno ili s Elvis Stanić Group nastupao na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu (SAD, Kina, Velika Britanija, Bugarska, Nizozemska, Austrija, Italija, Slovenija, Turska, Njemačka, Norveška, Grčka, Srbija, BiH, Mađarska, Crna Gora), a dva puta je nastupio kao jedini hrvatski predstavnik i na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu.

Kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj i svijetu.

Osvojio je mnogobrojne nacionalne i međunarodne nagrade za glazbenu umjetnost i kulturu (28 diskografskih nagrada Porin za jazz, pop instrumentalnu i zabavnui glazbu, 9 nagrada Status HGU,...), a 2008. odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Multiinstrumentalist - saksofonist, klarinetist, trubač i pijanist - skladatelj i producent, Chico Freeman nastupit će 15.11.2019. u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

U Rijeku na 28.JazzTime dolazi sa Chico Freeman Exotica triom u sastavu: Chico Freeman – saksofon, udaraljke, Heiri Känzig - bas i Reto Weber – egzotične udaraljke.
Chico Freeman odrastao je u glazbeničkoj obitelji. Njegov otac bio je poznati jazz glazbenik, tenor saksofonist Von Freeman, a i njegovi stričevi bili su glazbenici: George Freeman koji je svirao gitaru i Bruz Freeman koji je svirao bubnjeve. Oni su zaslužni za Chicov ulazak u svijet jazza.

      Karijeru je započeo u drugoj polovici sedamdesetih godina prošloga stoljeća kao nova zvijezda suvremenog i free jazza, nastavljač tradicije Johna Coltranea. Nakon što je ostvario suradnje s najpoznatijim američkim free-jazz glazbenicima, u osamdesetima je napravio zaokret u pristupu predstavivši se i kao sjajan mainstream instrumentalist, a poslije i kao glazbenik otvoren raznim utjecajima, od fusiona do world musica. Tijekom karijere svirao je i snimao s legendarnim jazzistima, među ostalima s Dizzyjem Gillespiem, Charlesom Mingusom, Artom Blakeyem, Paquitnom D'Riverom, McCoyem Tynerom, Wyntonom Marsalisom i Arturom Sandovalom, ali i sa slavnim glazbenicima i sastavima drugih žanrova: Earth, Wind and Fire, Irakere, The Eurythmics, The Temptations, Michaelom Jacksonom, Stingom, Titom Puenteom, Memphisom Slimom, Celiom Criuz, BB Kingom i Jamesom Brownom.

Bio je član poznatih skupina: The Leaders i Roots za koje je i skladao, a vodi i vlastite sastave s kojima je snimio tridesetak albuma. Utemeljivši skupinu Brainstorm svoju je glazbu usmjerio u komercijalnije vode igrajući se s tradicijom jazza, fusionom, rhythm & bluesom, reggaeom i novim trendovima poput rapa, ali i elementima afričke glazbe. U raznim projektima članovi njegova sastava bili su neki od vodećih jazzista, među ostalima Wynton Marsalis, Bobby McFerrin, Bobby Hutcherson, Jack DeJohnette, Buster Williams, Joe Lovano, James Newton i Elvin Jones.

Heiri Känzig - Chico Freeman - Reto Weber

Heiri Känzig
bass

 Svoj “foreign sound”, Känzig na basu predstavlja toliko dobro da su Freeman i Känzig odlučili napraviti i posebne, intimnije, Duo i Trio projekte u kojima su njihove osobnosti u jednakoj mjeri mogu doći do izražaja. “Ponekad ja predložim bass dionicu, Chico odmah na to složi melodiju. Većina stvari uglavnom se odvija ad hoc u studiju, baš kao što smo primjerice kao Duo snimili “Just Play”. Europski neovisni utjecaji nastavljaju se osjećati na sceni, a čini se da u zadnje vrijeme i u tradicionalnom jazzu dobivaju više prostora nego što je to bilo uobičajeno. Osim toga i sam Freeman na svoje glazbene kolege reagira tako da se to jasno čuje i u glazbi. “Sva trojica smo iznimno otvoreni glazbenici”, objašnjava Känzig, “a to se još više ističe u trenutku kada shvatite da mi ne samo da skupa stvaramo glazbu nego jedni druge iznimno poštujemo i cijenimo.

Reto Weber
skladatelj i perkusionist

Reto je pravi majstor kada ja riječ o stapanju glazbenih vizija, senzitivnosti i humora. Kreće se u svijetu udaraljki, uključujući trap perkusije, niz raznih činela, gongove, zvona, čelični bubanj i senegalske balafone.  Svoj egzotične instrumente pronalazi na raznim festivalima diljem svijeta - od Tokija i Hong Konga preko Madrasa, La Paza, Qugadougoiua do Sidneyja, Abidjana, Hanoia, Jakarte, Bombaja i raznih drugih mjesta na kojima je često i rado viđen gost.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jedna od najvećih hrvatskih glazbenih diva, Gabi Novak, u pratnji Matije Dedića i njegovog trija nastupit će 16.11.2019. u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku na 28. izdanju međunarodnog festivala jazz glazbe - JazzTime Rijeka.

Gabi gotovo 30 godina nije imala solistički u Rijeci, što ovaj nastup čini iznimno značajnim kako za nju tako i za njezine brojne obožavatelje, te posebno zahvaljuje na pozivu da nastupi na ovogodišnjem izdanju festivala

Tako će ove godine Riječka publika ponovo imati priliku uživati u ljepoti njezinog glazbenog izričaja koja će zasjati kroz paletu interpretacija bezvremenskih uspješnica kao što su, između ostalih, ‘Pusti me da spavam’ , ‘Sve što znaš o meni’, ‘Pamtim samo sretne dane’.

Tijekom svog dugogodišnjeg umjetničkog rada, Gabi Novak nije našla premca u vokalnoj kvaliteti kao ni umijeću ispreplitanja šlagerskog sentimenta i jazz senzibiliteta. Za novi jazzy zvuk poznatih uspješnica, koje ćemo imati priliku čuti, najzaslužniji je upravo Matija Dedić i to kroz produkciju njezinog albuma “Pjesma je moj život” iz 2003. godine koji je osvojio čak 5 nagrada Porin.

Gabi uvijek ističe da joj je Matija na taj način oplemenio i produžio aktivnu karijeru, a mi možemo samo dodati - na veliko zadovoljstvo njezinih fanova.

Matiju Dedića, kojeg je Riječka publika već imala prilike čuti na pozornici JazzTime Rijeka festivala, gotovo da i nije potrebno posebno predstavljati, čak ni publici koja tek površno prati jazz glazbu. Ovaj vrsni pijanist i jazz glazbenik, koji svojim autorskim potpisom gotovo da postaje sinonim hrvatskog jazza, posljednjih godina svojim brojnim nastupima na svjetskim pozornicama sve više osvaja i međunarodnu glazbenu scenu.

Članovi trija su, uz Matiju, poznati riječki glazbenik koji već dugi niz godina surađuje sa Gabi - Tonči Grabušić na bubnjevima, te Goran Rukavina na basu.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja