CREScendo Music Festival u Cresu

CREScendo Music Festival u Cresu
Datum objave:
21.06.2009.
Matija Dedić

Poštovani,

CREScendo Music Festival ove godine po drugi put ugošćuje ljubitelje lijepih umjetnosti na najvećem otoku na Jadranu, Cresu. Drugi CREScendo Music Festival održat će se 26. i 27. 6.2009. kao i prošle godine u gradu Cresu u ljetnom kinu „Susajda“.

Prvi CREScendo Music Festival organiziran je 27. i 28.6.2008. godine u gradu Cresu. Unatoč činjenici da je to bio prvi jazz festival u ovom lijepom gradu, okupio je velik broj publike koja je s oduševljenjem i podrškom popratila izvedbe. Na festivalu nastupili su: Hot Club Zagreb (Mate Matišić - gitara, Jurica Štelma - kontrabas, Marjan Krajna - harmonika); Mildreds (Astrid Kuljanić - glas, Uroš Rakovec - gitara, Henry Radanović - kontrabas, Krunoslav Levačić - bubnjevi); Darko Jurković Charlie Trio (Darko Jurković - gitara, Henry Radanović - kontrabas, Kruno Levačić - bubnjevi) i Valerija Nikolovska Trio (Valerija Nikolovska - glas, Viktor Lipić - klavijature, Janko Novoselić  - bubnjevi). 

S drugim Festivalom cilj nam je postići kontinuitet te uz Lubeničke večeri i Dane Frana Petrića u gradu Cresu tijekom ljetnog perioda domaćima i gostima pružiti glazbeni događaj svestranog karaktera, a s obzirom na uspjeh i posjećenost koji je postigao u prvoj godini održavanja, tendencija je da postane tradicionalan. CREScendo Music Festival i ove godine okuplja domaća i strana eminentna glazbena imena: Matija Dedić trio, Mildreds, Zanchini / Golob / Levačić i Joe & Maja Kolektiff (više informacija o izvođačima potražite u priloženom programu ovogodišnjeg festivala), a grad Cres idealno je mjesto za promociju hrvatske glazbe i glazbenika.
U pauzama između koncerata, posjetitelji se mogu okupiti oko sjenice na kojoj udruga "Ruta" prodaje autohtone creske proizvode, te suvenire CREScendo Music Festivala.

Ove smo godine proširili kulturnu ponudu festivala izložbom fotografija s motivom otoka Cresa, radova fotografa zaljubljenika u otok Cres i samih Cresana. Sve fotografije nastale za vrijeme trajanja ovogodišnjeg festivala s motivom festivalskih aktivnosti ili samog mjesta događanja, grada i otoka Cresa, bit će korpus za odabir radova za izložbu fotografija u sklopu festivala sljedeće godine. Osim ove izložbe na festivalu će izlagati i mlada slikarica Iva Pevalek, njeni su radovi u kombiniranoj tehnici, a osnovna ideja ciklusa proizašla je iz teme ljeta, otoka i mora.
Ovogodišnji novitet također je nagradna igra za posjetitelje festivala. Svaki kupac ulaznice za bilo koji dan festivalskih događanja mogući je dobitnik vrijednih nagrada naših sponzora. Glavna i najatraktivnija nagrada je trodnevno jedrenje otocima i otočićima Kvarnerskog arhipelaga.

Organizator festivala ove je godine ponovno Hrvatska glazbena unija te novoosnovana Udruga za kulturu i umjetnost A2A (Art-to-Art) u suradnji s Udrugom Ruta iz Cresa, te Udrugom Arterija umjetnosti i Defign studijom iz Rijeke. Više podataka o organizatorima i suorganizatorima potražite u priloženom dokumentu.
Festival se održava uz pomoć generalnih pokrovitelja grada Cresa te A2A Yachting, zlatnih pokrovitelja Primorsko-goranske županije, creske Elektrovode i turističkog poduzeća Crepsa, zatim pokrovitelja Turističke zajednice grada Cresa, creskog turističkog poduzeća Cresanke, Presscuta i fotografskog portala Pticica.com. Medijski pokrovitelji su Outdoor Akzent, Novi list, R-1 regionalna mreža, Radio Mali Lošinj, te internet portali Net.hr i Muzika.hr. Službena voda festivala je Unique, koju nam je na raspolaganje dao prijatelj festivala Badel 1862. Ostali prijatelji su Profil, Maraska, Internet portal Svirase.com, Devadesign i +UV faktor design studio. 

Kontakt:
Carmen Gruber
e-mail:         carmen.gruber@gmail.com
Mob:         +385 98 1345 700     +385 91 536 33 85

Astrid Kuljanić
e-mail:         astridkuljanic@gmail.com
Mob:         +385 98 979 89 46

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Program ovogodišnjeg festivala:

Petak, 26. Lipnja
21:00 sat
Matija Dedić Trio (www.matijadedic.com)
Rođen u Zagrebu 1973. godine, Matija počinje svirati klasični klavir u dobi od 5 godina te nakon završene Srednje glazbene škole «Vatroslav Lisinski» 1991. godine odlazi u Graz na Visoku školu za jazz (ili: Jazz akademiju), gdje je diplomirao 1997. godine kod prof. Haralda Neuwirtha. S obzirom da je odrastao u obitelji profesionalnih glazbenika zabavne (i jazz) te šansonjerske orijentacije vrlo profiliranog autorskog koncepta, Matija se rano počeo susretati s drugim oblicima glazbenog mišljenja, shvativši da njemu osobno jazz pruža mnogo šire polje izražajnih mogućnosti kao jedna vrsta apstraktnijeg, ali i osobnijeg glazbenog mišljenja. Godine 1997. po povratku u Zagreb, započinje Matijin učestaliji angažman: bilježi djelovanje u svom «matičnom» bandu «Boilers Quartetu» s kojim nastupa po Europi, a 1998. godine osniva „Trio Matije Dedića“. Piše glazbu za televiziju i kazalište, a često surađuje i s  komercijalnijim bendovima i izvođačima (Lidija Bajuk, Soulfingers, Divas, Massimo Savić).  Na festivalu će nastupiti s dugogodišnjim suradnicima, Mladenom Barakovićem (kontrabas) i Bornom Šercarom (bubnjevi).

22:30 sati
Mildreds (www.mildreds.hr)
Mildreds su: Astrid Kuljanić, Uroš Rakovec, Krunoslav Levačić, Žiga Golob i Blaž Celarec, pet članova iz Hrvatske i Slovenije nabijenih entuzijazmom i ljubavlju prema glazbi, udruženih u cilju sviranja vlastitih kompozicija i obrada različitih stilova (na elegantan, muzikalan način) koje povezuje specifičan zvuk grupe i minimalistički aranžmani. Repertoar se sastoji od autorskih kompozicija, stranih pop pjesama (Sting, Elton John, James Taylor, Billy Joel...), nekoliko jazz standarda, te starijih hrvatskih pjesama.
Objavili su album „Brisači prašine“ (Aquarius Records, 2007.), koji se sastoji od 11 hrvatskih evergreena („Čokolada“, “Volim te budalo mala“..). Od 2008. godine počeli su raditi na originalnim kompozicijama, koje su do kraja godine snimljene i objavljene u travnju 2009. godine pod imenom „Život u ušima“ (Aquarius Records, 2009.).

Subota, 27. lipnja
21:00 sat
Zanchini / Golob / Levačić (www.simonezanchini.com, ziga.gilda.si, www.krunolevacic.com)
Trio koji čine jedan od najinovativnijih talijanskih harmonikaša, Simone Zanchini, svestrani slovenski kontrabasist Žiga Golob, i vrsni hrvatski bubnjar Kruno Levačić održati će svoj prvi zajednički koncert upravo na CREScendo Music Festivalu! Doduše, oni zajedno sviraju već desetak godina u sastavima "Tamara Obrovac Transhistria Ensemble" i "Adrabesa Quartet" Vaska Atanasovskog, ali od ovog ljeta odlučili su, kao posljedicu višegodišnjih dogovora i izuzetne međusobne glazbene kompatibilnosti, oformiti trio koji će svirati interesantan, stilski neograničen repertoar: od slobodnih formi do improvizacija na teme talijanskih klasika, jazz standarda, mediteranskog folklora, klasične glazbe i originalnih skladbi.

22:30 sati
Joe & Maja Kolektiff (www.myspace.com/joeandmaja)
Joe & Maja Kolektiff novo je ime na hrvatskoj glazbenoj sceni iza čijeg imena se kriju iskusni glazbenici; gitarist Joe Pandur i vokalistica Maja Grgić.
Maja Grgić je dobitnica nagrade Status 2008. za najbolji nadolazeći jazz vokal, te dobitnica nagrade Porin 2009. za najbolju jazz skladbu „Dječak Joe“ koja se nalazi na njihovom debi albumu „Crno bijelo“, dok je Joe Pandur jedan od naših najistaknutijih jazz gitarista.
Studijski i autorski projekt Kolektiffa publici predstavlja svoj debi album 'Crno bijelo' na kojem su sudjelovali vrhunski instrumentalisti i autori. Naslov albuma simbolizira retro jazz'n'bossa zvuk blizak vremenu crno-bijelih televizora, dok s druge strane opisuje atmosferu pjesama, od kojih su neke 'bijelog', a neke 'crnog' raspoloženja.
Kolektiff čine: Maja Grgić – glas, Joe Pandur – gitara, Tihomir Hojsak - bas gitara, Kolja Gjoni -  bubnjevi

Nedjelja, 28. lipnja
19:00 sati
Licitacija izloženih fotografija u svrhu financiranja dječjih radionica creske udruge Ruta i s tim povezan poseban ekskluzivni događaj za pokrovitelje, medije te predstavnike lokalne zajednice uz solo koncert slavljenog talijanskog harmonikaša Simonea Zanchinija te ponudu domaćih creskih proizvoda.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Organizatori:

www.hgu.hr
Nezavisni sindikat glazbenih djelatnika Hrvatske – Hrvatska glazbena unija razvila se iz "Croatian Music Aida" - neprofitne humanitarne organizacije koja je za vrijeme domovinskog rata prikupljala materijalnu pomoć za prognanike, obranu i obnovu Republike Hrvatske. Hrvatska glazbena unija (HGU)  utemeljena je potkraj 1992. s osnovnom namjerom da organizira i zaštiti hrvatske glazbenike i njihova prava na način uobičajen u zapadnom svijetu, po uzoru na, primjerice, britanski Musicians union, regulirajući temeljna materijalna i statusna pitanja svih sudionika glazbene industrije. U ovom trenutku HGU okuplja više od 4.000 članova, uglavnom glazbenika, ali i ostalih čija su zanimanja vezana uz glazbenu industriju. HGU je jedan od utemeljitelja hrvatske diskografske nagrade PORIN, nagrade profesionalaca profesionalcima, koju godišnje u više od četrdeset kategorija dodjeljuje stručno glasačko tijelo za najznačajnija i najkvalitetnija postignuća u hrvatskoj glazbi. Još je mnogo akcija koje je HGU inicirala i pomogla, o njima možete čitati na njihovim web stranicama ili u Statusu, glasilu HGU, koje se besplatno šalje na više od 4.000 adresa. Temeljni dugoročni cilj kojemu teži HGU integracija je hrvatske glazbe, pa i kulture, u Europsku zajednicu.

www.a2aproject.org
Udruga za kulturu i umjetnost A2A (Art-to-Art) osnovana je 2009. godine s ciljem promicanja svih umjetnosti i unapređivanja kulturnog života u Hrvatskoj i regiji. Ime je nastalo iz usporedbe s uspješnim konceptom umrežavanja u gospodarstvu, business-to-business (B2B), a označava težnju ka umjetničkom multidisciplinarnošću i postizanjem dodane vrijednosti za sve koji su na bilo koji način povezani s umjetnošću: mlade i neafirmirane talente, cijenjene umjetnike, ljubitelje umjetnosti, društvo u cjelini kao elementa kojemu su umjetnost i kultura potrebni kako bi se održala ravnoteža s danas uvriježenom i prevladavajućom pop kulturom. Cilj je postići efekt da jedna umjetnost promovira drugu zbog dobivanja veće izloženosti javnosti i zainteresiranim stranama, te je upravo taj koncept primijenjen na projektu CREScendo Music Festivala gdje smo uz glazbu posjetiteljima ponudili likovne umjetnosti u obliku izložbe fotografija te izlaganja mlade slikarice.
Udruga A2A će i dalje raditi na proširenju ponude projekata u umjetnosti, a krajnji cilj je uspostaviti široku bazu podataka svih koji su vezani za umjetnosti, od umjetnika raznih profila, preko organizatora, agenata i menadžera, do državnih i obrazovnih institucija koje se bave umjetnošću, kako bi se koncept počeo odvijati sam od sebe uz umjetničku aktivnost i djelovanje.

Suorganizatori:

www.ruta-cres.hr
Kako ga sačuvati za generacije koje dolaze?
Kako mu obraniti dušu pred naletom bešćutnog vremena?
Kako živjeti pod ovim nebom, na ovom kamenu i moru?
Što ja mogu učiniti za svoj otok, grad, za sebe, svoju obitelj?
Koje to vrijednosti ovaj prostor između kamena i mora čine tako različitim i specifičnim?
U odgovor na ova pitanja osnovali smo - 2000. godine - udrugu Ruta, grupu za kvalitetniji život na otoku Cresu, s namjerom da konkretnim i sadržajnim angažmanom u zajednici učinimo život ljepšim našemu članstvu, a time i svima s kojima dijelimo život na otoku.
Projektom Ovčje ludorije kroz kreativne radionice populariziramo rad s vunom među djecom i mladima.  Kroz radionice je 2003. do 2005. prošlo oko 420 djece, mladih i ostalih zainteresiranih iz Cresa, OŠ Centar iz Rijeke, polaznika Škole u prirodi Ekocentra Caput Insulae Beli, uz njihove voditelje i volontere, posjetitelja edukativnog prostora Škola u Lubenicama koju vodi Centar za održivi razvoj Ekopark Pernat, te mladih u sklopu festivala Free Spirit.
Drugi projekti uključuju Vuneno kazalište, Tajna Macmalića (slikovnica za djecu) i drugi.

www.arterija.hr
Udruga Arterija suvremene umjetnosti osnovana je 2007. godine. Bavi se promicanjem likovne kulture i likovne umjetnosti organizacijom izložbi, radionica i raznovrsnih projekata. Jedan od primarnih ciljeva udruge je prezentiranje mladih i/ili neafirmiranih autora i studenata široj publici.

www.defign.org
Defign studio iz Rijeke bavi se vizualnim komunikacijama; grafičkim dizajnom, ilustracijom, animacijom, video produkcijom, web dizajnom te organizacijom kulturnih manifestacija. Njeguje suradnju s umjetnicima iz područja vizualnih i izvedbenih umjetnosti - ovom prigodom s filmskim umjetnikom Sanjinom Stanićem. Defign se na Crescendu 2009. predstavlja video scenografijom i vodstvom umjetničkih video projekcija na koncertima.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja