Boško Petrović

Dobri duh jazza uskoro u Grožnjanu

Dobri duh jazza uskoro u Grožnjanu
Datum objave:
27.06.2009.
Autor:
Tea Tidić

INTERVJU
JAZZ GLAZBENIK BOŠKO PETROVIĆ O NEDAVNOM GOSTOVANJU U NEW YORKU I PREDSTOJEĆEM FESTIVALU JAZZ IS BACK!

Dobri duh jazza uskoro u Grožnjanu

Festival Jazz is Back! ove godine traje čak 21 dan, a u sklopu toga 14 dana će se odvijati i Ljetna jazz škola. Svi koncerti festivala su na svoj način interesantni – primjerice, oni koji vole europski swing uživat će na koncertu Damira Kukuruzovića koji svira gitaru po uzoru na Djanga Reinhardta, nakon tri godine na festival se ponovo vraća Raphael Wressnig trio sa zvukom dobrog starog hammonda, a o Georgie Fameu i Jasni Bilušić da i ne govorimo…

Razgovarala Tea TIDIĆ

NOVIGRAD
Svojevrsna ljetna rezidencija renomiranog hrvatskog jazz glazbenika Boška Petrovića već niz godina je Novigrad – punih 15 godina on je lipanj i dio srpnja provodio u novigradskom hotelu Rotonda, no zbog renoviranja hotela, ove godine BP je svoje «sjedište» premjestio u šarmantni pansion «Santa Maria». Upravo tamo smo ga i zatekli, te u razgovoru saznali podosta novosti o njegovim nedavnim koncertnim gostovanjima kao i «friškim» izdanjima, a otkrio nam je i program ovogodišnjeg, jubilarnog festivala Jazz is Back!, koji se u organizaciji BP Cluba održava već desetu godinu u Grožnjanu.
Valja napomenuti i da se ove godine slavi punih 50 godina od osnutka Zagrebačkog jazz kvarteta, kojeg je Petrović osnovao 1959., te se u sklopu te obljetnice priprema i jedan prigodni koncert. Izlazi i CD s dosad neobjavljenim snimkama Zagrebačkog jazz kvarteta, a Hrvatska pošta će izdati prigodnu poštansku marku s motivom ovog sastava. Krajem prošle godine, Boško Petrović je sa svojim triom i Georgiejem Fameom održao dva koncerta u sklopu Međunarodnog jazz festivala u Corku u Irskoj, a mjesec dana kasnije u Kopenhagenu je uz bubnjara Eda Thigpena i klavijaturista Djanga Batesa bio član žirija za izbor najboljeg mladog skandinavskog jazz benda. Od brojnih koncertnih gostovanja novijeg datuma ovog barda hrvatskog jazza, svakako je najzvučnije ono u njujorškom Lincoln Centru na manifestaciji «Za/Iz Hrvatske s ljubavlju», čiji je prihod namijenjen izgradnji Centra za autizam u zagrebačkoj Dubravi.
- Koncert je održan u dvorani Alan's Hall Lincoln centra koja ima 420 mjesta, a zanimljivo je da je cijeli stražnji zid iza pozornice u staklu, kroz koje publika vidi Columbus Circle, a pogled ide dalje preko Central Parka na njujorške nebodere, i cijeli taj prizor je jako efektan. Ulaznice su koštale od 190 do 290 dolara, jer je to bio humanitarni koncert, a ono što me osobito razveselilo jest da je prodano oko 360 ulaznica, te da su 80 posto publike činili Amerikanci, što je lijep kompliment cijelom tom programu.
U prvom dijelu koncerta sam s bas gitaristom Mariom Mavrinom i gitaristom Primožem Grašičem odsvirao tri originalne skladbe, nakon čega su nam se pridružili Biava String Quartet, koji čine profesori s Juillard Academy, zatim zagrebački pijanist Davor Kajfeš i američki bubnjar Lenny White. U tom smo sastavu odsvirali suitu u tri stavka Johna Lewisa posvećenu Dubrovniku - «A Day in Dubrovnik». Imali smo samo dvije probe, materijal je dosta kompliciran i zahtjevan, no izvedba je bila jako dobra i publika nas je izvanredno primila. U drugom dijelu koncerta po dvije skladbe odsvirali su Matija Dedić, Elvis Stanić, Primož Grašič i naša mlada pjevačica Thana Pavelić, uz basista Bustera Williamsa, pijanista Georgea Colligana i bubnjara Lennyja Whitea, a kao gost je nastupio i slovenski prijatelj Primož Grašič.

Živa svirka mi je najdraža forma za prezentaciju jazz glazbe

- Nedavno je objavljen CD «Bag's Groove – BP Convention, 1977., Novi Sad», u izdanju Croatia Recordsa… Vi ste zapravo tek prošle godine dobili tu snimku?
 - Da, naime, Vitomir Simurdić, koji je u to vrijeme bio glazbeni urednik Radio televizije Novi Sad, u jednom razgovoru mi je spomenuo da ima dobro očuvanu snimku te da će mi je poslati. Zapravo, na isti način je objavljen i album BP trija sa snimkom festivala u Novom Sadu prije četiri-pet godina – tako da ispada da je taj studio «M» nekako sretno okruženje za nas. I kad sam čuo tu snimku iz 1977., smatrao sam da to treba objaviti jer je jako dobar spoj saksofonista Sala Nistica, gitarista Damira Dičića i mene koji smo već bili veterani i, kako ja volim reći, mladih lavova – trubača Petra Ugrina, i sjajne ritam sekcije, bubnjara Ratka Divjaka i bas gitarista Marija Mavrina. Ta suradnja mladih i starih, zapravo, u to vrijeme sredovječnih i jako mladih, urodila je kvalitetnim jam session koncertom, jer smo birali samo standarde bez puno proba, bili smo na turneji, dobro se jelo, umjereno se, ali dobro pilo, i atmosfera je bila sjajna, što se može i čuti.
Snimka koncerta održanog početkom ljeta 1977. godine u studiju "M" u Novom Sadu, kao i ona gotovo četrdeset godina kasnije s BP Triom, su live, što mi je najdraža forma za prezentaciju jazz glazbe.
- I DVD «Welcome to the Club – Twentieth Anniversary of the BP Club» je nedavno objavljen…
- Riječ je o trosatnom DVD-u sa snimkama najznačajnijih koncerata koji su u posljednjih godinu dana održani u BP Clubu, naravno, uoči same obljetnice. Cijeli taj posao snimanja krasno je odradio studio Gamma, a posebno bi istaknuo Maria Alojzija Lubinu koji je bio i režiser, te je odradio računalnu postprodukciju. Napravio je stvarno sjajan posao, a moram reći i da su nam pri realizaciji tog projekta pomogli Ured za kulturu Grada Zagreba, Yamaha te Hypo Alpe Group.
Spomenuo bi da se na tom DVD-u nalaze live snimke, između ostalog, Alvina Queena, Liane Carol, Fritza Pauera s jednom sjajnom reinterpretacijom Monkovog "Round About Midnight"; zatim je tu danski Refraction Quartet, pa cijela grupa mladih glazbenika koji inače pohađaju manje ili više redovito Ljetnu jazz školu Hrvatske glazbene mladeži; prekrasni je doprinos tom DVD-u Phillipea Catherinea s triom, Georgie Fame je kao i uvijek šarmantan, tu je i briljantni David Gazarov… Uostalom, pogledajte sami.

Festival Jazz is Back! ove godine čak 21 dan

- Prošle godine Europska jazz federacija proglasila je grožnjanski festival Jazz is Back! najboljim europskim malim (boutique) jazz festivalom. Je li to bio podstrek za podosta ambiciozniji i bogatiji program ove godine?
- Upravo tako! Moram istaknuti da imam odlične suradnike u «grožnjanskoj ekipi» koji imaju veliku ulogu u realizaciji tog festivala – to su grožnjanski načelnik Rino Duniš i Hrvatska glazbena mladež koja organizira Ljetnu jazz školu, i jako mi je ugodno s njima raditi. Zapravo, 88 posto onoga što zamislim, uz njihovu se pomoć i realizira, te smatram da je to, pogotovo u današnje vrijeme, jedna fantastična situacija, jer se ne moram uopće brinuti za budžet što je strašno važno. Rino Duniš i Mojca Makovac iz Hrvatske glazbene mladeži su mi velika pomoć, i bez njih ne bi ni krenuo raditi cijeli taj projekt. Uostalom, ne zovu nas uzalud duo «Boškarin» - Boško i Rino.
Dakle, Festival Jazz is Back! trajati će ove godine čak 21 dan, a u sklopu toga 14 dana će se odvijati i Ljetna jazz škola. Koncerti počinju u 21 sat, ulaz je besplatan, održavaju se na pozornici Balwan Cityja, a za vrhunski zvuk će se pobrinuti, kao i svake godine, Yamaha i Eurounit dok se za rasvjetu brine riječka Zeta. Svi koncerti festivala su na svoj način interesantni – primjerice, oni koji vole europski swing uživat će na koncertu Damira Kukuruzovića koji svira gitaru po uzoru na Djanga Reinhardta, nakon tri godine na festival se ponovo vraća Raphael Wressnig trio sa zvukom dobrog starog hammonda, a o Georgie Fameu i Jasni Bilušić da i ne govorimo. U produkciji Hrvatske glazbene mladeži 16. srpnja gostuje Etno Croatia što će sigurno biti vrlo interesantno za turistički dio publike. Dolaze i austrijski Blues Destilery, pa odlični Nuevo Tango iz Italije; Senior Service je već tradicionalni koncert mentora Ljetne jazz škole, iz Brazila dolazi Bruna Carioca, pa izvanredni HGM Jazz orkestar, s Alpen Adria Jazz Ensembleom dolazi i odlični orguljaš Renato Kiko koji je 20-ak godina radio s vodećim američkim grupama, pa mlada pjevačica Thana Pavelić koja studira na njujorškoj Manhattan School of Modern Music, zatim iz Kopenhagena dolazi Surfin Stereo Trio s avangardnom jazz glazbom… Festival završava posebnim bonus koncertom, na kojem nastupaju Georgie Fame i Boško Petrović Trio.
- U Ljetnoj jazz školi i ove godine predaje uigrana međunarodna ekipa profesora…
- Da, to su pijanist Emil Spanyi iz Pariza, kontrabasist Ewald Oberleitner iz Austrije, washingtonski bubnjar Howard Curtis koji predaje u Austriji, gitarist Ante Gelo iz Zagreba, trubač Lasse Lindgren iz Švedske te ja kao moderator toga svega. Uz standardnu nastavu iz odabranog instrumenta, zavisno o vremenu i volji samih polaznika, organizirat će se i dodatna teoretska i druga predavanja. Znači, tko ima afiniteta za komponiranje ili želi nešto naučiti o aranžiranju, dobit će tu poduku, uostalom, kao i svatko tko nešto pita. Recimo, gdje ima dobre malvazije, a na to pitanje ću ja odgovoriti.
- Planiran je i eno-jazzerski kutak?
- Dapače, broj zainteresiranih vinara se povećao, tako da nam «pristupaju» Franko Radovan, Egidio Pilato, Piero Poletti, Ivica Matošević i Leonardo Palčić. Naravno, treba spomenuti i dosadašnje vinare koji i dalje učestvuju na festivalu Jazz is Back! – to su Kozlović, M. Arman, Kabola, Zigante i Hlupić, a Giancarlo Zigante te «eno-jazzerske» degustacije podupire i delicijama od tartufa. Dobrošli!

Jazz Corner of Istria

- Počele su kružiti glasine da namjeravam opet organizirati festival uNovigradu - no to nije istina, i ne dolazi u obzir da, nažalost, ikadviše organiziram koncert na Piazzi Grande, radi nesuglasica zbog kojihsam i prekinuo suradnju s tadašnjim organizatorima. Da me ne bi netkokrivo shvatio - nemam ja apsolutno ništa protiv Novigrada, dapače, imamtu brojne krasne prijatelje, a s obzirom da već godinama radim koncerteu prolazu Anguilara Veneta, taj prolaz sam iz vica neslužbeno nazvao«Jazz Corner». U razgovoru s novigradskim gradonačelnikom AnteomMilosem, došlo se do ideje da se na toj lokaciji napravi serijakoncerata, koji bi se održavali povremeno tijekom ljeta, a taj prolazbi se onda preimenovao u Novigrad – Cittanova Jazz Corner of Istria.Naravno, aludira se na njujorški jazz klub Birdland, koji već odavnonosi titulu «jazz corner of the world». Tako sam preuzeo u imeorganizatora BP Cluba ulogu izbornika programa za te novigradske jazzvečeri.

Program festivala Jazz is Back!
11. 7., subota
Boško Petrović Trio & Vervet trio
12. 7., nedjelja
Greenhouse Blues Band
13. 7., ponedjeljak
Damir Kukuruzović Gipsy Swing Kvartet
14. 7., utorak
Jasna Bilušić & New Deal
15. 7., srijeda
Raphael Wressnig Trio
16. 7., četvrtak
Etno Croatia
17. 7., petak
Blues Destilery
18. 7., subota
Nuevo Tango
19. 7., nedjelja
Senior Service
20. 7., ponedjeljak
Bruna Carioca & Blue Bossa
21. 7., utorak
HGM Jazz orkestar Zagreb – dirigent Sigi  Feigl
22. 7., srijeda
Joyce Yuille & Mike Sponza Band
23. 7., četvrtak
Elvis Stanić Group
24. 7., petak
Alpen Adria Jazz Ensemble
25. 7., subota
Thana Pavelić & Co
26. 7., nedjelja
Surfin Stereo
27. 7., ponedjeljak
Kristijan Beluhan & Matija Dedić All Stars
28. 7., utorak
Ian Siegal & Mike Sponza Band
29. 7., srijeda
Uroš Perič – Tribute to Ray Charles
30. 7., četvrtak
Jazz Kamp Kranj
31. 7., petak
Ines Reiger & Jazz Birds
1. 8., subota
Jazz Is Back! Finale
2. 8., nedjelja
Georgie Fame & Boško Petrović Trio

(Preuzeto iz Glasa Istre od 26. srpnja 2009.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja