Tamara Obrovac

Tamara Obrovac: Vrhunski jazz u prekrasnom ambijentu

Tamara Obrovac: Vrhunski jazz u prekrasnom ambijentu
Datum objave:
24.06.2010.
Autor:
Davor Hrvoj
Razgovor s Tamarom Obrovac, umjetničkom ravnateljicom Valamar Jazz Festivala


- Kako ste došli na ideju da pokrenete Valamar Jazz Festival?
- Vrlo jednostavno, dobila sam poziv od gospodina Veljka Ostojića, predsjednika uprave Riviere Poreč, koji je, svjestan potrebe da se turistička ponuda mora oplemeniti i kulturnom, želio u Poreču uspostaviti tradicionalnu glazbenu manifestaciju najvišeg ranga, koja bi pridonijela kulturnom i turističkom identitetu grada Poreča i regije.
- Po čemu će taj festival biti poseban, drukčiji od drugih koji se tijekom ljeta održavaju u gradovima na jadranskoj obali?
- Prije svega poseban je po lokaciji na kojoj će se održavati, a to je otočić sveti Nikola. To doduše produkcijski otežava izvođenje festivala, ali to zato nadoknađuje iznimna ljepota. Naime, pozornica i gledalište pozicionirani su uz samo more čime se pokazuje osnovna ideja festivala - vrhunski izvođači u prekrasnom ambijentu.
Osim toga, dolaze nam vrlo jaka glazbena imena. Radi se o svjetskim zvijezdama jazz glazbe, dobitnicima Grammya, ali i mlađim tek dolazećim imenima svjetske scene.
No, ono što bih htjela izdvojiti je prava sprega izmedju turizma i glazbe, a to je prodaja paket aranžmana koji uključuju smještaj i festivalske ulaznice. To je jedinstvena ponuda na našoj obali, zanimljiva i potrebna, jer mnogi današnji, prije svega kultur-turisti, biraju svoje destinacije za odmor, osim po ljepoti ambijenta, i po doživljajima koji im se nude.
Znači, ovim je festivalom namjera privući takav tip gostiju koji sa sobom donose i drukčiji image kao i drukčiju vanpansionsku potrošnju.
Nastojat ćemo da s vremenom cijeli grad zaživi uz naš festival...
- Koji su kriteriji u odabiru sastava?
- Kriteriji su relativno uobičajeni za takvu vrstu manifestacije - stilski raznolika paleta glazbenih izričaja, nekoliko jakih imena, u ovom slučaju Dave Holland i Dianne Reeves, a naravno da je kvaliteta u prvom planu. Isto tako bitno je voditi računa o tome da glazbeni izričaj bude vrhunske kvalitete, ali ne, da se tako izrazim, pretežak, poput npr. avangardnih jazz izvođaća koji ipak teže ulaze u ovakav turističko glazbeni aranžman.
U gradu će se za vrijeme trajanja festivala održati jutarnji tzv. najavni koncerti na kojima će nastupiti mladi jazz glazbenici iz hrvatske i susjedstva, među kojima i polaznice jazz akademije u Grazu koje je za ovu priliku okupio bubnjar iz Pule Dušan Kranjc, a na afterpartyu ( uz pozivnice) će isto tako svirati domaće jazz snage, Valamar jazz afterparty band, ovaj put pod vodstvom Rovinjskog pianiste Kristiana Terzića, a izredat će se poznati glazbenici poput Ante Gele, Branka Sterpina, Luke Žužića, Tihomira Hojsaka, Marka Matoševića, Joea Pandura i Zvjezdana Marjanovića.
- Kako ste uspjeli u program uvrstiti neke od najvećih svjetskih jazz zvijezda?
- Za prvu godinu nije bilo jednostavno zbog činjenice da je festival nov, no imali smo dobre reference vezane na naše pokrovitelje, Rivieru Poreč i Valamar grupu, kao i moje osobne, kao glazbenika, a naravno da je bitno imati i financijsku jačinu da bi se to moglo ostvariti, kao i jak team koji takvu kompleksnu organizaciju može izvesti.
- Kakva je budućnost Festivala?
- Nadamo se u slijedećim godinama uspostaviti i off Valamar, mini pred festival, ili usporedno događanje na kojem bismo nastojali predstaviti domaće i ostale mlađe, još neafirmirane glazbenike.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja