Sjajan program 19. Međunarodnih dana jazza

Sjajan program 19. Međunarodnih dana jazza
Datum objave:
17.10.2009.
Davor Kajfeš
19. Međunarodni dani jazza
Mala dvorana Vatroslava Lisinskog
20. - 23. listopad 2009., 20 sati

Utorak, 20. 10.
James Carter Quintet (SAD)
James Carter; saksofoni
Corey Wilkes; truba
Gerard Gibbs; klavir
Ralphe Armstrong; bas
Leonard King; bubnjevi

Vodeći jazz saksofonist mlađe generacije ponovo dolazi u Zagreb, ovog puta sa svojim kvintetom.

Kad se početkom devedesetih godina pojavio na njujorškoj sceni i snimio svoj prvi album, senzacija koju je stvorio usporediva je samo s pojavom Wyntona Marsalisa (inače njegovog mentora, u čijem je bendu svirao kao 17-godišnji wunderkind) desetljeće ranije. Rođen u Detroitu 1969. godine, James Carter danas spada među najutjecajnije i najposebnije jazz saksofoniste. Kritičari jednoglasno hvale njegovu nevjerojatnu sposobnost da svira u svim stilovima, ali bez dojma da imitira ikog od velikana iz povijesti jazza. Suvereno vladajući saksofonima svih registara, od sopranina do basa, tri godine zaredom biva proglašen najboljim bariton saksofonistom u utjecajnom časopisu Downbeat. Njegova karijera započinje 1991. godine prilikom snimanja s legendarnim trubačem Lesterom Bowiem, koji ga nekoliko godina ranije dovodi u New York. Njegov album Jurassic Classics, snimljen 1994. spada u vrhunske jazz albume te godine i znači početak međunarodne karijere mladog glazbenika.
Jedinstveno u Carterovoj karijeri je da nikad nije imao pretenzija «stvoriti novi stil» ili zvučati originalno, što je u većini slučajeva presudno i za puno skromniji uspjeh. Njegov neosporan virtuozitet na brojnim instrumentima i duboko shvaćanje svih stilova stvorili su drugačiju platformu na kojoj je uspostavio svoj glazbeni svijet.
Glazbeni partneri Jamesa Cartera, među brojnim drugima, bili su i Aretha Franklin, David Murray, Sonny Rollins, Kathleen Battle, a nastupao je i s poznatim ansamblima (Lincoln Center Jazz Orchestra, Mingus Big Band, Art Ensemble of Chicago). 1996. glumio je Bena Webstera u filmu Kansas City Roberta Altmana.
James Carter gostovao je prvi puta u Hrvatskoj na Međunarodnim danima jazza 2005. godine, kad je nastupio sa svojim orguljskim triom, dok ove godine dolazi s većim sastavom. 


Srijeda, 21. 10.

Uz 75. rođendan Davora Kajfeša i 50. obljetnicu Zagreb Jazz Quarteta
Boško Petrović; vibrafon
Davor Kajfeš; klavir
Mario Mavrin; bas
Silvije Glojnarić; bubnjevi
Gosti:
Ladislav Fidri; truba
Primož Grašič; gitara
Zagrebački kvartet

Tričetvrt stoljeća Davora Kajfeša i 50. obljetnica Zagreb Jazz Quarteta povod su ovom ekskluzivnom koncertu.

Davor Kajfeš je rođen 1934. u Zagrebu. Glazbom se profesionalno bavi od 1957., a studij je završio 1964. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1958. do 1967. bio je član Plesnog orkestra Radiotelevizije Zagreb, a istodobno član i potom umjetnički voditelj Zagrebačkog jazz kvarteta. S tim je sastavom snimio niz ploča i nastupao u zemljama Europe, bivšem Sovjetskom savezu i Americi. Surađuje s uglednim svjetskim solistima jazza i bluesa, među ostalim s Johnom Lewisom, Artom Farmerom, Buckom Claytonom, Albertom Mangelsdorffom, Redom Mitchellom, Helen Humes, Big Joe Turnerom i T-Bone Walkerom.
Od 1967. živi u Švedskoj, gdje je do 1999. bio predavač na štokholmskoj Visokoj školi za ples i koreografiju. Skladao je glazbu za mnoge produkcije suvremenog plesa. Nakon umirovljenja je i dalje povremeno aktivan kao predavač i glazbenik, a posljednjih godina posebice je angažiran u obrazovanju i prenošenju iskustava na mlađi naraštaj.
Od 1988. surađuje i nastupa sa poznatim švedskim skladateljem i violončelistom Peterom Schubackom, s kojim izvodi zajednička slobodno improvizirana djela. U Stockholmu je 2002. godine objavljen njihov CD pod nazivom "Impositioner".
Kajfeš je aktivan i kao skladatelj, ne samo za jazz skupine, već i za film, ples i kazalište. Najznačajnija djela su mu: "Davor's Blues", "Digression", "Mrtve magle", "Eftertanke", "Arnold's Orbit", "Collision", "Arabesque", "Ornaments" i "Boogie Balkanique".
Davor Kajfeš je sa sinom Goranom, jazz trubačem, nastupio u Jazz ciklusu u sezoni 2001/2002, a ovim koncertom radno obilježavamo njegov 75. rođendan. 

Godine 1959. Boško Petrović je utemeljio kvartet u kojem su svirali klavirist Zlatko Kružić, kontrabasist Zdravko Šatrak i bubnjar Ivica Gereg. U nedugo potom Šatraka je zamijenio Krešimir Remeta, a Kružića Davor Kajfeš, dok je sastav krajem 1959. promijenio naziv u Zagrebački jazz kvartet, te je do današnjih dana ostao najznačajnijim sastavom u povijesti hrvatskog jazza. Ubrzo su Kvartet napustili Remeta i Gereg, a njihova mjesta zauzeli kontrabasist Miljenko Prohaska i bubnjar Silvije Glojnarić. U tom sastavu ovaj ansambl je aktivno djelovao do 1965., a poslije se okupljao tek u posebnim prigodama, ponekad i kao Zagrebački jazz kvintet s trubačem Ladislavom Fidrijem i saksofonistom Ozrenom Depolom, te povremeno i s američkim trubačem Artom Farmerom. Bio je poznat po osebujnu pristupu, posebice zahvaljujući vlastitim skladbama članova, nerijetko nadahnutim hrvatskom narodnom glazbom. Skladbe iz njihova repertoara poput Petrovićeve With Pain I Was Born, Prohaskine Intime, Kajfešove Ornaments i brojne druge, ostat će trajnom vrijednošću hrvatske glazbene baštine.
Kao jedan od najboljih europskih jazz sastava toga doba Kvartet je ostvario suradnje sa slavnim jazzistima poput klavirista Johna Lewisa, pjevača Big Joea Turnera, trubača Bucka Claytona, tenor saksofonista Stana Getza i drugih. Uz brojne europske turneje, ZJQ je ostvario najbogatiji diskografski opus na polju jazza u Hrvatskoj.
50. obljetnicu utemeljenja ZJQ možemo bez ustezanja nazvati najvažnijom obljetnicom u povijesti hrvatskog jazza, a ovaj koncert, na kojem će se nakon pola stoljeća okupiti članovi sastava, iznimnim hrvatskim glazbenim događajem.

Četvrtak, 22. 10.
Monty Alexander Trio (JAM)
Monty Alexander; klavir
Hassan Shakur; kontrabas
Georges Fludas; bubnjevi

Legendarni jamajčanski pijanist, koji je svirao s veličinama kao što su Frank Sinatra, Ray Brown i Bob Marley, obećava nezaboravni koncert sa svojim triom svim sretnicima koji uspiju ući na njegov zagrebački koncert.

Monty Alexander (Kingston, 1946.) tijekom polustoljetne karijere profilirao se u jednog od najcjenjenijih jazz pijanista današnjice. Klavir je počeo učiti sa šest godina, a već kao tinejdžer svirao je po klubovima i hotelima. Na njegovu odluku da se profesionalno posveti glazbi posebno su utjecali koncerti Louisa Armstronga i Nat King Colea koje je doživio u kazalištu u Kingstonu. Od 1961., kad se preselio u SAD, bio je stalni glazbeni suradnik jazz legendi kao što su Frank Sinatra, Milt Jackson, Dizzy Gillespie, Clark Terry, Sonny Rollins, Ray Brown i mnogi drugi. Njegov iznimni glazbeni talent omogućio mu je sudjelovanje u vrlo različitim projektima, pa je tako izvodio Gershwinovu Rapsodiju u plavom sa simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Bobbyja McFerrina, producirao album Unforgettable Natalie Cole (nagrađen sa 7 Grammyja), ili korepetirao opernoj pjevačici Barbari Hendricks u programu kompozicija Duke Ellingtona. Njegovi jamajčanski korijeni jasno su prisutni u njegovoj glazbi, ali i više od toga: iako živi u SADu i često putuje svijetom, Monty je redovito prisutan na Jamajci na koncertima i snimanjima. Rezultat toga je, između ostalog, album Stir It Up na kojem je s ponajboljim jamajčanskim glazbenicima snimio skladbe legendarnog Boba Marleya. Cjelokupna njegova diskografija obuhvaća impresivnih 60 naslova, a teme, stilovi i suradnici na njegovim albumima iznimno su široki i različiti, kao dokaz njegove umjetničke širine. Ta širina i glazbeno bogatstvo koje nosi u sebi često su uzrok što ga publika i kritičari trpaju u različite ladice, što ga je jednom natjeralo da kaže: „Ja nisam bebop glazbenik, nisam calypso glazbenik, nisam niti reggae glazbenik, već glazbenik koji sve to voli!"
Monty Alexander nastupio je pred desetak godina u Dubrovniku, a ovo mu je prvi nastup u Zagrebu. 


Petak, 23. 10.
Juvavum Brass featuring James Morrison (A/AUS)

Australski genij James Morrison, koji je pretprošle godine fascinirao Zagrebačku publiku, ponovo će to učiniti uz pomoć sjajnog ansambla austrijskih puhača. Juvavum Brass (Austrija)
Simon Finch, Andreas Pranzl, Josef Burchartz, Horst Hofer; trube
Aleksander Pokryvka; rog
Robert Bachner, Patrick Hartely, Reinhard Summerer, Erwin Wendl; tromboni
Roland Szentpali; tuba
Gernot Haslauer; kontrabas
Philipp Kopmajer; bubnjevi

Posebni gost: James Morrison (Australija); truba, krilnica, trombon, klavir

Salcburški ansambl limenih puhača Juvavum Brass okuplja vrhunske soliste iz Austrije, Slovenije i Njemačke. Osnovni postav je limeni kvintet, no ovisno o programu angažiraju se dodatni glazbenici. Program ansambla obuhvaća široki raspon stilova, od starih majstora, klasične literature i romantike preko naručenih djela živućih skladatelja, do jazza. Nastupali su na brojnim festivalima diljem Europe, u Izraelu i Tajvanu.

Danas vodeći jazz glazbenik Australije, James Morrison (Boorowa, 1962.) pojavio se na sceni pred tridesetak godina kao čudo od djeteta koje je s devet godina oformilo svoj prvi sastav, a s trinaest počelo profesionalne nastupe. Na svjetskoj sceni pojavio se debitiravši s 16 godina u Americi brilijantnim nastupom na Monterey Jazz Festivalu. Uslijedili su nastupi na vodećim festivalima po cijelom svijetu (Montreaux, Pori, North Sea), angažmani u kultnim klubovima (Blue Note i Village Vanguard u New Yorku, New Morning u Parizu i Ronnie Scott's u Londonu) i nastupi s legendardnim glazbenicima (Dizzy Gillespie, Cab Calloway, Woody Shaw, Ray Charles, B. B. King, Wynton Marsalis i drugi). Razvoj njegove karijere svjedoči o širini interesa, ali i o gotovo nadljudskim glazbenim sposobnostima koje uključuju nastupe s desetak instrumenata, trubačku virtuoznost po svim standardima (klasičnim, avangardnim i jazzerskim), komponiranje za film, simfonijske orkestre i jazz sastave, te mnogo drugih glazbenih postignuća.
Predani pedagog, James redovito nastupa s mnoštvom omladinskih jazz orkestara iz Australije, drži seminare, te stipendira talentiranu mladež. Širinu njegovih izvanglazbenih talenata dokazuju i podaci da posjeduje vlastitu diskografsku kuću (u kojoj ne izdaje samo vlastita izdanja!), te da se bavi ekstremnim sportovima poput triatlona, pilotiranja ili vožnje rallyja.

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja