5. Jazz Festival Lošinj

5. Jazz Festival Lošinj
Datum objave:
01.07.2009.
Joseph Bowie
Ove će se godine održati 5. Jazz Festival Lošinj u Malom Lošinju i s obzirom na naš mali jubilej, pripremili smo izuzetno zanimljiv program koji, kao i obično obuhvaća široki raspon jazza, srodne glazbe i dobre glazbe uopće. Organizator ovog festivala je Pučko Otvoreno Učilište Mali Lošinj i Grad Mali Lošinj, a programski je urednik gitarist Zoran Jaeger - Jex, šef banda The Bastardz. Festival će se ove godine održati 01. i 02. 08. 2009. u lijepom ambijentu preuređenog ljetnog kina "Vladimir Nazor", a uoči samog festivala u petak 31. 07. u Lošinjskom muzeju u palači Fritzy, održat će se otvorenje izložbe jazz portreta lošinjskog slikara SIlvana Perožića, izložba plakata dosadašnjih jazz festivala autora Franje Majnarića te prigodni jam session učesnika festivala.

Najveća "zvijezda" ovogodišnjeg festivala zasigurno je legendarni američki glazbenik Joseph Bowie, iz čuvene Bowie jazz dinastije (Lester Bowie, Byron Bowie), koji slovi za jednog od najboljih trombonista svijeta, te koji je kultni status i svjetsku slavu stekao sa svojim eksplozivnim hard core jazz funk bandom DEFUNKT, koji je žario i palio, kako plesnim prostorima tako i jazz festivalima širom svijeta. DEFUNKT, koji i dan danas uživaju kultni status u svojoj su bogatoj karijeri snimili više od desetak albuma, imali veći broj hitova te zapažene nastupe u društvu svjetske jazz elite na svim vodećim festivalima svijeta. Joseph Bowie će nastupiti sa svojim novim projektom u kojem se predstavlja u kombinaciji s ponajboljim domaćim glazbenicima te još nekim zanimljivim glazbenicima pod nazivom Mr. Defunkt JOE BOWIE and The Bastardz All Starz. Osim Bowiea koji svira trombon, udaraljke i pjeva, u ovom bendu sviraju vrsni hrvatski i nizozemski glazbenici, a poseban gost je jedan od najboljih rappera Europe, MC STEWLOCKS Andy Ninvalle. Bowie i Bastardz nastupaju drugu večer festivala te će i zatvoriti 5. Jazz Festival Lošinj, a u pripremi je i autorski studijski materijal Joe Bowiea i The Bastardz All Starz.

Istu večer nastupit će i jake domaće glazbene snage, okupljene u sastavu TRIO Li Va Da. Ovaj jedinstveni trio sastavljen od iskusnih glazbenika i jedne od najboljih pjevačica u Hrvatskoj i šire. Riječ je, naravno, o Valeriji Nikolovskoj koju šira publika zna po suradnji sa Elvisom Stanićem, grupama  Mayales, Songkillers, kao i po vlastitim projektima, a u triju Li Va Da, uz Valeriju nastupa i klavijaturist Viktorom Lipić te jedan od najboljih hrvatskih bubnjara Damir Šomenom. Viktor Lipić i Damir Šomen su izuzetni glazbenici koji su sudjelovali u mnogim hrvatskim glazbenim projektima.

Dan ranije, prvu večer festivala otvorit će Simone Zanchini Quartet, izuzetno zanimljiva medjunarodna kombinacija okupljena oko virtuoza na harmonici Simone Zanchinija. Simone Zanchini nastupa uz pratnju medjunarodnog banda kojeg vodi naš proslavljeni gitarist koji živi i radi u Nizozemskoj, RATKO ZJAČA. Ratko je vrlo cijenjeni glazbenik koji je u svojoj bogatoj karijeri nastupao i snimao sa velikanima svjetskog jazza poput John Pattitucija, Reggie Workmana, Al Fostera, Randy Breckera i drugih. Uz Simonea i Ratka Zjaču u ovom će sastavu nastupiti i cijenjeni nizozemski kontrabasist Johnny Tevreden dok će bubnjeve svirati jedan od najpoznatijih i najboljih bubnjara na ovim prostorima, Ratko Divjak. 

Nakon Simone Zanchinija i njegovog sastava, nastupit će naš proslavljeni pijanist Matija Dedić sa svojim novim projektom. Riječ je o Matija Dedić Electric Bandu u kojem se Matija predstavlja na električnim klavijaturama, a uz stalnu ritam sekciju koju čine Borna Šercar i Mladen Baraković, za ovu prigodu Matiji će se pridružiti i američki gitarist Fred Cooper, koji je poznat po suradnji sa r'n'b sastavom BOYZ 2 MEN, a ovoj električnoj kombinaciji će se pridružiti i naša sve poznatija pjevačica ŽANAMARI. Žanamari Lalić, koja zahvaljujuci svom jedinstvenom glasu i talentu, bez velikih problema prelazi glazbene granice te jednako uspješno djeluje i u pop i r'n'b glazbi, a od nedavno je počela uspješno djelovati i u jazz vodama,

Posebno je važno napomenuti da će se svake večeri festivala nakon redovnog programa održati After Party u jednom od najposjećenijih lošinjskih klubova, Konobi ''CATACOMBA", uz jam session i live svirku učesnika festivala, a iz dosadašnjeg iskustva možemo reći da se na jam sessionima dogadjaju prave glazbene poslastice.

Za više informacija pogledajte web stranice festivala na adresi www.jazzlosinj.com   .

5. JAZZ FESTIVAL LOŠINJ

31. 07. - 02. 08. 2009. - Silvano Perožić- izložba slika iz ciklusa inspiriranog
jazz glazbom i izložba plakata dosadašnjih "Jazz Festivala Lošinj" autora Franje Majnarića u palači Fritzy
(V. Gortana 35, Mali Lošinj); otvorenje izložbe i jam session u 22.00 sata


01. 08. 2009. Subota, 21:30 / Saturday, 9:30 pm

MATIJA DEDIĆ ELECTRIC BAND featuring ŽANAMARI  (HR)

Matija Dedić - klavijature / keyboards
Mladen Baraković - kontrabas / double bass
Borna Šercar - bubnjevi / drums
Žanamari Lalić - glas / vocal

SIMONE ZANCHINI QUARTET (I, SLO, NL)

Simone Zanchini -  harmonika / accordeon
Ratko Zjača - gitara / guitar
Johnny Tevreden - kontrabas / double bass
Ratko Divjak - bubnjevi / drums


02. 08. 2009. Nedjelja, 21:30 / Sunday, 9:30 pm

MR. DEFUNKT JOSEPH BOWIE & THE BASTARDZ ALL STARZ featuring MC STEWLOCKS (USA, NL, HR, SLO)

Joe Bowie - trombon, glas / trombone, vocal
Andy Ninvalle MC Stewlocks - glas, rap / vocals, rap vocals
Alen Svetopetrić - bas gitara / bass guitar
Gojko Tomljanović - klavijature / keyboards
Miha Hawlina - saksofon / saxophone
Sin Banović - bubnjevi / drums
Jex - gitara / guitar

TRIO LI VA DA (HR)

Valerija Nikolovska - glas / vocal
Viktor Lipić - klavijature / keyboards
Damir Šomen - bubnjevi / drums

CAPO MEDIA MUSIC

Kontakt osoba festivala: Zoran Jaeger, umjetnički direktor

internet: www.jazzlosinj.com

e-mail: jex@jazzlosinj.com

GSM: 098/808273

091/8995140
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja