Drago Diklić

Biografija

Drago Diklić rođen je u Sinju 1937. g.
S roditeljima dolazi u Zagreb 1941. gdje u zagrebačkom kvartu Trnje odrasta i provodi najveći dio svoga života.
Uočivši talent za glazbu, već u ranim dječačkim godinama majka ga upisuje u glazbenu školu prof. Elly Bašić kao najmlađeg đaka, na studij violine kod profesora S. Šuleka. S nepunih 5 godina solist je u zboru društva "Međimurci" i nastupa na tadašnjem krugovalu Radio Zagreba. Studij prekida zbog bolesti ali nastavlja nekoliko godina kasnije na glazbenoj školi u Zagrebu.
Ponesen izazovima jazz glazbe i popularne zabavne glazbe počinje se 1954. baviti jazz i zabavnom glazbom i nastupati u mnogim popularnim sastajalištima mladeži u gradu Zagrebu. Iz tih godina datiraju i prve snimke na Radio Zagrebu i prva izdanja gramofonskih ploča u tadašnjoj produkciji gramofonskih ploča Jugoton.
Sve popularniji pjevač i glazbenik, uzima saksofon kao glavni instrument i odlazi na gostovanja u inozemstvo s orkestrom poznatih zagrebačkih glazbenika. Dugi niz godina nastupa u inozemstvu s nekoliko formacija vlastitih orkestara.
Skladateljskim se radom počinje baviti 1963. a skladbe iz tog razdoblja "Još samo večeras" i "Oprosti volim te", za koje dobiva nagrade na festivalima "Zagreb 63" i "Opatija 63", postaju jedne od najpopularnijih zabavnih melodija tog vremena. Slušaju se i danas.
Mnoge skladbe (osim dviju navedenih) "Nitko na svijetu", "Gde si sad moj prijatel", "Najlepša je domaća reč", "Domovino moja lijepa", "Zagreb je najljepši grad", "Vse kaj vu sercu mi leži", "Zagorje moje tak imam te rad", "Opet si plakala" i mnoge druge, koje gotovo svakodnevno slušamo na radio postajama, postale su trajna vrijednost hrvatske glazbe i priznata Hrvatska glazbena baština. Kao vokalni solist i glazbenik nastupao je na gotovo svim domaćim festivalima zabavne i jazz glazbe i dobio mnoga priznanja i nagrade.
Interpretacije skladbi svojih kolega skladatelja i drugih autora, poput "Ja ljubim te" i "Zimska bajka" - Borisa Sorokina, "Prolazi sve" i "Septembar" - Ivice Kerblera "Jesenska ruža", "Kapljice kiše" i druge - Nenada Grčevića, "Izmijenila si se Ana" - Nikice Kalogjere, "Suza za zagorske brege" - Zvonka Špišića, "Dobro mi došel prijatel" - Vilibalda Čakleca, starogradska pjesma "Teško mi je zaboravit tebe" i mnoge druge, također su specifičnom interpretacijom dobile poseban status u popularnoj glazbi.
Jedan je od osnivača i dugogodišnji član Hrvatskog društva skladatelja.
Osnovao je i vodio mnoge vlastite sastave zabavne i jazz glazbe poput orkestra "Profesionalci", "Kvartet Drage Diklića", "Nonet Drage Diklića", "Dixie Swingersi", "D.D. Five" i "Big band Drage Diklića", "Kvarner Big Band".
Snimio je preko 200 trajnih snimaka za Radio Zagreb.
Diskografiska izdanja: SP "Teško mi je zaboravit tebe", LP: "Samo za zaljubljene", "Swinging & dancing" i "Opet si plakala", CD: "Sve moje godine", "Teško mi je zaboravit sebe", "Zagreb je najljepši grad", "With my bands & my friends" Vol. 1, "With my bands & my friends" Vol. 2, "DD International", upravo su izdani u nakladi produkcije ALTA, koje je osnivač i vlasnik od 1970 g.
Dobitnik je slijedećih odličja i nagrada:
"Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića" - Odličje Predsjednika Republike
Hrvatske Franje Tuđmana, za umjetnički rad;
"Josip Slavenski" - nagrada za glazbeni opus;
"Milivoj Kerbler" Hrvatskog društva skladatelja;
"Srebrna ptica" Vojina Bakića - nagrada Skupštine grada Zagreba za glazbu;
"Plaketa Grada Zagreba" - nagrada skupštine grada;
"Porin" za životno djelo - nagrada glazbene unije;
"Zlatna nota" - nagrada Hrvatskog društva skladatelja;
"Zlatni Zagrebfest" - nagrada društva skladatelja;
i mnogih drugih.
Kao organizator i menadžer osmislio je i organizirao niz zabavno-glazbenih i športskih sadržaja i manifestacija u gradu Zagrebu. Plesna dvorana "Kolo klub" kod velikog kazališta bila je najpopularniji "plesnjak" u gradu, a "Alta" klub na Jelačić placu niz godina najpopularniji Night Club grada.
Preuzimanjem Zagrebačkog festivala zabavne glazbe organizira 1971. sedmodnevni Internacionalni Zagrebački festival s nizom popratnih manifestacija: regionalne večeri Prigorja, Primorja, Dalmacije, Slavonije, Like i Istre, natjecanje zagrebačkih restorana i hotela u pripremi novih jela, natjecanje u uređenju izloga na temu Zagrebački festival itd. Na festivalu su sudjelovali mnogi svjetski popularni solisti i orkestri poput: "Mungo Jerry", "Jucy Lucy", "Southern Comfort", "Preety Things", "Aqua viva", Karel Got. Na taj je način upravo te godine Zagrebački festival bio, i ostao, najveći festival zabave i zabavne glazbe ikad realiziran na našim prostorima. S nekoliko prekida festival je, kao direktor, vodio ukupno 11 godina.
Niz dobrotvornih koncerata realizirano je u njegovoj organizaciji, a 1991. na festivalskom koncertu Zagrebfesta izvodi se 126 domoljubnih pjesama od kojih se mnoge i danas svakodnevno slušaju.
Inicirao je, organizirao i realizirao prvu najveću zabavno-glazbenu novogodišnju priredbu grada Zagreba - doček nove godine (1988. na 89.) na Trgu bana Jelačića (tada Trgu Republike), koja je postala tradicionalna i centralna novogodišnja priredba našega grada.
Okušao se i kao glumac u vrlo uspješnom filmu "Blagajnica hoće ići na more" i u nekoliko epizoda TV serije "Drž'te lopova", te u mnogim emisijama Tonija Martija poput "TV magazin" i drugih.
Kao zaljubljenik u bridge, najljepšu intelektualnu športsku igru, priredio je i objavio prvu knjigu o bridgeu u nas, "Bridž igra i sport", čime bridge kao svjetski i olimpijski šport dobiva i u našoj zemlji veliki broj novih poklonika.
Preko 2.000 članaka, intervjua, kritika, osvrta, fotografija, karikatura i crtica o glazbenom stvaralaštvu, umjetničkom radu i ostalim djelatnostima gosp. Diklića objavljeno je kroz dugi niz od 50 godina.

Diskografija

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja