Najavljen 5. All Women Jazz Festival - Jazzarella 

Najavljen 5. All Women Jazz Festival - Jazzarella 
Datum objave:
18.04.2013.
Deborah Carter

5. All Women Jazz Festival - Jazzarella  


Četiri večeri uživanja u nastupima vrhunskih jazz vokalistica - od 24. do 27. travnja u Vip Clubu


Ovogodišnje izdanje festivala ugostit će Deborah Carter - američku pjevačicu, skladateljicu i aranžerku, kao i zvijezde domaće jazz scene - Lelu Kaplowitz, Zdenku Kovačićek, Maju Savić, Ines Tričković, Valeriju Nikolovsku i Lanu Janjanin
30.4. nastupit će i Jazz orkestar HRT-a s gošćama
Ulaznice za pojedini dan moći će se kupiti na dan koncerta na blagajni Vip Cluba po cijeni od 50 kn

Program 5. All Women Jazz Festivala:

24. 04.
21:00 Maja Savić Ensamble
23:00 Ines Tričković Sextet

25.04.
21:00 Lana Janjanin Trio
22:30 Trio Livada

26.04.
21:00 Scat Circle
22:30 Lela Kaplowitz & Zdenka Kovačićek

27.04.
21:30 Deborah Carter

30.04.
Jazz orkestar HRT

Peto izdanje All Women Jazz Festivala održat će se od 24. do 27. travnja 2013. u zagrebačkom Vip Clubu, a na programu će se i ove godine naći impresivna glazbena imena: Američka jazz pjevačica i skladateljica Deborah Carter, Maja Savić Ensemble, Ines Tričković Sextet, Trio Livada predvođen Valerijom Nikolovskom, Lana Janjanin Trio, skupina jazz vokalistica pod imenom Scat Circle, a zajednički nastup održat će Lela Kaplowitz i Zdenka Kovačićek. Ulaznice za sve koncerte moći će se kupiti u Vip Clubu na dan koncerta.

Prvi All Women Jazz Festival - Jazzarella, čiji je idejni začetnik i organizator Dražen Kokanović, održan je 2006. godine. Svake godine festival predstavlja velika imena ženske jazz scene, kao i umjetnice u usponu. Tako su dosad nastupile: Sarah Morrow & The American All Stars In Paris, Lynne Arriale Trio, Deborah Brown, Diane Schuur, Esperanza Spalding Trio, Roberta Gambarini Quartet, Regina Carter Quintet, The Diva Jazz Orchestra, Jenny Schienman, Anat Cohen, Dianne Reeves, Grace Kelly Quintet, Patricia Barber Quartet, Stacey Kent Quintet. Na posljednja dva festivala bile su predstavljene i hrvatske jazz glazbenice Tamara Obrovac, te Gabi Novak i The Jazz All Star Ensemble.

Ovogodišnji All Women Jazz Festival će u srijedu, 24. travnja, otvoriti Maja Savić Ensemble, s početkom u 21:00. 
Glazbenica, vokalistica, tekstopisac i skladateljica svojom je bojom glasa i interpretacijom osvojila mnoge zaljubljenike dobre glazbe. Profilirala se kroz mnogobrojna iskustva u jazz glazbenom stilu te brazilskoj bossa novi koju uči boraveći u Portugalu. Nastupala je na mnogobrojnim jazz festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Nizozemskoj i Portugalu, surađujući s vrhunskim jazz glazbenicima, a 2008. nominirana je za nagradu Status u kategoriji Nove nade jazza, za kompoziciju pod nazivom "O Sol". Trenutno priprema materijale za autorski jazz album koji bi trebao izaći tijekom ove godine. U Vip Clubu pratit će je Hrvoje Galler na klaviru, Zvonimir Šestak na kontrabasu, Krunoslav Levačić na bubnjevima i Andreas Marinello na saksofonu.
S početkom u 23:00 nastupit će Ines Tričković Sextet.
Ova samouka vokalistica počela je s nastupima bez dana formalnog glazbenog obrazovanja i strelovito se probila među najcjenjenije jazz izvođače u Hrvatskoj. Nastupala je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim jazz festivalima među kojima vrijedi izdvojiti prestižni "Hong Kong International jazz festival", OCT Loft jazz festival Shenzhen, Safed international music festival u Izraelu, Macao jazz festival, i Beishan world music festival 2013. Nedavno je objavila album "Runjić in blue", na kojem se nalaze skladbe hrvatskog skladatelja Zdenka Runjića, obrađene u jazz maniri. Ostatak njenog sexteta čine Luka Žužić na trombonu, Andreas Marinello na saksofonu, Hrvoje Galler na klaviru, Zvonimir Šestak na kontrabasu i Krunoslav Levačić na bubnju.

Drugu večer festivala otvorit će Lana Janjanin Trio s početkom u 21:00.
Lana Janjanjin u lipnju 2010.godine završava prvi diplomski studij u klasi Prof. Dietmara Schermanna i nastavlja sa studijem medijske kompozicije u klasi Prof. Reinharda Kargera. U prosincu iste godine ostvaruje svoj prvi javni nastup sa big bandom "Nouvelle Cuisine" kada dirigira vlastitu kompoziciju "Balkan Blood" u renomiranom jazz klubu "Porgy & Bess" u Beču. U studenome 2011. godine osvaja prvu nagradu na natjecanju "Pop Song Contest" u Beču sa autorskom pjesmom "People". Ista pjesma u veljači 2012. postaje himna internacionalnog kongresa medicine u Hrvatskoj, nakon čega s basistom Tihomirom Hojsakom i bubnjarom Milom Stavrosom krajem godine osniva svoj band. Lana nastupa pjevajući autorske kompozicije uz vlastitu pratnju na klaviru, u kojoj formaciji u ožujku 2013. debitira sa Jazz orkestrom HRT-a izvodeći svoju pjesmu "Fed Up" u vlastitom big band aranžmanu. Trenutno završava studij u Beču i aktivno nastupa sa svojim bandom.

U 22:30 program se nastavlja uz Trio Livada.
Sastav predvodi Valerija Nikolovska kao vokal, uz Damira Šomena na bubnju i Viktora Lipića na klavijaturama.
Trio Livada često naglašava da svi članovi sudjeluju u stvaranju specifičnog zvuka i izričaja, što je naročito izazovan zadatak u ovako malenoj formaciji.Viktor obnaša uloge basista i solista, jedini svira harmonijski instrument i u raznim fazama rada na materijalu koristi različite kombinacije instrumenata u traženju najizražajnije kombinacije. Osim na autorskom materijalu, LiVaDa izvodi i obrade jazz standarada. Posebno uživaju u igrama s ritmom, vole "prevoditi" jazz standarde u neparne mjere i brusiti svoju ideju do željene čistoće.

Treću večer festivala u 21:00 započet će nekoliko mladih talentiranih jazz vokalista, okupljenih pod zajedničkim nazivom Scat Circle na inicijativu Lele Kaplowitz.
Večer će se nastaviti uz zajednički nastup Zdenke Kovačićek i Lele Kaplowitz u 22:30.

Lela Kaplowitz svojim najnovijim autorskim albumom „With Every Breath" dokazuje zrelost jazz pjevačice svjetskih razmjera i skladateljice osebujne kreativnosti koja svojim tekstovima promiče ljubav, duhovnost i osvješćivanje. Album je snimljen s Jazz orkestrom HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića. Ova cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom nastupala je u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Note-u u New York-u, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem svijeta. Lela upoznaje vokalnu improvizaciju preko Sheile Jordan na Jazz konzervatoriju u Grazu (Austrija). Također uči sa svjetskim imenima jazza Jay Clayton, Markom Murphyjem, Donna McElroy, Barry Harris i Kate McGary. Pohađa Berklee Summer Music Workshop u Peruggii (Italija) i The Vocal Performance i Jazz improvisation na New School u New Yorku. Osvaja mnoga međunarodna priznanja od kojih izdvaja prvu nagradu stručnog žirija i publike te dobija titulu Lady Summertime.
Zdenka Kovačiček jedna je od najznačajnijih pjevačkih pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni. Poslije 55 godina karijere i dalje je u samom vrhu, štoviše, smatrana je legendom i nezaobilaznim dijelom suvremene hrvatske glazbene povijesti. Bez obzira na ljubav preka kazalištu i bez obzira na stil koji izvodi, Zdenka plijeni pažnju svojim bezvremenim glasom i prepoznatljivim stilom. "Prva dama vokalnog jazza" kako ju nazivaju u Hrvatskoj, ili "bijela pjevačica sa crnim glasom" kako ju opisuju u Austriji, surađivala je s big bendovima diljem Europe, a s manjim sastavima u svim poznatijim europskim jazz klubovima.
Zdenka Kovačiček je u svojoj dosadašnjoj karijeri izdala 13 albuma, od toga tri jazz albuma i 18 kompilacija.
Uvijek je pokušavala spojiti jazz improvizaciju sa pop ili rock glazbom, te ju svakako obilježava rock uspješnica Klick thema br. 1.

Četvrta večer festivala rezervirana je za Deborah J. Carter, američku pjevačicu, skladateljicu i aranžerku, „apsolutno najvišu klasu", kako je naziva svjetski tisak.
Vokalistica koju karakterizira izrazito dinamičan nastup, rođena je u SAD-u, a odrasla na Havajima i u Japanu. Putuje diljem svijeta nastupajući na na jazz festivalima, u jazz klubovima, radijskim i TV emisijama, sa svojim triom ili kao gošća u različitim sastavima, od solo klavira do big bandova i simfonijskih orkestara.
Tijekom turneja nerijetko održava i majstorske radionice za jazz vokaliste, a osim u izvedbama vlastitih aranžmana i skladbi, osobito uživa u pjevanju velikih jazz standarda uz europske orkestre.
Deborah u svojoj karijeri bilježi suradnje sa sastavima kao što su Metropole Orchestra, Big Band Frankfurtskog radija, Sedatevi Latin Jazz Big Band i Berlinski jazz orkestar.
Pete, posljednje večeri festivala nastupit će Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića, s brojnim gošćama
Gošće:
Zdenka Kovačiček
, Valerija Nikolovska
, Lana Janjanin
, Lela Kaplowitz
, Jelena Balent
, Maja Savić
, Ines Tričković, 
Bobana Đorđević
Čak tri manifestacije združit će se u jednom koncertu - nastupu Jazz orkestra HRT-a i osam gošći u Vip Clubu! Peti All Women Jazz festival Jazzarella te četvrti zagrebački Jazz Appreciation Month (ZG JAM) svoj zaključak dobit će 30. travnja - na dan kada se obilježava Međunarodni dan jazza.
Neke od uglednih jazz vokalistica koje će se moći čuti tijekom festivala Jazzarella nastupit će i u završnici, a zahvaljujući udruzi za promicanje jazz glazbe i kulture JAZZart to će ujedno biti i završnica ZG JAM-a - mjeseca posvećenog jazz glazbi i poticanju jazz stvaralaštva na našoj sceni, za što je inicijativa krenula s priznatih institucija iz SAD-a.
Što se tiče Međunarodnog dana jazza, riječ je o manifestaciji koju 30. travnja obilježava više od trideset zemalja širom svijeta. Odluka o proglašavanju tog dana svjetskim praznikom jazza donesena je na Općoj skupštini UNESCO-a u studenom 2011. godine, na poticaj američkog pijanista Herbieja Hancocka, koji je nedugo prije proglašen UNESCO-vim ambasadorom dobre volje. Uz slogan „dati jazzu ono što zaslužuje", bio je to ujedno jedan od prvih velikih projekata Herbiea Hancocka otkako je dobio tu počasnu titulu.

Poruka jazza kako svi možemo govoriti istim jezikom, a da ne izgovorimo ni riječ, pronosi se i ove godina na 30. travnja, a slavlju će se pridružiti i Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića, nastupom u Vip Clubu uz niz vrsnih vokalnih umjetnica: Zdenku Kovačiček, Valeriju Nikolovsku, Lanu Janjanin, Lelu Kaplowitz, Jelenu Balent, Maju Savić, Ines Tričković i Bobanu Đorđević.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja