Osvrti [Arhiva listopad 2008]

U Lisinskom održani 16. Međunarodni dani jazza

Osvrti / 31.10.2008
Različitost kao adut za danas - ali i za sutra

Koncertom Big Banda HRT-a i poznatog bubnjara Ignacia Berroe, pod ravnanjem Antuna Tomislava Šabana, 27. su listopada u Lisinskom završili 16. Međunarodni dani jazza u organizaciji HDS-a i KD Lisinski. Već pogled na programsku knjižicu dao je naslutiti kako je ovogodišnji festival zamišljen kao spoj vrhunski etabliranog i sasvim novog u jazz-glazbi, te da stilski pokriva raspon od solističkog bas - koncerta do big banda. Ovako široko zapasavanje jazz-teritorija nadasve je hrabar potez koji zaslužuje da se na njega osvrne i post festum.

U HKD-u na Sušaku održan 16. riječki Jazz Time

Osvrti / 31.10.2008
Ovogodišnji bi se međunarodni riječki festival jazz glazbe Jazz Time mogao opisati kao putovanje kroz jazz glazbu jer se tijekom tri večeri prošlo kroz gotovo sve stilove ovoga glazbenog pravca: swing, be bop, latin jazz, funk, soul, blues, fusion... Donio je pregršt lijepe glazbe i ispunio zadovoljstvom riječku jazz publiku, a, nadajmo se, stvorio nove, mlade poklonike ovog glazbenog izričaja.

Riječki jazz maraton, održan prve večeri, zaslužio je ime trajanjem od gotovo četiri sata. Po prvi se put sakupila na jednom mjestu gotovo cijela regionalna jazz scena. Nastupio je velikibroj izvodača okićenih ovogodišnjim nagradama Porin i Status.


HGM jazz orkestar Zagreb uspješno započeo novu sezonu

Osvrti / 31.10.2008
Tradicijska glazba u jazz obradama

HGM jazz orkestar Zagreb je 1. listopada nastupio prvom koncertu četvrte sezone ciklusa Sunday Nights što se svake prve nedjelje u mjesecu održava u Studiju Bajsić HRT-a. Uz Orkestar, kojim je ravnao njegov stalni dirigent Sigi Feigl, u dijelu programa nastupio je poznati švedski saksofonist i skladatelj Jonas Knutsson. Bio je to do sada stilski najraznolikiji program. Naime, osim standarda "Night In Tunisia", te skladbi glazbenika koji su već svirali s Orkestrom: Michaela Philipa Mossmanna i Randyja Breckera, izvodili su Knutssonova, ali i djela hrvatskih autora: Miljenka Prohaske i Igora Savina, kao i obrade švedskih i hrvatskih narodnih skladbi. Knutsson se predstavio maštovitim i osebujnim skladateljem i solistom, a Orkestar spremnim na izazove kojih će biti i tijekom ove sezone.
Prvi je već pred njima. Naime, dan nakon koncerta Orkestar je s Knutssonom krenuo na jednotjednu turneju Švedskom gdje će održati niz koncerata u raznim gradovima. Osim spomenutih skladbi na tim će nastupima svirati i djela drugih hrvatskih autora, primjerice Antuna Tomislava Šabana. Već na prvom sljedećem koncertu ciklusa Sunday Nights, 5. će studenog u Studiju Bajsić, a dan poslije i na predstavljanju hrvatskog jazza u Beču, nastupiti Svjetski jazz orkestar glazbene mladeži. Naime, zahvaljujući njegovu uspješnom djelovanju HGM jazz orkestar Zagreb i grad Zagreb postali su domaćini ovog novoutemeljenog Orkestra kojim će ravnati Sigi Feigl. U nastavku ciklusa HGM orkestar će 3. prosinca nastupiti u programu Božić u Jazz glazbi, 4. veljače 2007. predstavit će novi pogled na glazbu Dukea Ellingtona, 4. ožujka pridružit će im se pjevačica Deborah Brown, 1. će travnja svirati glazbu Woodyja Hermana, 6. će svibnja uz njih nastupiti Jim McNeely, a 3. lipnja Peter Erskine.

Davor Hrvoj

Renato Rožić na Festivalu barokne glazbe Rovinj

Osvrti / 31.10.2008
Gosti uzbudljive glazbene večeri održane 6. svibnja u organizaciji Festivala barokne glazbe Rovinj / Projekt "Completely different" i MMC-a Grada Rovinja, bili su izvrsni gitarist Renato Rožić (Köln) i svirač indijske table Raul Sen Gupta (Calcutta) koji su svojim nastupom oduševili rovinjsku publiku. U popunjenom MMC-u, pred tristotinjak posjetitelja programom naslovljenim "Baroque goes to Jazz" dvoje je umjetnika održalo neuobičajen i potpuno drukčiji koncert s kojeg nitko nije mogao otići ravnodušan. Svatko tko je te večeri imao prilike biti u MMC-u sa sobom je ponio novo glazbeno iskustvo.

Matija Dedić nastupio u prvom koncertu Jazz ciklusa HDS-a i KD Lisinski

Osvrti / 31.10.2008
(Preuzeto iz Novog lista od 27. rujna 2006.)

Klavirističko umijeće i skladateljski potencijal Matije Dedića

Svestrani klavirist i skladatelj Matija Dedić je u ponedjeljak 25. rujna održao prvi ovosezonski koncert tradicionalnog Jazz ciklusa u organizaciji Jazz kluba Zagreb HDS-a i KD Lisinski. Koncert je održan u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski kao što će biti i ostali najavljeni koncerti Ciklusa: Bobo Stenson (3. 12. 2006.), McCoy Tyner (28. 2. 2007.), Dafnis Prieto (20. 3. 2007.) i Erik Truffaz (21. 4. 2007.).

Jim McNeely nastupio uz HGM jazz orkestar Zagreb

Osvrti / 31.10.2008
Novo, fora i stvoreno za uživanje

U nedjelju je navečer američki skladatelj Jim McNeely predstavio svoju fantastičnu glazbu hrvatskim ljubiteljima jazza. Njegov su nedjeljni nastup s HGM jazz orkestrom Zagreb pratili posjetitelji Studija Bajsić na Prisavlju i svi slušatelji prvog programa Hrvatskog radija ne kojemu se koncert uživo prenosio.

HGM jazz orkestar Zagreb svirao Woodyja Hermana

Osvrti / 31.10.2008
U redovnom koncertu svojeg ciklusa Sunday Nights HGM jazz orkestar Zagreb je 1. travnja 2007. nastupio u Studiju Bajsić HRT-a. Izvodili su djela iz repertoara slavnog američkog klarinetista, alt saksofonista, pjevača i vođe jazz orkestra Woodyja Hermana. Kao gost na tom je koncertu Orkestrom ravnao austrijski trombonist i glazbeni pedagog Heinz Czadek koji je prijateljevao s Hermanom i svirao s nekim članovima njegova orkestra. U dijelu programa pridružio im se nadareni trinaestogodišnji vibrafonist Vid Jamnik.

Davor Hrvoj

Hot Club Zagreb nastupio na Sceni Amadeo

Osvrti / 31.10.2008
U posljednjem ovogodišnjem jazz koncertu na Klupsko kazališno-glazbenoj sceni Amadeo 4. je rujna u Muzeju za umjetnost i obrt nastupio Hot Club Zagreb. Ovaj trio, što ga čine gitaristi Mate Matišić i Damir Kukuruzović, te kontrabasist Jurica Štelma, naš je najpoznatiji sastav gypsy swinga. Iako djeluju i u drugim projektima: Matišić je pokrenuo novi sastav koji izvodi stilski raznoliku glazbu, od jazza do klasike; Kukuruzović vodi vlastiti sastav, ali i jazz klub u Sisku; a Štelma djeluje i u rockabilly sastavima, te je dan nakon nastupa na Amadeu otputovao je na rockabilly festival u Barcelonu, redovito sviraju i kao trio. Nakon brojnih nastupa stekli su sjajnu uigranost, spontanost i sposobnost komunikacije što su pokazali i na ovom nastupu. Upravo zbog toga, ali i bravuroznih improvizacija kojima potiču jedni druge, njihov se nastup doima poput dječje igre. Publiku, koja je svaki koncert, ali i kazališne predstave na Amadeu pohodila u velikom broju, oduševili su izvedbama skladbi slavnog belgijskog gitarsta Djanga Reinhardta poput "Nuages", ali i onima iz repertoara njegovog značajnog sastava Quintet de Hot Club de France, kao i druge standarde: "Limehouse Blues", "Caravan", "All Of Me", i druge.
U jednom trenutku na Matišićev poziv pridružio im se mladi gitarist Kristijan koji je odsvirao solo pokazavši da i među mladim glazbenicima postoji zanimanje za gypsy swing. Vrhunac koncerta bila je izvedba u kojoj su na duhovit i uvjerljiv način spojili rock hit "Smoke On The Water" Deep Purplea s jazz standardom "It Don't Mean A Thing" Dukea Ellingtona. Koncert su u drugom dodatku zaključili atraktivnom izvedbom poznate "Sweet Georgia Brown".

Davor Hrvoj

Boško Petrović Trio nastupio na Amadeu

Osvrti / 31.10.2008
Pri kraju ljetne turneje trio vibrafonista i skladatelja Boška Petrovića je 30. kolovoza nastupio na Klupsko kazališno-glazbenoj sceni Amadeo u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Unatoč prohladnom vremenu, koje je otežavalo posao umjetnicima, okupilo se dovoljno obožavatelja Trija i profinjenog jazz muziciranja tako da je atmosfera u predivnom prostoru vrta Muzeja bila primjerena renomeu glazbenika. Naime, trio Boška Petrovića jedan je od rijetkih hrvatskih jazz sastava koji već godinama djeluje kontinuirano, u neizmijenjenoj postavi, a redovito nastupa i u inozemstvu. Za svoj je komorni pristup jazzu Petrović pronašao sjajne suradnike u bas gitaristu Mariju Mavrinu i slovenskom gitaristu Primožu Grašiču koji su i na zagrebačkom koncertu pokazali da su ravnopravni suradnici našem najpoznatijem jazzistu.
Profinjeno su izvodili standarde poput "Summertime", "'S Wonderful", "Corcovado" i druge, ali i Petrovićeve skladbe "Zagreb By Night", "Un Chien Andalou" i "I Love You ZJQ". Bez potrebe za ekstravagancijama, prvenstveno u službi glazbe, svaki je član trija svirao lijepa sola, a posebice je doljmljiva njihova uigranost što ne čudi jer redovito sviraju zajedno, a u Zagrebu su nastupili nakon Visa i Komiže, te Dubrovnika, Lastova i Kranja gdje im se pridružio slavni britanski klavirist, orguljaš i pjevač Georgie Fame. Publiku su u dodatku nagradili izvedbom skladbe "There Will Newer Be Another You".

Davor Hrvoj

Valerija Nikolovska Quartet nastupio na Sceni Amadeo

Osvrti / 31.10.2008
U nastavku programa Klupsko kazališno-glazbene scene Amadeo, što se ove godine održava u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, 14. je kolovoza nastapio Valerija Nikolovska Quartet. U kvartetu ove poznate pjevačice nastupili su izvrsni glazbenici koji svojom reputacijom zaslužuju ravnopravan odnos što je iskazano u nazivu sastava, a ne samo status pratećeg trija. To su klavijaturist Viktor Lipić, bas gitarist Sven Buić i bubnjar Mihael Parušev koji su se pokazali discipliniranima u pratnji pjevačice, ali i vještim solistima u čestim prigodama za improvizacije. Valerija se predstavila uvjerljivom, ali i svestranom pjevačicom koja izvodi mješavinu funka jazza sola blues, te autoricom. Naime, izvodili su autorske pjesme, uglavnom s albuma "Open" (Aquarius Records), ali i novije. Tekstove za sve napisala je Valerija, a glazbu za većinu njih Lipić, te Zvonimir Dusper, Igor Geržina, Vladimir Mirčeta i Erol Zejnilović. S istim sastavom ove će pjesme izvoditi i na budućim koncertima na kojima će im se pridružiti i gosti, primjerice gitarist Elvis Stanić u čijem je sastavu Valerija postala stalnom članicom. One će biti i sadržajem novog albuma, a pripremaju i album s obaradama makedonskih tradicionalnih skladbi.

Davor Hrvoj
Radio Jazz
Kalendar događanja
22.09.2020. / utorak
Robert Mikuljan Trio Rock Caffe, Labin, 21:00
25.09.2020. / petak
More Love Ensemble Knežev dvor, Dubrovnik, 21:00
27.09.2020. / nedjelja
Anastasija Kaptelova & Tomi Novak Centar za kulturu i informacije Maksimir, Zagreb, 19:30
30.10.2020. / petak
31.10.2020. / subota
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja