HGM A Band i Jazz ansambl Muzičke akademije u Zagrebu nastupaju u Kinu Forum

HGM A Band i Jazz ansambl Muzičke akademije u Zagrebu nastupaju u Kinu Forum
Datum objave:
07.05.2012.
Petak, 11. svibnja .2012.
 Kino Forum, Studentsko naselje Stjepan Radić, Jarunska 2 - u 20 sati 


4. Koncert HGM A BAND-a iz ciklusa „HGM Jazz Night" u sezoni 2011. / 2012.HGM A BAND, 
dirigent Sigi Feigl (A)
, gosti: Jazz ansambl Muzičke akademije u Zagrebu, 
dirigent: Saša Nestorović


ulaz slobodan

HGM A - band
Potaknuti iskustvom HGM jazz orkestra Zagreb u listopadu 2009. HGM uz potporu Studentskog centra sveučilišta u Zagrebu - Kulturne promjene, koji su osigurali prostor za rad, pokrenula je novu generaciju jazz glazbenika - A band .
Orkestar broji tridesetak mladih glazbenika iz različitih krajeva Hrvatske. Okupila ih je ljubav prema jazzu i zajednički ciljevi: zajedničko muziciranje, sviranje u big- band-u, usavršavanje kroz radionice i stjecanje znanja i iskustva, ali i želja za daljnjim školovanjem na nekoj od Jazz akademija u svijetu. U ovom orkestru vidjeli su priliku za ostvarenje svojih ciljeva kroz kontinuirani rad visoke kvalitete koju osigurava voditelj, jazz pedagog i dirigent Sigi Feigl, što je svakako motivacija za učenje. HGM ovim programom nudi kontinuiranu, organiziranu nastavu sa vrhunskim jazz pedagozima. Sviranje u HGM A bandu je, iako naporno , vrlo zabavno i zanimljivo, zapravo, predstavlja školu jazz glazbe kroz interpretaciju, fraziranje i improvizaciju. Najbolji dokaz tomu je možda to što probe, iako dugotrajne i mukotrpne, od tridesetak glazbenika, nitko ni za živu glavu ne propušta. HGM A band je zapravo kontinuirana big band jazz radionica . Orkestar je od osnutka 2009. godine održao 7 koncerata na kojima su kao gosti nastupili njihove starije kolege iz HGM jazz orkestra Zagreb, danas već renomirani jazz glazbenici , te big bandovi iz Austrije, Slovenije i Hrvatske. U svojoj drugoj koncertnoj sezoni „HGM Jazz Night" 2011-2012. , HGM A band održat će 4 koncerta u Kinu "Forum". Kao gosti nastupit će : Big band Čakovec, Big band Karlovac, KD puhački ansambl Loče (SLO) i Jazz ansambl Muzičke akademije u Zagrebu.

Jazz ansambl Muzičke akademije u Zagrebu
Jazz ansambl Muzičke akademije u Zagrebu postoji od 2008. godine, od pokretanja izbornog kolegija „Osnove jazz improvizacije". To je netipični, promjenjivi sastav od 10 do 30 studenata , ovisno o projektu, u kojem se učenje jazz improvizacije primjenjuje u praksi, u sviranju jazz skladbi najrazličitijih stilova. Sačinjen je od studenata - instrumentalista, teoretičara, ponekad i skladatelja koji su uspješno završili barem tri godine studija i izabrali ovaj segment glazbe za obogaćivanje cjelokupnog glazbenog izraza. Od osnutka ansambla zapaženi nastupi ostvareni su u suradnji s komornim zborom Muzičke akademije, snimljena je emisija za HRT - „Vrijeme je za jazz", a nedavni nastup u Polukružnoj dvorani Teatra ITD potvrdio je potencijal ovog, za našu sredinu novog, zvukovno neobičnog sastava.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja