1. Zagreb International Blues Festival

1. Zagreb International Blues Festival
Datum objave:
20.05.2010.
Candye Kane
1. Zagreb International Blues Festival!

Nakon sjajne blues ekspanzije koja se desila u Hrvatskoj posljednjih par godina došlo je i do organizacije prvog internacionalnog blues festivala u Zagrebu. On će se održati od 20 - 22.05.2010. na tri lokacije, od kojih glavni događaj 22.05.2010. u dvorištu Jedinstva i klubu Močvara na tri bine u trajanju od preko 8 sati.

Trodnevni festival započinje u četvrtak 20. svibnja u klubu Sax, a čast da otvori prvi ZIBF pripast će fenomenalnom Greg Koch triu iz Amerike kojima će potporu dati hrvatski predstavnici sa ovogodišnjeg International Blues Challengea iz Memphisa Nebo & the Downstrokes.

Greg Koch je gitaristički velikan kojeg često nazivaju „otkačeni gitaristički genij" ili „eklektički virtuoz" („Twisted guitar genius" and „Eclectic virtuoso"). Ovaj 44-godišnjak iz Milwaukeea je puno više od gitarskog genijalca - on je internacionalno priznat, on je vrhunski session gitarist, on je autor najprodavanijih knjiga za učenje gitare, on je zvijezda instrukcijskih DVD-a, on je kolumnist u gitarskim magazinima, on je radio voditelj, on je predavač na Fenderovim workshopovima, on je jednostavno Greg Koch!
Po prvi puta publika će u Hrvatskoj imati priliku upoznati ovog sjajnog „lika" koji je tako fenomenalno miješa blues, jazz, counry, folk i sve što mu padne „pod ruku". On je bio jedna od najbolje čuvanih tajni u gitarističkom svijetu dok ga 2001. Godine na NAMM showu (najvećem sajmu instrumenata na svijetu) nije otkrio niko drugi doli legendarni Steve Vai koji je oduševljen njegovom svirkom odlučio potpisati ugovor s njime za svoju diskografsku kuću Flavored Nations. I Vaija je oduševilo ono što Greg u šali naziva „Chet Hendrix susreće Kingse (BB-a, Alberta i Freddija)". Ali u toj šali ima puno istine jer Greg Koch nevjerojatnom lakoćom miješa razne stilove svojih idola - od već spomenutih pa preko Jeff Becka, Stevie Ray Vaughna pa do Richie Blackmorea. Greg je gitaru počeo svirati s 12 godina kada se „zapalio" za Hendrixa, a nakon session svirki u Chicagu studirao je jazz na sveučilištu Wisconsin-Stevens Point, a na natjecanju Bluesbreaker Guitar Showdown 1989. godine Buddy Guy mu je predao nagradu za 1. mjesto. Sa svojim bandom Tone Controls osvojio je 5 Wisconsin Area Music Awards za najboljeg blues glazbenika godine. Sa ovim bandom objavio je 5 izdanja. No njegov proboj u gitarističkom svijetu započeo je zahvaljujući zapaženim glazbenim workshopovima za Fender gdje ga je zapazio i Vai i omogućio mu da objavi svoj debi album "The Grip". Nakon toga usljedili su albumi "Radio Free Gristle", "13 x 12", "4 Days In the South" i "Live on the Radio" sa bandom sa kojim trenutno radi, a koji uključuje glazbenike poput basiste Roscoe Becka (ex Robben Ford, Eric Johnson...), bubnjara Toma Brechtleina i pjevača Malforda Milligana.
Greg Koch i njegov fenomenalni trio dolaze uveličati otvaranje prvog Zagreb International Blues festivala svojom svirkom u klubu Sax u četvrtak 20. svibnja od 21 sat.
Cijena ulaznice iznosi 35 kuna i može se nabaviti samo na ulazu u klub Sax na dan koncerta.

Drugi dan festivala desit će se u klubu Hard Place u petak 21. svibnja gdje će Greg Koch održati Fender workshop (pod pokroviteljstvom Mega Muzike - zastupnika za Fender u Hrvatskoj) - radionicu na kojoj će sve prisutne podučiti nekim svojim tehnikama i upoznati sa svojim radom i načinom sviranja. Zagreb international blues festival želi, osim predstavljanja sjajnih stranih i domaćih glazbenika, u festival uklopiti i edukativni dio gdje će domaći glazbenici i blues zaljubljenici od svjetskih majstora moći naučiti ponešto na workshopu. A da nismo mogli izabrati boljeg „prvog učitelja" govori i činjenica da je Greg Koch objavio nekoliko DVD-a i knjiga za učenje gitare, a kulminacija suradnje Hal Leonarda i Fendera bila je knjiga Toma Wheelera "The Stratocaster Chronicles", objavljena povodom 50-te godišnjice Fender Stratocaster gitare. Knjiga je popraćena CD-om na kojem je upravo Greg Koch odsvirao "50 Sounds of the Stratocaster". Suradnja se nastavila i na CD-ima "The Soul of Tone" i "Amps Through Time" koji su podsjetnik na najbolja Fender pojačala u povijesti.
Ulaz na drugi dan festivala je ograničen brojem posjetitelja - polaznika tečaja te se treba najaviti unaprijed i rezervirati svoje mjesto na 01/3668227 te uplatiti kotizaciju u iznosu od 30 kn.

Kako Greg Koch i njegov trio sviraju možete provjeriti na slijedećem linku, a opširniju biografiju pročitati u prilogu:
http://www.youtube.com/watch?v=Hf2pIHe0Drc

I za veliko finale u subotu na čak tri bine. Osim sjajne Candye Kane pridodat ćemo još jedno sjajno strano gostovanje, no više o tome uskoro.....

Na main open air stageu glavna zvijezda biti će fenomenalna američka pjevačica Candye Kane. Ova korpulentna i markantna blues diva veličanstvenog glasa ima iza sebe uzbudljiv život i sjajnu karijeru. Njen najnoviji studijski album „Superhero" i nominacija u tri kategorije na 2010 National blues foundation nagradama - BB King Entertainer of the Year, Best Blues Contemporary CD and Best Contemporary Blues Female (najveća nagrada za blues izvođače) postavljaju Candye u sam vrh blues scene u Americi. Nakon što je preboljela rak i nastavila sa bluesom ova dama samo potvrđuje da ju nikakvi životni problemi ne mogu odvratiti od njene glazbe. Zagreb International Blues Festival je dovodi po prvi puta u Hrvatsku gdje će na open air stageu odsvirati koncert sa svojim bandom. Odrasla u disfunkcionalnoj obitelji već kao teenagerica je postala majka, a ubrzo nakon toga i pin up djevojka sa naslovnih strana, pa punk rock, hillbilly, blues anarhistica i to sve prije nego je napunila 21 godinu (u Americi je to granica punoljetnosti). Danas, nakon 20-tak godina na sceni, iza nje je 10 albuma na čak 6 diskografskih kuća, milioni kilometara širom svijeta, bezbroj nagrada i status jedne od najboljih i najzabavnijih blues pjevačica.
Njen mix tradicionalnog i eklektičnog započeo je još u ranim 80-tima kada je svirala u Hollywoodu sa svojim glazbenim prijateljima Social Distortion, Dwight Yoakumom, Dave Alvinom, The Blasters, X, Fear ili Los Lobos, da navedemo samo neke. Usput je odgajala dva sina, bila uzor svim obespravljenim, krupnim ženama i borila se za prava radnika u sex industriji te usput osvajala mnogobrojnu publiku. Baš ta njena raznovrsnost dovela je do toga da je njena publika satkana od raznih i gotovo nespojivih društvenih skupina - tu su ljubitelji bluesa, ali i bikeri, punkeri, travestiti, debele djevojke, homoseksualci, porno fanovi, rockabilly i swing publika, sijedi hipiji, feministice, i mnogobrojni drugi koji su prepoznali sve kvalitete koje u sebi nosi Candye i njena glazba koja nosi poruke ljubavi, tolerancije i nade.
Njeni koncerti su „priča za sebe" - odaje počast starim blues damama ali čvrsto stoji u sadašnjosti. Ona reži, viče, zavija i nadasve pjeva o svim životnim patnjama koje je prošla. Glazba joj služi kao terapija bilo da izvodi izvorni blues ili neku gospel baladu. Koliko je ona sigurna u sebe, koliko je samoironična i koliko se dobro osjeća u svom tijelu govori i sama Candye koja kaže da je „debeli crni travestit zarobljen u ženskom tijelu", a njena scenska odjeća prepuna perja i šljokica samo potvrđuje tu tvrdnju. Njezin blues show izgleda kao da je krenuo iz Mississippija ka Las Vegasu te se usput zaustavio u San Francisku. Njenu kvalitetu prepoznali su i mnogi kroničari bluesa te je tako uključena u mnogobrojne Blues i Jazz antologije uklučujući i „Rolling Stone and Musichounds Guide to Jazz and Blues" i „Dan Akroyds' 30 Essential Women of the Blues". Osim njene glazbene karijere ona je i aktivistica i filantrop, bilo da se radi o svjetskom kongresu o Downovom sindromu ili o njenoj humanitarnoj akciji gdje daje instrukcije o glazbi djeci sa poremećajem u razvoju ohrabrujući ih da pišu blues pjesme. Njen novi, deseti album „Superhero" debitirao je na 9.mjestu Billboardove blues top liste, a Candye ga je i koproducirala.1st INTERNATIONAL BLUES FESTIVAL ZAGREB - PROGRAM:

20.05.2010. klub Sax! - 21h
GREG KOCH TRIO
support: NEBO & THE DOWNSTROKES

21.05.2010. klub Hard Place - 18h
GREG KOCH FENDER WORKSHOP

22.05.2010. - Dvorište Jedinstva/Trnjanski nasip/Močvara - od 18h
MAIN STAGE
ACOUSTIC STAGE
INDOOR STAGE

20.05.2010. klub Sax! - 21h
GREG KOCH TRIO
support: NEBO & THE DOWNSTROKES

Trodnevni festival počinje u četvrtak 20.05.2010. u klubu Sax, a čast da otvori prvi ZIBF pripast će fenomenalnom Greg Koch triu iz Amerike kojima će potporu dati hrvatski predstavnici sa ovogodišnjeg International Blues Challengea iz Memphisa Nebo & the Downstrokes.

Greg Koch je gitaristički velikan kojeg često nazivaju "otkačeni gitaristički genij" ili "eklektički virtuoz" ("Twisted guitar genius" and "Eclectic virtuoso"). Ovaj 44-godišnjak iz Milwaukeea je puno više od gitarskog genijalca - on je internacionalno priznat, on je vrhunski session gitarist, on je autor najprodavanijih knjiga za učenje gitare, on je zvijezda instrukcijskih DVD-a, on je kolumnist u gitarskim magazinima, on je radio voditelj, on je predavač na Fenderovim workshopovima, on je jednostavno Greg Koch! Po prvi puta publika će u Hrvatskoj imati priliku upoznati ovog sjajnog "lika" koji je tako fenomenalno miješa blues, jazz, counry, folk i sve što mu padne "pod ruku". On je bio jedna od najbolje čuvanih tajni u gitarističkom svijetu dok ga 2001. Godine na NAMM showu (najvećem sajmu instrumenata na svijetu) nije otkrio niko drugi doli legendarni Steve Vai koji je oduševljen njegovom svirkom odlučio potpisati ugovor s njime za svoju diskografsku kuću Flavored Nations. I Vaija je oduševilo ono što Greg u šali naziva "Chet Hendrix susreće Kingse (BB-a, Alberta i Freddija)". Ali u toj šali ima puno istine jer Greg Koch nevjerojatnom lakoćom miješa razne stilove svojih idola - od već spomenutih pa preko Jeff Becka, Stevie Ray Vaughna pa do Ritchie Blackmorea. Greg je gitaru počeo svirati s 12 godina kada se "zapalio" za Hendrixa, a nakon session svirki u Chicagu studirao je jazz na sveučilištu Wisconsin-Stevens Point, a na natjecanju Bluesbreaker Guitar Showdown 1989. godine Buddy Guy mu je predao nagradu za 1. mjesto. Sa svojim bandom Tone Controls osvojio je 5 Wisconsin Area Music Awards za najboljeg blues glazbenika godine. Sa ovim bandom objavio je 5 izdanja. No njegov proboj u gitarističkom svijetu započeo je zahvaljujući zapaženim glazbenim workshopovima za Fender gdje ga je zapazio i Vai i omogućio mu da objavi svoj debi album "The Grip". Nakon toga usljedili su albumi "Radio Free Gristle", "13 x 12", "4 Days In the South" i "Live on the Radio" sa bandom sa kojim trenutno radi, a koji uključuje glazbenike poput basiste Roscoe Becka (ex Robben Ford, Eric Johnson...), bubnjara Toma Brechtleina i pjevača Malforda Milligana.

http://gregkoch.com

Greg Koch i njegov fenomenalni trio dolaze uveličati otvaranje prvog Zagreb International Blues festivala svojom svirkom u klubu Sax u četvrtak 20.05.2010. od 21 sat.

Nebo & The Downstrokes
Gitarist i kompozitor Nebojša Buhin-Nebo objavio je 4 instrumentalna albuma u kojima kombinira blues i jazz sa pop-rock glazbom: "Bejb", "10 Guitar Stories", "Nebo plays Christmas Songs" i "Guitar Language". Četverostruki je dobitnik nagrade "Status" te diskografske nagrade "Porin" (2008) za najbolji instrumentalni album - "Guitar Language". Gitaru je počeo svirati u Bjelovarskom Big bandu iz kojega je nastao Sigma jazz band sa kojim je osvojio prvo mjesto na Proljetnoj reviji jazza u Zagrebu 1992. Kraći period boravi u Njemačkoj gdje radi kao studijski glazbenik te nastupa sa njemačkim pjevačem Inusom sa kojim je snimio dva albuma. Nakon povratka u Hrvatsku posvećuje se instrumentalnoj glazbi i radu sa nizom domaćih glazbenika. 2009. godine nastupao je i uz gitaristu Lance Lopeza te kao support Johnnyu Winteru. Trenutno radi na svom novom autorskom instrumentalnom albumu a paralelno nastupa sa pratećim bandom "The Downstrokes" sa kojim je kao hrvatski predstavnik u kategoriji grupa nastupio u polufinalu na 26th International Blues Challenge-u (IBC) 2010. u Memphisu, SAD.

Cijena ulaznice iznosi 35kn, a u prodaji ih potražite u trgovini Mega Muzika, Zagreb i na ulazu u klub Sax! na dan koncerta.

21.05.2010. klub Hard Place - 18h
GREG KOCH FENDER WORKSHOP

Drugi dan festivala desit će se u klubu Hard Place u petak 21.05.2010. gdje će Greg Koch održati Fender workshop (pod pokroviteljstvom Mega Muzike - zastupnika za Fender u Hrvatskoj) - radionicu na kojoj će sve prisutne podučiti nekim svojim tehnikama i upoznati sa svojim radom i načinom sviranja. Zagreb international blues festival želi, osim predstavljanja sjajnih stranih i domaćih glazbenika, u festival uklopiti i edukativni dio gdje će domaći glazbenici i blues zaljubljenici od svjetskih majstora moći naučiti ponešto na workshopu. A da nismo mogli izabrati boljeg "prvog učitelja" govori i činjenica da je Greg Koch objavio nekoliko DVD-a i knjiga za učenje gitare, a kulminacija suradnje Hal Leonarda i Fendera bila je knjiga Toma Wheelera "The Stratocaster Chronicles", objavljena povodom 50-te godišnjice Fender Stratocaster gitare. Knjiga je popraćena CD-om na kojem je upravo Greg Koch odsvirao "50 Sounds of the Stratocaster". Suradnja se nastavila i na CD-ima "The Soul of Tone" i "Amps Through Time" koji su podsjetnik na najbolja Fender pojačala u povijesti.

Ulaz na drugi dan festivala je ograničen brojem posjetitelja - polaznika tečaja, a sve osobe koje će prisustvovati koncertu Greg Koch Tria 20.05.2010. u klubu Sax! imaju mogućnost besplatnog ulaska na radionicu. Ulaz na radionicu biti će moguć uz predočenje ulaznice.

Kako Greg Koch i njegov trio sviraju možete provjeriti na slijedećem linku: http://www.youtube.com/watch?v=Hf2pIHe0Drc

22.05.2010. - Dvorište Jedinstva/Trnjanski nasip/Močvara - od 18h


Main Stage

18:15 - 18:35 Ben Dover
Ben Dover band počeo je svirati 2004 godine. Glazbeni pravac kojim se određuju opisuje ih kao pub - rock, blues i blues - rock. Nastupaju uglavnom po zagrebačkim klubovima. U izvedbi Ben Dover otkriti ćete kako Los Lobos ne svira samo La Bambu, ZZ Top Tush, a da Hoochie-Coochie man može zvučati sasvim drugačije. S pjesmom "Down to the Doctor's" grupe Dr. Feelgood gostuje na prvom trostrukom BlueSax! CDu. Postava: Davor Bunčić - vokal, Goran Vuković - gitara, Matija Podgorski - bas, gitara, Milan Brkić - klavijature i Mladen Crnković - bubnjevi.

18:40 - 19:05 Dudo Vorih Blues Band
Dudo Vorih Blues Band, sastav je okupljen oko našeg poznatog bas gitariste Dude Voriha djeluje više od dvije godine s nastupima po raznim hrvatskim klubovima. U drugoj polovici sedamdesetih godina prošloga stoljeća tada mladog bas gitarista Dubravka Voriha zvali su "Zagrebački Jaco" uspoređujući ga s legendarnim Jacom Pastoriusom, prema mišljenju mnogih glazbenih znalaca najboljim bas gitaristom svih vremena. Potvrda kvalitete uslijedila je prigodom zajedničke svirke s legendarnim bas gitaristom Stanleyem Clarkeom na velikanovu nastupu u tadašnjem Radničkom svečilištu "Moša Pijade". Nakon što je iskustvo stjecao svirajući izvan Hrvatske Vorih se sredinom devedesetih vratio i odmah aktivirao na našoj glazbenoj sceni. Sa srodnom glazbenom dušom iz Prljavog kazališta, klavijaturistom Juricom Leikauffom, te drugim poznatim glazbenicima, 2009. snimio je dvostruki CD za Aquarius Records "Two Faces of Jazz and Soul". Blues band uz autorski materijal uživo izvodi i standarde velikih majstora zanata kao što su Muddy Waters, Johnny Winter, Allman Brothers i dr. Autorski materijal pod nazivom "Blues de Ville" u izdanju Aquariusa uskoro će ugledati svjetlo dana. Pored Voriha (vokal i bas gitara) sastav čine; Ivan Veljača - gitara, Jurica Leikauff - klavijature i Marko Rabatić - bubnjevi.

19:20 - 19:45 Blues of Taste
Trojica velikana blues glazbe u Hrvatskoj (Branko Bogunović Pif, gitara - Tomas Krkač, bas gitara i Krešo Randić, bubnjevi) kroz projekt Blues of Taste odaju počast jednom od najvećih bijelih blues/rock gitarista, Rory Gallagheru. Galagher se probio na blues/rock scenu kasnih šezdesetih kao lider grupe Taste, koja je vrlo brzo zaradila reputaciju jedne od najboljih koncertnih atrakcija u Europi. Taste je odlično prošao i u Americi, pa je, na primjer, grupa izazvala nepamćene ovacije na Isle Of Wight festivalu 1971. godine u društvu velikana kao što su Emerson, Lake & Palmer; Ten Years After; Jethro Tull; Miles
Davis; Jimi Hendrix; The Doors; The Who; Leonard Cohen i drugi, publika je Taste pozvala na sedam (!) uzastopnih bisova.

20:00 - 20:35 Carl Reuter (GB) & Harpoon's
Carl Reuter & The Harpoons je projekt čija je ideja začeta krajem 2009. kada su se upoznali engleski blues glazbenik sa hrvatskom adresom Carl Reuter i Predrag Lovrinčević, pjevač i usnoharmonikaš splitskog Harpoon Blues Banda. A ideja je realizirana kroz dvostruki album pod nazivom "Blues On 1&2". Album sadrži dvadeset i tri potpuno autorske pjesme koje potpisuje Carl Reuter, dok aranžmane potpisuju zajedno Carl Reuter & the Harpoons. Britanac Carl Reuter, putnik, pisac, bivši diplomat, danas blueser i kantautor, zaljubljuje se u Dalmaciju te sa svojom suprugom Hrvaticom prije dvije godine, nakon izuzetno dinamičnog i avanturističkog života mijenja mjesto boravka i stalno se nastanjuje na otoku Čiovo kraj Splita. U Hrvatskoj snima solo album, te uz europske nastupe počinje nastupati i po regiji u svojstvu "one man band" blues glazbenika. Glazba koju izvodi je živahna, rezonantna, popularna, privlači pažnju. Splitski Harpoon Blues Band tijekom svog već četverogodišnjeg postojanja u gotovo jednakom sastavu, te nakon više od 400 nastupa u Hrvatskoj ali i van njenih granica, uživaju status vrlo agilnog i jednog od najpopularnijih hrvatskih blues bandova. Rado su viđeni na svim hrvatskim blues festivalima jednako kao i u klubovim,na bikerskim susretima, javnim manifestacijama, itd... Iskren i beskompromisan pristup bluesu odlika su Harpoonovaca, a u Carl Reuteru su našli glazbenog istomišljenika, te svome dosadašnjem radu dodali zadnju kockicu koja je upotpunila mozaik- autorski izričaj.

20:50 - 21:30 Picksiebner
Grupa Picksiebner okuplja se 2003. godine. Često su najavljivani kao vesela klupska atrakcija, a njihova glazba dobiva naziv "hard country". Taj period djelovanja obilježili su nikad objavljenim live albumom koji je snimljen u zagrebačkom klubu "Route 66". Singlom "Thank you Jesus" najavljuju svoj album prvijenac koji 2007. objavljuje izdavačka kuća Croatia Records. Izdanje se sastojalo od starih country, blues i rock hitova (Cotton fields, Gone, Ring of fire, Crosstown traffic, itd...) koji su ponovno aranžirani u, samo za specifičnom stilu, čime je dobiven novi zvuk na hrvatskoj sceni. Uslijedio je niz nastupa širom zemlje, publika je svugdje izvrsno prihvaćala specifični scenski nastup i tehnički dotjeranu svirku. Nakon prvog albuma bandu se u live svirci povremeno priključuje i Dražen "Fidle" na violini, Krešo Oremuš na usnoj harmonici, te Davor Rodik na pedal steelu i slide gitari. U studenom 2007. band "Hladno pivo" poziva ih kao goste na koncert u Veliku dvoranu Doma sportova, a tijekom 2008. godine pridružuju se Majkama kao predgrupa na hrvatskoj turneji iz čega su se izrodile dvije suradnje za slijedeći autorski album i to skladba "Stolica za ljuljanje" (duet fest. Goran Bare), te "Bolje grob nego job" ( feat. Hladno pivo). Drugi autorski album "Erik Trkaća svinja" objavljen je u listopadu 2009. godine u izdanju Croatia recordsa a velika kocertna promocija održana je u klubu Boogaloo 29.04.2010.

21:45 - 23:00 Candye Kane Band (USA)
Na main open air stageu glavna zvijezda biti će fenomenalna američka pjevačica Candye Kane. Ova korpulentna i markantna blues diva veličanstvenog glasa ima iza sebe uzbudljiv život i sjajnu karijeru. Njen najnoviji studijski album "Superhero" i nominacija u tri kategorije na 2010 National blues foundation nagradama - "BB King Entertainer of the Year", "Best Blues Contemporary CD" and "Best Contemporary Blues Female" (najveća nagrada za blues izvođače) postavljaju Candye u sam vrh blues scene u Americi. Nakon što je preboljela rak i nastavila sa bluesom ova dama samo potvrđuje da ju nikakvi životni problemi ne mogu odvratiti od njene glazbe. Zagreb International Blues Festival je dovodi po prvi puta u Hrvatsku gdje će na open air stageu odsvirati koncert sa svojim bandom. Odrasla u disfunkcionalnoj obitelji već kao teenagerica je postala majka, a ubrzo nakon toga i pin up djevojka sa naslovnih strana, pa punk rock, hillbilly, blues anarhistica i to sve prije nego je napunila 21 godinu (u Americi je to granica punoljetnosti). Danas, nakon 20-tak godina na sceni, iza nje je 10 albuma na čak 6 diskografskih kuća, milioni kilometara širom svijeta, bezbroj nagrada i status jedne od najboljih i najzabavnijih blues pjevačica. Zavirite kako zvuči i izgleda uživo na slijedećem linku: http://www.youtube.com/watch?v=hx3X-vGOkQ0&feature=related

Njen mix tradicionalnog i eklektičnog započeo je još u ranim 80-tima kada je svirala u Hollywoodu sa svojim glazbenim prijateljima Social Distortion, Dwight Yoakumom, Dave Alvinom, The Blasters, X, Fear ili Los Lobos, da navedemo samo neke. Usput je odgajala dva sina, bila uzor svim obespravljenim, krupnim ženama i borila se za prava radnika u sex industriji te usput osvajala mnogobrojnu publiku. Baš ta njena raznovrsnost dovela je do toga da je njena publika satkana od raznih i gotovo nespojivih društvenih skupina - tu su ljubitelji bluesa, ali i bikeri, punkeri, tranvestiti, debele djevojke, homoseksualci, porno fanovi, rockabilly i swing publika, sijedi hipiji, feministice, i mnogobrojni drugi koji su prepoznali sve kvalitete koje u sebi nosi Candye i njena glazba koja nosi poruke ljubavi, tolerancije i nade. Njeni koncerti su "priča za sebe" - odaje počast starim blues damama ali čvrsto stoji u sadašnjosti. Ona reži, viče, zavija i nadasve pjeva o svim životnim patnjama koje je prošla. Glazba joj služi kao terapija bilo da izvodi izvorni blues ili neku gospel baladu. Koliko je ona sigurna u sebe, koliko je samoironična i koliko se dobro osjeća u svom tijelu govori i sama Candye koja kaže da je "debeli crni travestit zarobljen u ženskom tijelu", a njena scenska odjeća prepuna perja i šljokica samo potvrđuje tu tvrdnju. Njezin blues show izgleda kao da je krenuo iz Mississippija ka Las Vegasu te se usput zaustavio u San Franciscu. Njenu kvalitetu prepoznali su i mnogi kroničari bluesa te je tako uključena u mnogobrojne Blues i Jazz antologije uklučujući i "Rolling Stone and Musichounds Guide to Jazz and Blues" i "Dan Akroyds' 30 Essential Women of the Blues". Osim njene glazbene karijere ona je i aktivistica i filantrop, bilo da se radi o svjetskom kongresu o Downovom sindromu ili o njenoj humanitarnoj akciji gdje daje instrukcije o glazbi djeci sa poremećajem u razvoju ohrabrujući ih da pišu blues pjesme. Njen novi, deseti album "Superhero" debitirao je na 9.mjestu Billboardove blues top liste, a Candye ga je i koproducirala.

www.candyekane.com

Acoustic Stage

19:05 - 19:20 Tomislav Goluban
Tomislav Goluban, usnu harmoniku počeo je svirati krajem 1997. godine u želji da u Hrvatskoj oživi ostavštinu country/delta blues izričaja što su uzrokovali sati i sati slušanja snimaka legendarnog Sonnyja Terryja. Tijekom godina Goluban je "izbrusio" svoj glazbeni izričaj u unikatni spoj country-bluesa i hrvatske tradicionalne glazbe. Sa sastavom Little Pigeon`s ForHill Blues do sada objavio tri albuma (Pigeon`s Flight, Mr.B. i Zagorje Blues) te dva maksi singla (Brzi vlak i Libertin trilogija). Od međunarodnih uspjeha treba spomenuti 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike World Harmonica Festival 2005. u njemačkom gradu Trossingenu, a njemački website Harp Online, specijaliziran za usnu harmoniku, 2004. godine proglasio ga je sviračem s najnemilosrdnijom scenskom izvedbom ikad. 2009. bio prvi hrvatski predstavnik na 25. jubilarnom svjetskom blues natjecanju International Blues Challenge u Memphisu (USA) a 1. kolovoza 2009. nastupio na najvećem europskom blues festivalu u Notoddenu (Norveška). Goluban je jedini hrvatski indosant najpoznatijeg svjetskog proizvođača usnih harmonika, tvornice Hohner iz Njemačke Prošle je godine Goluban osvojio tri prestižne nagrade: Status - u kategoriji ostali instrumenti, Porin za novog izvođača godine te nagradom Fender Mega muzika/Hohner za izniman doprinos glazbi u sviranju usne harmonike. Trenutno radi na tonskoj obradi snimaka nastalih u veljači 2009. u legendarnom američkom Sun Recording Studiju koje će biti okosnica njegovog četvrtog albuma radnog naslova "Memphis Album" te se priprema za nastupe na blues festivalima u Švedskoj, Španjolskoj i Francuskoj.

19:45 - 20:00 Two for Blues
Delta blues duo Two for Blues osnovan 1998. a u sastavu Dalibor Skeledžija i Damir Horvatiček, nastupaju od 2008 godine. Uz mnogobrojne nastupe po klubovima finalisti su 1st Croatian Blues Challenge u kategoriji solo/duo, kao suport legendarnim Joe Filisco & Eric Noden, a osim klubova česti su gosti na blues festivalima (Split, Županja, Pirovac). Njeguju specifičan delta blues stil i upotrebom različitih instrumenata (gitara,dobro,mandolina, usna harmonika), pokušavaju unijeti živost i raznolikost u svoju interpretaciju blues standarda. U pripremi je snimanje vlastitog materijala i autorskog nosača zvuka.

20:35 - 20:50 Ivan Vragolovich
Ivan Vragolovich, kantautor rođeni je brođanin (Ivan Vragolović) i na glazbenoj sceni pojavljuje se 2006. g. kada i organizira samostalni koncert te ga snima kao svoj prvi vlastiti promocijski CD/DVD. Od 2006. do danas Vragolovich nastupa po brojnim hrvatskim i stranim klubovima; za napomenuti su: polufinalista na 26th Internacionalnom Blues Chalangeu u Memphisu, nastupa 2 dana za redom u klubu Wet Willies a par dana kasnije u Blue Bird Caffeu, koji slovi za najpoznatiji američki open mic bar u Nashvillu. Nastupao je i na velikim hrvatskim festivalima kao što su Festung Fest 2007., Vip InMusic Festival 2008. predgrupa slavnom Nick Cave-u i njegovom pratećem bandu, zatim na Art & Musicu u Puli 2008. kao jedan od 8 finalista u internacionalnoj natjecateljskoj kategoriji, Hartera Festival 2009. u Rijeci, kao pobjednik natječaja "Oderi Na Harteri 2009"; 2010. jedan od otvarača sezone "Century of the blues" BP Cluba u Zagrebu, pred-izvođač na koncertu P.W. Longa (Ex Mule, USA) u Vinkovcima kao i legendarnog blues svirača Johnny Wintera (USA), u Zagrebu.

21:30 - 21:45 Nuna Du
Zagrebački duo Nuna Du nastao je 2009. nakon upoznavanja Ivane Nurnberger i Dubravka Zlomislića u klubu Sax. Ivanin vokal koji je izrastao na R&B izričaju te temeljenjen na blues tradiciji, više se je nego dobro uklopio u Dubravkov autorski opus koji se bazično naslanja na blues - rock glazbeno naslijeđe. Sve je to doprinijelo vrlo dobrom međusobnom razumijevanju i kreativnom nadopunjavanju prilikom rada na istom. Kod rada na dijelu cover repertoara, zanimljivost je tim veća što se je duo a time i ženski vokal, smišljeno nametnuo kroz autore kao što su Hendrix i Stonesi, što baš nije učestala pojava na glazbenoj sceni. U proteklih godinu dana, u više navrata prosvirana je gotovo sva zagrebačka klupska scena, a i napravljeni "koncertni izleti" van grada. Nuna Du je također sudjelovao i bio zapažen na prvom Blues Challengu pod pokroviteljstvom Hrvatskih blues snaga u klubu Sax! Rezultat svega toga je pozitivna vibra, nastavak rada i snimanje autorskog nosača zvuka koje je upravo u tijeku.

Indoor Stage

23:05 - 23:45 Robert Johnson's Backbone
Robert Johnson's Backbone je band koji zapravo na ovaj ili onaj način postoji duže vrijeme. Rođeni kalifornijac Robert Lon Johnson od kad zna za sebe pjeva, piše i sklada blues. Kao da bi netko tko nosi ime i prezime legende delta bluesa i mogao drugačije! Na prijelomu tisućljeća Lonnie je sreću odlučio potražiti u Hrvatskoj. I tko zna kamo bi ga put odnio, da već zarana za svog boravka ovdje nije pronašao srodne duše u Damiru Haliliću Halu (kojemu je pomogao u nastanku Halovog prvog albuma Gemini, Dancing Bear, 2001.), a zatim i u Mariu Žuveli i Kreši Oremušu. Nastupajući povremeno s bendovima u kojima su njegovi prijatelji svirali, sanjao je o vlastitom glazbenom projektu. Snovi su mu se konačno materijalizirali 2008. kada je s Mariom, Krešom i Tomijem Novakom osnovao sastav Robert Johnson's Backbone, kojem su se kasnije pridružili Ante Prgin Surka i Vedran Žanko. Produkt njihove zajedničke strasti prema delta bluesu je CD album "Yonder Come the Blues" nastao u počast kralju delta bluesa Robertu Johnsonu. A album su, Hrvatske blues snage, izabrale kao predtavnika na 26. Internatonal Blues Challenge u Memphisu u kategoriji najboljeg samostalno produciranog blues albuma. Ove godine nastupili su u Engleskoj u Hootananny klubu u Brixtonu i Charlotte streeet blues klubu u Sohou.

23:50 - 00:30 Šinobusi (Vojvodina)
Šinobusi su osnovani krajem 2001. godine u Novom Sadu. U lipnju 2005. godine objavljuju album prvenac pod nazivom "Nekad jurimo kroz polja, a nekad stojimo u stanicama" za izdavačku kuću City Records iz Beograda. Drugi album "U pravcu jablanova" objavljen je u prosincu 2007. godine za izdavačku kuću PGP RTS iz Beograda. Album odlikuje žanrovska raznovrsnost, svirački i produkcijski pomak u odnosu na predhodni rad, a čine ga pjesme u kojima se prožima blues, rock, funk, pop, jazz i klasika. Šinobusi se pojavljuju i na kompilaciji "Neki noviji klinci i..." na kojoj 21 novosadski bend obrađuje pjesme kantautora Đorđa Balaševića, sa obradom pjesme "Život je more". Treći album "Vagon za provetravanje tunela" objavljen je u ožujku 2010. godine također za izdavačku kuću PGP RTS iz Beograda, a producent je Petar Jelić (Yu grupa). Na ovom albumu se može čuti malo čvršći blues-rock zvuk, a pjesme su obojili instrumenti kao što su Pedal Steel gitara, Weissenborn gitara, saksofon, mandolina, dobro, udaraljke,kontra i bas prim. Snimljen je i spot za prvi singl sa albuma "Super bejbe". Od sredine 2005. godine, od kada bend počinje intenzivnije nastupati, Šinobusi su održali preko 250 nastupa u klubovima i na festivalima u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Bugarskoj.

00:35 - 01:15 Dudlaši
Dudlaši, makarski blues-rock bend osnovan je 2000. godine, a 2009. su u izdanju Croatia Records objavili svoj prvijenac pod imenom "Ludi dan" . Dudlaši, čiju postavu čine Robert Rica (gitara, vokal i autor većine pjesama), Tihomir Pavlinović (gitara), Ivo Selak (bubnjevi) i Ivan Srzić (bas), već su dobro poznati publici, naročito u dalmatinskom kraju jer iza sebe već imaju niz zapaženih koncerata na kojima su, osim obrada blues standarda, izvodili i autorske pjesme dalmatinskog rock-blues ugođaja. Poseban pečat njihovom prvom albumu dao je "stalni pridruženi" gost benda, Vlatko Ćavar-Brada, inače gitarista Psihomodo popa, koji je zaslužan za sviranje gitare i produkciju cijelog albuma na kojem se nalazi 13 autorskih pjesama u rock i blues maniri.

01:20 - 02:00 The Shoutin' Torpedoes
The Shoutin' Torpedoes - sedmeročlani je band iz Zagreba a glazbena okosnica je rythm n' blues i rock n' roll s kraja '50tih i početka '60tih godina, na glazbu kakvu su stvarali i izvodili
izvođači poput Larry Williamsa, Little Richarda, Esquerita, Prof. Longhair, B.B. Kinga i drugih. Glazbenici koji čine Torpedoes dolaze iz raznih bandova u kojima se uglavnom svirao rock n' roll, rockabilly, blues, jazz, 60's garage; Goran Margeta - vokal; Igor Milovčić - klavir; Momir Pavletić - tenor saksofon; Ivan Pavlović -alt saksofon; Renato Zgrablić Pit - gitara; Marko Tizaj - bubnjevi i Marko Markoč - bas.

 

Pretprodajna mjesta ulaznica za 22.05.2010. - Dvorište Jedinstva/Trnjanski nasip/Močvara:

Dancing Bear Cd Shop, Zagreb
Free Bird Music Shop, Zagreb
Integral Pothodnik, Zagreb
Klub Hard Place, Zagreb
Mega Muzika, Zagreb
Klub Močvara, Zagreb
Sva prodajna mjesta Eventim

Cijena ulaznice u pretprodaji: 80,00kn
Na dan koncerta: 100,00kn

Zainteresiranim članovima Hrvatske glazbene unije koji se prvi jave putem e-maila na hgu@hgu.hr sa naznakom 1st ZIBF
poklanjamo ulaznice, majice, cd-e... U mail poruci samo stavite napomenu za 1 od dolje ponuđenih artikala.

CD Razni izvođači - "BlueSax! Live! Season 2008/2009"

CD Robert Johnson's Backbone - "Yonder Come the Blues"

CD Tomislav Goluban & Little Pigeon's ForHill Blues - "Pigeon's Flight"

CD Carl Reuter & The Harpoons - "Blues On Vol. 1 & 2"

3 x2 Ulaznice za koncert 20.05.2010. klub Sax! - 21h GREG KOCH TRIO, support: NEBO & THE DOWNSTROKES

3x2 Ulaznice za 22.05.2010. - Dvorište Jedinstva/Trnjanski nasip/Močvara

 

<!--EndFragment-->
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja