HGM Jazzorkestar Zagreb i Wiener Tschuschenkapelle

HGM Jazzorkestar Zagreb i Wiener Tschuschenkapelle
Datum objave:
28.10.2013.
Wiener Tschuschenkapelle

Nedjelja, 3.11.2013. u 20:00/Mala dvorana

 Lisinski

Sinonim ansambla vrhunskih etno i „world music" glazbenika specijaliziranih za zvukove Balkana, Istočne Europe kao i tradicijske austrijske glazbe pomiješanih s elementima grčkog rebetika kao i romske glazbe u Austriji je svakako Wiener Tschuschenkapelle. Sastav je godine 1989. u Beču osnovao pjevač i gitarist hrvatskog podrijetla Slavko Ninić. Ime sastava, prema Ninićevu tumačenju, nastalo je od riječi „Tschusch" koja u Austriji označava pogrdan naziv ili psovku za doseljenike s područja Balkana, pa ju je odlučio uvrstiti u naziv kao svojevrsnu autoironiju koja bi trebala ublažiti i omekšati njen prvotni, pejorativni karakter.

Od svog osnutka prije 24 godine sastav je nastupao diljem svijeta, između ostalih u Zimbabveu, Maroku, Kanadi, Brazilu itd. Šarm njihovoj glazbi svakako daju nepravilne mjere poput 7/8 ili 9/8 koje su široko poznate na području Blakana, ali ih njihova glazbena istraživanja ne ograničavaju, pa tako u njihovu repertoaru možemo čuti bosanske sevdalinke, ruski folklor, tursku tradicijsku glazbu, gypsy jazz itd.

Sastav Wiener Tschuschenkapelle je do sada objavio 11 albuma od kojih su mnogi, kako je to i uobičajeno u tom stilskom okruženju, snimljeni uživo. Treba svakako spomenuti i njihovu vrijednu suradnju s Bečkom filharmonijom u Bečkoj Državnoj Operi. Najčešće ih se može čuti na redovitim nastupima u Beču i okolici, a godine 2008. nastupali su na turneji po Balkanu kao Ambasadori interkulturalnog dijaloga. Ta je turneja ovjekovječena dokumentarnim filmom u produkciji ORF-a pod nazivom Balkan Blues. Za njihovu prvu suradnju s HGM Jazz orkestrom Zagreb aranžmane nekih od najpopularnijih napjeva bliže nam regije napisati će Andreas Marinello i Luka Žužić.KULTURNI POKAZ ULAZ SLOBODAN!

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja