Tamara Obrovac

Sloboda, igra, duhovnost i iskrenost

Sloboda, igra, duhovnost i iskrenost
Datum objave:
02.02.2012.
Autor:
Davor Hrvoj
Razgovor s Tamarom Obrovac uoči nastupa u Lisinskom

Najaktivnija hrvatska jazz i etno glazbenica ponovo pokreće projekt "Ulika" u kojem će sa starim suradnicima: pijanistom Matijom Dedićem, kontrabasistom Žigom Golobom i bubnjarom Krunom Levačićem, predstaviti glazbeni materijal sa CD-a "Ulika", (1998.) iz nove, zrelije umjetničke vizure.
- Po čemu je CD "Ulika" poseban?
- "Ulika" je bila moj drugi CD, na kojem sam prvi put spojila inspiraciju Istrom u svim njenim aspektima, i jazz kao moj način glazbenog razmišljanja, a sve u potrazi za vlastitim izričajem, iskrenošću i originalanošću glazbenog izraza koju sam našla upravo u duhu, glazbi i dijalektima Istre.
- Zašto ste odlučili ponovno okupiti postavu s kojom ste snimili taj album?
- Kad je album sniman, 1997., Matija Dedić je tek diplomirao u Grazu. Na koncertu što smo ga održali prošloga ljeta u Grožnjanu vladala je takva radost zajedničkog muziciranja da je bilo sasvim jasno kako će se band ponovno okupiti, i iz nove, zrelije vizure uroniti u stari glazbeni materijal, unoseći u njega svo od tada stečeno iskustvo, znanje i ljubav prema glazbi. Takva, da to tako nazovem, "kemija" i razumijevanje među glazbenicima nije često, i sretna sam što nam se to opet događa. Čini mi se da su sad razumijevanje i osjećaj na pozornici još protočniji, svakako zreliji i opušteniji, te tako dopušta još veću slobodu i igru, koja je za ovakav band iznimno važna.
- U kojoj mjeri glazbenici iz sastava uspijevaju pratiti vašu spontanost i nepredvidivost?
- U potpunosti i u svakom trenutku. Naime, sve su to glazbenici visoke razine zanata i virtuoznosti ali i duhovnosti i ekspresivnosti, neomeđene slobode izričaja i improvizacije koja, prema mojem mišljenju, počiva prvenstveno na emotivnoj razini, iskrenosti i pripadanju samoj glazbi, kao zajedničkoj kreaciji.
Davor Hrvoj

 

KD Lisinski, Zagreb

srijeda 15.2.2012.


Tamara Obrovac Kvartet: Ulika Revival
Tamara Obrovac; vokal
Matija Dedić; klavir
Žiga Golob; kontrabas
Krunoslav Levačić; bubnjevi

Medijski pokrovitelji koncerta su index.hr i HRT radio Pula

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja