Egberto Gismonti prvi put u Hrvatskoj

Egberto Gismonti prvi put u Hrvatskoj
Datum objave:
12.02.2011.
Egberto Gismonti
Egberto Gismonti & Alexandre Gismonti
Mala dvorana K.D. Vatroslava Lisinskog
14/02/2011

Proslavljeni brazilski gitarist, skladatelj i pijanist te jedan od najistaknutijih autora današnjice prvi put u svojoj dugogodišnjoj karijeri dolazi u Hrvatsku, a nastupit će 14. veljače u Maloj dvorani K.D. Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati. Gitarskog i klavirskog virtuoza na zagrebačkom koncertu pratit će njegov sin, također poznati gitarista, Alexandre.

Gismonti se prvenstveno ističe po neobičnom glazbenom izričaju i tehnici sviranja na desetožičanoj, dvanaestožičanoj te čak četrnaestožičanoj gitari. Njegov jedinstveni stil reflektira glazbenu raznolikost Brazila, a rezultat je bogatog obrazovanja i otvorenosti prema novim zvukovima te istraživanju različitih glazbenih žanrova. Također, njegovo stvaralaštvo ukida granice između popularne i klasične glazbe, što je vidljivo, među ostalim, iz činjenice da su na njega uvelike utjecali gitaristi poput Djanga Reinhardta i Jimija Hendrixa.

Nakon 15 godina klasičnog glazbenog obrazovanja za pijanistu i daljnjeg usavršavanja u području orkestracije u Parizu, privučen izvornom brazilskom glazbom "choro" počinje učiti gitaru te vrlo brzo prelazi na gitare sa 8, 10, 12 i 14 žica. Danas je jedan od najuvaženijih gitarista na svijetu, s bogatom diskografskom i koncertnom karijerom koja uključuje čak 48 samostalnih albuma, 32 izdanja na kojima gostuje kao solist, autor ili producent te veliki broj kompozicija za balet, film, kazalište, kao i koncerata održanih diljem svijeta.

Pažnju u jazz krugovima privlači antologijskim albumom Sanfona (1981.) koji ga svrstava među najbolje svjetske jazziste. U više navrata surađuje s perkusionistom Nanom Vasconcelosom i saksofonistom Janom Garbarekom, a njegove najizvođenije skladbe često su obrađivane i uključivane u izdanja velikih autora poput Paca de Lucije ili Waynea Shortera.

Ulaznice za zagrebački koncert su u prodaji od 1. veljače na blagajni K.D. Vatroslava Lisinskog po cijeni od 200 kn.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja