Darko Charlie Jurković

Darko Jurković svirao u predsjedničkoj palači

Darko Jurković svirao u predsjedničkoj palači
Datum objave:
03.03.2006.
Autor:
S. Hribar
PRAG: JAZZ KONCERT U ORGANIZACIJI PREDSJEDNIKA ČEŠKE VACLAVA KLAUSA

Darko Jurković svirao u predsjedničkoj palači

Prema želji predsjednika Češke Vaclava Klausa, na koncertu u predsjedničkoj palači nastupili su članovi »Uhlir trija« čiji je član i riječki jazz gitarist Darko Jurković Charlie.

PRAG – Predsjednik Republike Češke Vaclav Klaus, inače veliki ljubitelj i poznavatelj dobrog jazza, priredio je za svoje goste i predstavnike diplomatskog zbora jazz koncert u predsjedničkoj palači na kojem je nastupio »Uhlir trio« zajedno s poznatim jazz trubačem Duškom Gojkovićem.
    – Predsjednik Vaclav Klaus poznaje rad »Uhlir trija«, a veliki je poklonik trubača Duška Gojkovića, pa je poželio ujediniti glazbenike na koncertu u svojoj organizaciji. Nekoliko puta godišnje, naime, predsjednik Klaus poziva poznate svjetske glazbenike na koncerte u palaču, pa smo tako i mi dobili tu rijetku priliku da sudjelujemo u takvom događaju – rekao nam je jučer Darko Jurković Charlie, riječki jazz gitarist koji je već godinama – uz Františeka Uhlira i Jaromira Helešica – član »Uhlir trija«.
    O spomenutom koncertu Darko Jurković izražava se u superlativima, kaže: »To se događa jednom u životu!« i ne krije oduševljenje potaknuto ovim događajem. No, prave prilike za dugo radovanje nema, jer ovih dana odlazi na češko-njemačko-švicarsku turneju s »Uhlir trijom«:
    – Prema ugovoru, svake godine s »Uhlir trijom« imam dvije duže turneje, po dvadesetak koncerata. Ovom prilikom nastupamo u niz gradova, među kojima spominjem veće centre – Prag, München, Stuttgart, Zürich, St. Moritz, Davos – kaže Jurković, napominjući da se osim koncertnih turneja, svake godine okupljaju i na nekoliko koncerata koji se dogovaraju od prilike do prilike. Nastup u predsjedničkoj palači u Pragu donio je »Uhlir triju« i neke nove ponude za gostovanja, a koncert je snimljen i bit će emitiran za potrebe glazbenog programa Češkog radija.
(Preuzeto iz Novog lista od 15. 3. 2006.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja