HGM jazz orkestar Zagreb svira Beatlese

HGM jazz orkestar Zagreb svira Beatlese
Datum objave:
29.11.2009.
HGM Jazzorkestar Zagreb directed by Sigi Feigl 
HGM PLAYS THE BEATLES

Aquarius Records i Hrvatska glazbena mladež 
pozivaju Vas u nedjelju, 6. prosinca 2009., u 20 sati, u dvoranu kina Studentskog centra u Zagrebu, Savska cesta 25 , na koncert i promociju prvog nosača zvuka 
"HGM PLAYS THE BEATLES".

 Korisnici Kulturnog pokaza imaju besplatan ulaz. 
Cijena za ostale je 35 kn, odnosno 25 kn za učenike, studente i umirovljenike.
 Predstavnici medija bit će uvršteni na guest listu ukoliko na e-mail: sanja.crnko@aquarius-records.com pošalju svoje podatke (ime, prezime, mobitel, redakcija).


IZDANJE "HGM PLAYS THE BEATLES" potražite u boljim CD shopovima od ponedjeljka 07.12.2009.!

Od Grožnjana do Liverpoola

Kada je jednoga ljeta, nakon vrlo uspješne Ljetne jazz škole Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, osnovan big band Hrvatske glazbene mladeži bilo je to vjerojatno samo zato da se učenje i druženje uz dobru glazbu produži na cijelu godinu. No danas, sedam godina nakon utemeljenja, slobodno se može ustvrditi da je HGM Jazzorkestar Zagreb postao jedan od vodećih jazz ansambala u Hrvatskoj. U HGM Jazzorkestru Zagreb obrazovao se cijeli naraštaj mladih jazz glazbenika koji su danas nezaobilazni dio suvremene hrvatske jazz scene - a stvorili su i „pomladili" jazz publiku. Kroz cikluse koncerata „Sunday nights", od kojih je sezona 2009/2010 već sedma po redu, HGM Jazzorkestar Zagreb postao je poznato i priznato ime domaćega jazza, a brojnim nastupima u svijetu (od Beča, Stockholma, Jakarte do New Yorka) stekao je i međunarodno priznanje. Uz najbolje mlade hrvatske jazz glazbenike, ali i mlade glazbenike iz Slovenije, Austrije, Makedonije, Italije i drugih zemalja koje pod svojim krovom okuplja HGM Jazzorkestar Zagreb, nastupila su uistinu velika imena svjetskog jazza - Jim McNeely, Don Menza, Randy Brecker, Karlheinz Miklin, David Liebman, Bob Mintzer, Michael Philip Mossman, Luis Bonilla i Peter Erskine samo su neka imena s dugačke liste gostujućih solista i pedagoga s kojima su radili i svirali članovi orkestra. Svirali su glazbu mnogih velikih svjetskih jazz skladatelja, ali i domaćih autora. Upravo su HGM Jazzorkestru Zagreb poklonili svoju glazbu, među ostalim, Miljenko Prohaska, Igor Savin, Zlatko Dvoržak i Antun Tomislav Šaban.
Za uvijek prisutnu golemu stvaralačku energiju s kojom sastav nastupa zaslužan je ponajprije dirigent i umjetnički voditelj HGM Jazzorkestra Zagreb Sigi Feigl. Kao predavač na Akademiji za glazbu i primijenjene umjetnosti u Grazu te kao glazbenik bogata iskustva, Sigi Feigl uvijek iznova uspijeva odabrati raznolik program, pribaviti zanimljive aranžmane, u goste pozvati sjajne soliste i, na kraju, nadahnuti mlade glazbenike da daju sve od sebe.

John Lennon i Paul McCartney napisali su bezbrojne skladbe od kojih su mnoge postale svjetski hitovi i zbog toga je njihova glazba neizostavan i važan dio glazbene povijesti 20. stoljeća. Stoga, nije čudno što pjesme The Beatlesa uvijek iznova ulaze u svijet jazza i što ih mnogi renomirani jazz ansambli ubrajaju u svoj repertoar. Na primjer, Count Basie je snimio dva cijela albuma isključivo sa skladbama Lennona i McCartneya. Isto tako, aranžman Billa Holmansa pjesme Norwegian Wood bio je jedan od uistinu uspješnih hitova Buddy Rich Big Banda. Zahvaljujući izuzetnom aranžerskom znanju i iskustvu Alana Baylocka i Mikea Crottya, HGM Jazzorkestar Zagreb s ponosom predstavlja svoj prvi nosač zvuka - Michelle, Hey Jude, Eleonor Rigby i mnoge druge vječne skladbe Johna Lennona i Paula McCartneya u sasvim novoj big band verziji.

Here, There and Everywhere!


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja