Započinje 10. sezona Jazz ciklusa

Započinje 10. sezona Jazz ciklusa
Datum objave:
01.12.2009.
Davor Križić
Nakon najuzbudljivije jazz jeseni u zagrebačkoj povijesti, čemu je doprinijelo i Hrvatsko društvo skladatelja organiziravši Međunarodne dane jazza s najboljim programom dosad, započinje i atraktivni jazz ciklus koji će pokazati da iznimni jazz koncerti u Zagrebu nisu sezonska pojava.

8. prosinca započinje 10. jubilarna sezona Jazz ciklusa.

10. jubilarna sezona Jazz ciklusa «Lisinski»/HDS započet će u utorak, 8. prosinca novim domaćim projektom pod vodstvom trubača Davora Križića. Kao i svake sezone, nastupit će recentni dobitnik Europske jazz nagrade. Ovog puta je to talijanski veteran Enrico Rava koji će 23. veljače nastupiti s novim kvintetom. Rava je već nastupao u Ciklusu pred dvije godine, a tadašnji koncert je kao i svi koncerti dobitnika Europske jazz nagrade u proteklih nekoliko godina bio rasprodan. Ciklus se nastavlja koncertom norveškog sastava «Northern Light» uz gosta američkog vibrafonista Mikea Mainierija, inače vođe kultnog fusion sastava «Steps Ahead». Mainieri i «Northern Light» nastupit će 21. ožujka. Najveće ime ovosezonskog ciklusa je legendarni gitarist Jim Hall, koji će nastupiti uz Joeya Barona na bubnjevima i Scotta Coleya na kontrabasu. Zanimljivo je da je Hall gostovao u prvoj sezoni ciklusa, u proljeće 2001. godine, a idući put će u Zagrebu nastupiti 10. travnja, dva dana prije svog 80. rođendana! Ciklus će završiti koncertom za sladokusce 17. svibnja, kad će nastupiti «Pocket Brass Band» u sastavu Lew Soloff na trubi, Ray Anderson na trombonu, Matt Perine na tubi i Bobby Previte na bubnjevima. Radi se o vrhunskim glazbenicima u neobičnom sastavu koji s odmakom od 100 godina evociraju rani jazz iz New Orleansa, dajući novu perspektivu toj glazbi koja u 21. stoljeću posvuda bilježi sve veću popularnost.
Brojni ljubitelji jazza nisu na vrijeme nabavili ulaznicu za Međunarodne dane jazza i ostali pred vratima dvorane, stoga organizator savjetuje svim zainteresiranima da kupe pretplatu za Jazz ciklus, čime će si osigurati pet vrhunskih koncerata u idućih pola godine. Pretplate su u prodaji na blagajni „Lisinskog" po cijeni od 250 kuna.

 

utorak, 8. prosinca 2009., iznimno u 21 sat
Davor Križić Eksperiment
Vojkan Jocić: tenor i sopran saksofon
Davor Križić: truba, krilnica, kornet, kompozicije
Matija Dedić: klavir
Elvis Penava; gitara
Tihomir Hojsak: kontrabas
Borna Šercar: marimba
Krunoslav Levačić: bubnjevi
Program Davor Križić Eksperimenta baziran je na kompozicijama članova sastava  koje se kombinira s probranim skladbama velikana jazza kao što su: W. Shorter, H. Hancock, D. Elington, T. Monk, O. Coleman. Aranžmane potpisuju Ante Gelo, Silvije Glojnarić, Zoran Šćekić i Luka Žužić.

utorak, 23. veljače 2010.
European Jazz Prize Winner 2009.: Enrico Rava New Quintet (I)
Enrico Rava; truba
Gianluca Petrella; trombon
Giovanni Guidi; klavir
kontrabas, naknadno
Fabrizio Sferra; bubnjevi
Vodeći talijanski jazz glazbenik novi je dobitnik najvećeg europskog priznanja u jazzu. Njegov nastup u ciklusu početkom 2008. godine oduševio je punu dvoranu. Ovaj put dolazi s novim kvintetom i naravno s krunom najboljeg europskog jazz glazbenika.

nedjelja, 21. ožujka 2010.
Mike Mainieri & The Northern Light (SAD / N)
Mike Mainieri: vibrafon
Bendik Hofseth:  saksofoni
Bugge Wesseltoft: klavir
Lars Danielsson: bas
Audun Kleive: bubnjevi
Američki vibrafonist, utemeljitelj kultne fusion grupe Steps Ahead dolazi sa skupinom norveških glazbenika koji spadaju u sam europski vrh.

subota, 10. travnja 2010.
Jim Hall Trio (SAD)
Jim Hall: gitara
Scott Colley: kontrabas
Joey Baron: bubnjevi
Legendarni američki gitarist koji je 2001. godine nastupio u prvoj sezoni Jazz ciklusa vraća se u Zagreb i u desetu jubilarnu sezonu sa svojim triom.

ponedjeljak, 17. svibnja 2010.
Ray Anderson's Pocket Brass Band (SAD)
Lew Soloff; truba
Ray Anderson; trombon
Matt Perine; suzafon
Bobby Previte; bubnjevi
Trombonist Ray Anderson, poznat po svojoj virtuoznosti i kreativnim idejama, oformio je svoju verziju limene glazbe u tradiciji ranog jazza iz New Orleansa.  No, obzirom na kalibar glazbenika, njihovo iskustvo s raznim stilovima jazza, te činjenicu da je proteklo 100 godina od perioda kojeg evociraju, pripremit će zagrebačkoj publici novo iskustvo jazza 21. stoljeća.

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja