„Sunday Night Special“ Krešimira Hercega.

„Sunday Night Special“ Krešimira Hercega.
Datum objave:
15.03.2009.
Krešimir Herceg

U organizaciji OKTAVE d.o.o., Hrvatske glazbene mladeži i Glazbenog programa Hrvatskog radija 16. ožujka 2009. u studiju BAJSIĆ Hrvatskog radija, HRT Prisavlje 3, s početkom u 20 sati nastupit će HGM jazz orkestar Zagreb u posebnom koncertu ciklusa „Sunday Night“. U programu „Sunday Night Special“ izvodit će glazbu Krešimira Hercega. Gosti: Sally Night, vokal, Peter Soave, bandoneon, Berti Mayer, usna harmonika, Ivana Bilić, vibrafon, Gudački kvartet Rucner.

Hrvatski skladatelj i pianist Krešimir Herceg rođen je 1935. u Samoboru. Ostvario je više od 100 profesionalno snimljenih naslova vokalne zabavne glazbe i jazz-a za potrebe festivala. Radio je i TV produkcije i diskografije. Dobitnik je nagrada na hrvatskim festivalima kao i prestižne nagrade Hrvatskog Društva Skladatelja „Miroslav Sedak Benčić“ za 2005. za doprinos hrvatskom jazzu za album „Moonglow Serenade“ koji je priredio zajedno sa pokojnim Damirom Dičićem kao koautorom i aranžerom. U spomen na Damira Dičića biti će izvedene i njegove skladbe „Adieu“  i „Psihodelic Dreams“.

Jazz pjevačica iz Engleske, Sally Night njeguje stil pjevanja pod utjecajem legendarnih pjevačica jazza poput Elle Fitzgerald, Sarah Vaughan i Anite O'Day. Do sada je objavila dva albuma: „Phases of love“ i „London by Night“. U pripremi je treći album koji sadrži i njezine skladbe i tekstove. Sa svojim kvartetom koncertira i nastupa po klubovima i festivalima u Europi i Americi. Za ovu priliku izvodi šest skladbi Krešimira Hercega za koje je napisala kvalitetne tekstove.

Bandoneonist i harmonikaš Peter Soave dolazi iz SAD-a. Ostvario je zavidnu umjetničku karijeru izvodeći djela Astora Piazzole na bandoneonu kao i djela pisana za accordeon i simfonijski orkestar. Poznat je hrvatskoj publici sa svojim čestim nastupima uz gudački kvartet Rucner.

Usni harmonikaš Bertl Mayer dolazi iz Austrije. Vrstan je glazbenik i pedagog. Nastupa diljem svijeta s poznatim glazbenicima i ansamblima kao što su Alegre Correa, Marcelo Onofri, Mario Lima, Anna Lovergnac, Vienna Art Orchestra, ORF Simphonieorchester i drugi.

Ivana Bilić je svestrana akademski obrazovana glazbenica, udaraljkašica. Docent je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i član simfonijskog orkestra. Dobitnica brojnih nagrada u zemlji i inozemstvu, Ivana Bilić učestalo koncertira s domaćim i svjetski poznatim orkestrima.

Gudački kvartet Rucner jedan je od najboljih gudačkih kvarteta u Hrvatskoj i šire. Djeluje od 1998. Uz njegovanje klasičnog i suvremenog repertoara njihovo koncertiranje približava se i širem slušateljstvu odabirom repertoara u suradnji s bandoneonistom Peter Soave izvodeći djela Astora Piazzole. Nezaboravni su njihovi nastupi pod nazivom „Četiri godišnja doba“.

Reinhard Summerer mladi je austrijski akademski obrazovani glazbenik – trombonist, skladatelj i aranžer. Profesor je na akademiji za glazbu i dramske umjetnosti u Grazu, sekcija za jazz orkestre i sekcija klasične glazbe - Brass Chamber Music. Jedan je od osnivača i član Styrian Brass Quinteta. Plodan je skladatelj i aranžer s više od 750 orkestracija. Dobitnik je prvih nagrada s
područja simfonijske glazbe. Surađivao je s poznatim glazbenicima poput Boba Mintzera, Diane Shuur, Petera Herbolzheimera, Billa Holmana i drugih.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja