Trio Sylvaina Kassapa otvara Biennale

Trio Sylvaina Kassapa otvara Biennale
Datum objave:
10.04.2009.
Sylvain Kassap
„U suradnji s Hélène Labarrière i Edwardom Perraudom, Sylvain Kassap predstavlja bremenitu i nestabilnu glazbu, ritmičnu i strujeću, radikalnu i uspješnu.
Uz podršku doslovno zadivljujuće ritamske sekcije: dok su temelji glazbe u rukama Hélène Labarrière, Edward Perraud igra ulogu zaigranog nestaška. Sylvain Kassap, prepun slobodnog duha, katalizator je grčevitog oblika lirizma. Glazba dotad gotovo nepoznata, no vrijedna mjesta na najvišoj razini.“

Klarinetist Sylvain Kassap (1956.) studirao je muzikologiju i klarinet i već je rano svirao s velikanima poput Michela Portala, Johna Surmana, Bernarda Lubata, Hana Benninka i mnogih drugih. Suosnivač je kolektiva Zhivaro. Otvoren svim vidovima glazbenih susreta, improvizirao je na nastupima komičara, nastupao s autorima elektroakustičnih projekata, svirao sa svojim Klarinetskim triom i vodio brojne sastave. Paralelno je kao solist, ili u ansamblima, svirao moderni (Stravinski, Varèse, Webern), kao i suvremeni repertoar za klarinet (Aperghis, Berio, Cage, Stockhausen) te suoblikovao nova djela autora kao što su Bernard Cavanna, Luc Ferrari i drugi.
Kao skladatelj uglavnom je samouk, a od početka 80ih godina napisao je četrdesetak glazbi za kazalište, film, plesne predstave i televiziju. Tijekom 90ih iz potrebe, izbora i kao odgovor na zahtjeve solista i ansambala razvija suvremeniji glazbeni rukopis: isprva pod utjecajem Luciana Beria i Franca Donatonija, a potom stvorivši vlastiti, osobniji stil. Snimao je s mnogim svjetskim glazbenicima, a pod vlastitim je imenom objavio dvanaest albuma.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja