HGM jazz orkestar Zagreb svira McNeelyja

HGM jazz orkestar Zagreb svira McNeelyja
Datum objave:
23.10.2012.
HGM jazz orkestar Zagreb

JAZZ LISINSKI - ciklus SUNDAY NIGHTS 2012./2013.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Mala dvorana
Nedjelja, 4. 11. 2012. u 20 sati


HGM jazz orkestar Zagreb svira glazbu Jima McNeelyja

dirigent: Sigi Feigl
Glazba Jima McNeelyjaJim McNeely rođen je u Chicagu, a 1975. preselio se u New York. Godine 1978. pridružio se orkestru Thad Jones/Mel Lewis Jazz Orchestra. S tom je skupinom i s njezinim nasljednikom - orkestrom Mel Lewis and the Jazz Orchestra (današnji The Vanguard Jazz Orchestra) - proveo šest godina kao solist. Četverogodišnji staž kao stalni pijanist/skladatelj kvarteta Stana Getza, Jim je počeo 1981. godine. Od 1990. do 1995. bio je pijanist kvinteta Phila Woodsa. Trenutačno predvodi vlastiti dektet i svoj trio, a nastupa i kao solist na koncertima i festivalima diljem svijeta. Jimov se ugled skladatelja/aranžera i ravnatelja velikih jazz orkestara samo povećava, a devet je puta bio nominiran i za nagradu Grammy. Godine 1996. ponovno se pridružio orkestru The Vanguard Jazz Orchestra kao pijanist i stalni skladatelj. Radi i kao stalni glazbenik big banda Frankfurtskog radija. U posljednje vrijeme radio je na projektima s big bandom Danskog radija (kojem je pet godina bio prvi ravnatelj), jazz ansamblom Carnegie Halla, orkestrom Metropole (iz Nizozemske), Švicarskim jazz orkestrom i Stokholmskim jazz orkestrom.
HGM jazz orkestar Zagreb izvest će neke melodije iz McNeelyjeva opsežnog opusa za jazz orkestre. Program će svakako obuhvaćati i fantastično djelo „Swingus interruptus" napisano za HGM 2007. - kad je u ciklusu Lisinski nedjeljom u Zagrebu jedan koncert bio posvećen njemu. Švicarski jazz orkestar 2006. angažirao je Jima McNeelyja da sklada glazbu nadahnutu djelima švicarskoga slikara Paula Kleeja iz dvadesetog stoljeća. Da ta veza nije bila navedena u programskoj knjižici, vjerojatno ne bi bila zamijećena jer je McNeely skladao niz šarmantnih suvremenih tema za big band, za koje je inspiraciju mogao naći bilo gdje. No prema McNeelyjevim riječima: „Svaka slika predstavlja drugačiju paletu, drugačije ritmove, drugačiju atmosferu i drugačiju dušu." U svakoj je pokušao „čuti i 'vizualizirati' glazbu koja se u njoj nalazi". Vođen takvim razmišljanjem, skladao je sjajna djela koja će HGM jazz orkestar Zagreb s ponosom uživo izvesti u Zagrebu. 
 

Suorganizatori  ciklusa: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Hrvatski radio - Glazbeni program  
Potporu realizaciji ciklusa pružaju : Grad Zagreb  - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Austrijski kulturni forum, Francuski institut, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu - Kultura promjene
Sponzori: EURO - UNIT grupa d.o.o., hotel Movie pub


Medijski pokrovitelj: www.jazz.hr

ulaznice na blagajni KDVL
 Veselimo se Vašem dolasku!


HRVATSKA GLAZBENA MLADEŽ
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja