20. Proljetna revija jazza 13. - 16. travanj 2010.

20. Proljetna revija jazza 13. - 16. travanj 2010.
Datum objave:
14.04.2010.
Boško Petrović
20. Proljetna revija jazza 13. - 16. travanj 2010.

Mala dvorana «Vatroslava Lisinskog», početak u 20 sati.


utorak, 13.4.

Boško Petrović presents Balwan City Kids
Sudjeluju: Elvis Penava, Goran Rukavina, Ratko Divjak i mnogi drugi

Sedamdesetpeti rođendan Boška Petrovića povod je ovom okupljanju brojnih mladih glazbenika iz Hrvatske, Slovenije, a i šire. Ovom prigodom Boško će se predstaviti prije svega kao pedagog, ali i kao pokretačka snaga nove generacije jazz glazbenika u Hrvatskoj. Boško Petrović.
Vibrafonist, skladatelj, vođa sastava, producent, promotor, diskograf i jazz edukator Boško Petrović je rođen 1935. u Bjelovaru. Violinu je počeo učiti sa šest godina, a sa četrnaest godina, slušajući radio stanicu American Forces Network, zaljubio se u jazz. Svoj prvi sastav osnovao je prije pedeset godina u Škofjoj Loki. Kasnije svira harmoniku ibubnjeve. Godine 1954. nakon mature vraća se u Zagreb gdje surađuje s Mihajlom Schwarzom, Radanom Bosnerom i ostalim zagrebačkim jazzistima.
Utemeljitelj je Zagrebačkog jazz kvarteta, sastava međunarodnog ugleda. Poslije je vodio i druge Hrvatske, ali i međunarodne sastave: Zagrebački jazz kvintet, B.P. Convention, B.P. Convention Big Band, B.P. Club All Stars i druge, te Boško Petrović Trio s kojim i danas djeluje.
Vlasnik je B.P. Cluba u kojem su nastupali najveći svjetski glazbenici, te izdavačke tvrtke Jazzette Records za koju su mnogi od njih snimali. Organizator je brojnih jazz priredbi od kojih i Hrvatskog jazz sabora koji promovira domaće jazz glazbenike. Jedan je od rijetkih naših jazzista koji redovito nastupa na priredbama diljem svijeta, sa svojim sastavom ili kao solist u sastavima glasovitih svjetskih glazbenika.
Dobitnik je Vjesnikove nagrade Josip Slavenski, Nagrade grada Zagreba i drugih, te višestruki dobitnik "Porina", između ostalih i za životno djelo. U svoj je jazzistički izraz inkorporirao elemete narodne glazbe. Petrović je i naš najznačajniji jazz skladatelj. Neke od njegovih skladbi, primjerice "Green Lobster Dream" ili "With Pain I Was Born", ostat će trajnim vrijednostima hrvatskog glazbenog stvaralaštva.
Petrović je zapažen i na polju jazz edukacije, posebice kao voditelj Ljetne jazz škole u Grožnjanu u kojoj su stasali mnogi danas afirmirani jazz glazbenici.


srijeda, 14.4.

Thana Pavelić Quartet
Thana Pavelić; vokal
Ratko Divjak; bubnjevi
Goran Rukavina; kontrabas
Elvis Penava; gitara
Gosti: Matija Dedić, Uglješa Novaković, Vojkan Jocić i Davor Križić

Mlada hrvatska glazbenica s njujorškom adresom velikim koracima gradi međunarodnu karijeru. Za prvi nastup na Proljetnoj reviji jazza izabrala je u svoj band ponajbolje glazbenike regionalne scene.
Jazz, blues i R&B pjevačica, skladateljica i aranžerka Thana Alexa Pavelić rođena je u New Yorku kao dijete hrvatskih roditelja. Jedna od najnadarenijih naših vokalistica, Thana Pavelić se nadahnjuje izvedbama pjevačica raznih žanrova, od Arethe Franklin preko Janis Joplin do Elle Fitzgerald. Studira pjevanje i skladanje na New School for Jazz and Contemporary Music. Tijekom školovanja učila je od poznatih jazz glazbenika, među ostalima od Juniora Mancea, Reggiea Workmana, Billyja Harpera, Jaya Clayton i Charlesa Tollivera. Nerijetko izvodi cjelovečernje koncerte s programom vlastitih skladbi.
Prvu podršku dao joj je Boško Petrović s kojim je često nastupala. Osim u njegovom B.P. Clubu, te na festivalu Jazz Is Back! koji Petrović organizira u Grožnjanu, nastupala je i u Dubrovniku, te na uglednim jazz festivalima i u klubovima, uključujući i njujorške. Ostvarila je suradnje s članovima HGM jazz orkestra Zagreb, te s mnogobrojim hrvatskim i svjetskim jazz glazbenicima, među ostalima sa Sinanom Alimanovićem, Mihailom Paruševom, Ratkom Divjakom, Ewaldom Oberleitnerom, Ratkom Zjačom, Howardom Curtisom i Joeom Meixnerom.
Godine 2009. nastupala je uz Sam Mortellaro Trio na Bern Jazz Festivalu u Švicarskoj, te uz gitarista Primoža Grašiča, pijanista Georgea Colligana, kontrabasista Bustera Williamsa i bubnjara Lennyja Whitea u Jazz at Lincoln Center's Allen Roomu u New Yorku gdje je kao posebna gošća nastupila na koncertu "For/From Croatia With Love".


Nove nade jazza «Marjan Marjanović»
Tradicionalna smotra novih lica hrvatskog jazza.


Četvrtak, 15.4.

Christoph Stiefel Inner Language Trio (CH)
Christoph Stiefel : piano
Thomas Lähns : bass
Marcel Papaux : drums

Vodeći švicarski jazz glazbenik mlađe generacije redefinira značenje klavirskog trija u europskom jazzu.
Christoph Stiefel (Zürich, 1961.) od kraja osamdesetih godina djeluje kao profesionalni skladatelj, pijanist i glazbeni producent. Od 1990. vodi vlastite sastave, s kojima je dosad snimio sedam nosača zvuka. Među svoje glazbene partnere ubraja i Petera Erskinea, Charlie Mariana, Ernie Wattsa, Robina Eubanksa, Larsa Lindvalla, te brojne švicarske glazbenike. Autor je komornih i orkestralnih skladbi, te predavač na visokoj glazbenoj školi u Luzernu.
Nakon 20 godina postojanja, Inner Language Trio djeluje u svom glazbenom svijetu između minimalističkih ritmičkih struktura, visoko energetskog jazza i mirnog, lirskog ozračja. Svaki od tri iznimna glazbenika svojim glazbenim jezikom doprinosi cjelini bez dominacije nad drugom dvojicom. Inspirirani srednjevjekovnom glazbenom tehnikom izoritma, glazbenici su razvili suvremeni glazbeni jezik gustog tkanja ritmičkih i melodičkih superimpozicija.
2007. ovaj trio je uvršten među najbolja jazz klavirska trija Europe, a švicarska kulturna zaklada „Pro Helvetia" izabrala ga je u periodu 2008. do 2010. u prioritetne jazz sastave koji predstavljaju švicarsku kulturu i umjetnost u svijetu.

 


Chuck Marohnic Piano Solo (SAD)

Američki jazz pijanist i ugledni pedagog prvi puta dolazi u zemlju svojih predaka gdje će pokazati svoje umijeće. Poseban doživljaj biti će premijera novog djela, posvećenog iseljenim žiteljima primorskog mjesta Zlobina, među koje spadaju i umjetnikovi djed i baka.
Američki jazz glazbenik Chuck Marohnic po prvi će put nastupiti u Hrvatskoj odakle su njegovi roditelji krenuli u Ameriku. Tijekom četrdesetogodišnje karijere postao je cijenjeni pijanist, skladatelj, aranžer, glazbeni pisac i edukator. Objavio je trideset i pet samostalnih albuma, četiri edukativne knjige i DVDa i jedanast zbirki aranžmana.
Već na početku karijere ostvario je suradnje s legendarnim jazzistima poput Cheta Bakera, Joea Hendersona, Buddyja Richa i Ire Sullivana, a poslije i s Eddiem Danielsom, Shortyjem Rogersom, Clarkom Terryjem, Budom Shankom, Philom Woodsom, Tomom Harrellom i mnogima drugima.
Osim što je ugledni pijanist, skladatelj i aranžer, Chuck Marohnic je iznimno cijenjen na području edukacije jazz glazbenika. Do umirovljenja 2003. bio je direktor jazz studija na Arizona State Universityju. Neki od njegovih studenata danas su jazzisti svjetskoga glasa, među ostalima John Medeski, Scott Henderson, Phil Strange, Tim Ray i Joey Sellers. Kao gostujući predavač sudjeluje na glazbenim radionicama diljem svijeta. Osim što je podučavao i nastupao u Njemačkoj, Brazilu i Francuskoj, bio je kordinator jazz studija i gostujući umjetnika na Fairbanks Summer Arts Festivalu u Fairbanksu na Aljasci.
Tijekom posljednjih trinaest godina djeluje kao glazbeni ravnatelj u mnogobrojnim američkim crkvama.


Petak, 16.4.

Upper Austrian Jazz Orchestra (A)
SWING & ALL THAT JAZZ!

Michael Gibbs; dirigent i aranžer (UK)

Michael Gibbs (1937.) od kraja šezdesetih godina spada među najznačajnije europske jazz skladatelje i aranžere. Njegove skladbe snimali su i velikani poput Stana Getza, Stephana Grappellija, Phila Woodsa i Garyja Burtona. Nakon što je s istim ansamblom nastupio na Međunarodnim danima jazza 2000. godine, Gibbs se vraća s novim programom posvećenim Glennu Milleru i drugim velikanima klasičnog big banda, koje je aranžirao i pripremio za ovu turneju.
Upper Austrian Jazz Orchestra osnovali su 1991. godine glazbenici podrijetlom iz Gornje Austrije (Oberösterreich). U proteklih dvadesetak godina ovaj orkestar djeluje u kontinuitetu i dokazao se kao europski relevantno glazbeno tijelo. Surađivali su s velikanima jazza kao što je Kenny Wheeler, s kojim su 1995. upriličili turneju po Europi i Kanadi, uključujući i velike festivale u Torontu, Vancouveru i Montrealu. 1999. pridružili su im se Johnny Griffin i Jack Walrath, 2002. Slide Hampton, a 2000. i 2005. Michael Gibbs. Orkestar se posebno istaknuo crossover projektima, koji uključuju posvete Antonu Bruckneru, Friedrichu Guldi, ali i austrijske skladatelje i aranžere mlađe generacije. Najveći dio repertoara je studijski snimljen, tako da UAJO posjeduje i impresivnu diskografiju od desetak naslova.
Michael Gibbs (1937.) od kraja šezdesetih godina spada među najznačajnije europske jazz skladatelje i aranžere. Njegove skladbe snimali su i velikani poput Stana Getza, Stephana Grappellija, Phila Woodsa i Garyja Burtona. Nakon što je s istim ansamblom nastupio na Međunarodnim danima jazza 2000. godine, Gibbs se vraća s novim programom posvećenim velikanima klasičnog big banda, o kojem kaže:
„Nakon što sam pred nekoliko godina s ovim orkestrom obradio glazbu Glenna Millera, zajednički smo donijeli odluku da novi program proširimo na velikane koji već 80 godina oblikuju big band glazbu: Count Basie, Duke Ellington, Harry James, braća Dorsey, Gil Evans, Stan Kenton, Woody Herman i drugi. Njihova djela pretočio sam u zahtjevan i suvremeni koncertni program. Tim projektom, kojeg smo nazvali Swing & All That Jazz želimo podsjetiti na formativni period jazz glazbe, a istovremeno zazvati nostalgiju za ranom jazz glazbom."

Cijena pojedinačnih ulaznica 70 kuna. Za sva četiri koncerta u pretplati 25% popusta. Za članove Jazz kluba «Zagreb» 60% popusta.

www.jazz.hr
www.lisinski.hr


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja