Jazz.hr 2011/2012 otvaraju Porinovci „Borna Šercar's Jazziana Croatica"

Jazz.hr 2011/2012 otvaraju Porinovci  „Borna Šercar's Jazziana Croatica"
Datum objave:
24.09.2011.
Borna Šercar's Jazziana Croatica
Jazz.hr otvaraju Porinovci „Jazziana Croatica" - u srijedu 28.rujna

Posebne gošće jazz-comba Borne Šercara dive Josipa Lisac i Tamara Obrovac

Hrvatsko društvo skladatelja, HDS, svoje brojne jazz aktivnosti od ove sezone nudi pod novim, krovnim nazivom Jazz.hr. Pod novim imenom objedinjeni su dosadašnji Jazz ciklus, Međunarodni dani jazza i Proljetna revija jazza, kao i Hrvatski jazz portal (www.jazz.hr) .

Na toj adresi ćete doznati što se sve priprema i kuha za jazz sezonu 2011/2012. Cijela priča počinje u srijedu 28. rujna od 20:00 u Maloj Dvorani Vatroslava Lisinskog, s koncertom ovogodišnjih Porinovaca - Borna Šercar's Jazziana Croatica. Dečkima će se na pozornici kao posebne gošće pridružiti Josipa Lisac i Tamara Obrovac, i same dobitnice brojnih Porina, kako bi pokazale da je jazz u Hrvatskoj itekako živ, zdrav i vrijedan vaše pažnje!
Nakon što je njihov prvi album etno-jazza »A Little Book of Notes« ove godine osvojio Porin u kategoriji najbolje jazz-skladbe („Kolo"), Jazziana Croatica pripremila je novi program, kaže voditelj i bubnjar Jazziane Borna Šercar. Unatoč bogatom iskustvu, priznaje da pred prvi samostalni koncert u Maloj dvorani Lisinski, imaju malu tremu: „Budući da sviramo novi program koji još nigdje nismo svirali, to je nekako normalno. I televizija snima koncert, dolaze nam Josipa i Tamara - dakle, moramo se pokazati u što boljem svjetlu. Ali...„ smije se Borna "... ima naznaka da će biti dobro."
Mi ne dvojimo da će biti i mnogo više nego samo dobro - u Jazziani uz Bornu sviraju iskusni gitarist Ante Gelo i sjajni, nešto mlađi glazbenici: Tihomir Hojsak - kontrabas, Vojkan Jocić - saksofon i Zvjezdan Ružić - glasovir.
„Svaki band je živo tijelo, dinamika se mijenja iz dana u dan. Ali mi dobro funkcioniramo zajedno. Zvjezdan, Tihomir i Vojkan su u toj nekoj mlađoj dobi - neću reći da smo Ante i ja u „starijoj", ali se duže bavimo svirkom od njih. Na kraju to za rezultat ima zgodnu sinergiju," kaže Borna.
A kakvu sinergiju očekujete s dvjema velikim damama hrvatske glazbe, koje će vam svojim pojavljivanjem na sceni „pružiti ruku" i zasigurno privući još širu publiku koja dosad možda nije čula vaš etno-jazz?
„Tamara je, što se jazz pjevanja i probitka vani tiče, možda i najviše napravila od svih nas. Ona ima svoj izraz, svoj zanimljiv band s kojim njeguje svoj etno - jazz. Na koncertu će nam otpjevati Bersinu skladbu „Seh duš dan" u kojoj, po tekstu Vladimira Nazora, majka oplakuje sina. Mi nećemo to baš tako žalosno izvesti, jer i Tamara je takve, vesele osobnosti, pa će i naša zajednička verzija biti malo više „up". S Josipom radim već preko 12 godina, sviram u njenom sastavu, i baš smo si dobri. I ona voli etno pjesme, na zadnjem je albumu s Elvisom Stanićem obradila „Zvira voda" a s nama će otpjevati „Vu premoći". Iz naše se bliskosti lako dogodila ova suradnja u kojoj će publika, nadam se, uživati.
A što će nam poručiti ostatak koncerta, na kojem ćemo većinu skladbi premijerno čuti?
„Poruka i atmosfera koncerta bi, po nekom mom planu, trebale biti slične onima u češkim filmskim tragikomedijama. I u životu se veselje izmjenjuje sa sjetom. Jedna se moja nova pjesma zove „Melankolija", druge imaju i plesnih momenata... Ništa nije ravno, postoje usponi i padovi - i svi su dio iste priče."
Jazz.hr želi potaknuti novi uspon jazza u Hrvatskoj. On je ove godine, smrću Boška Petrovića, doživio snažan udarac. Kako gledaš na to?
„Boškov odlazak je zbilja veliki gubitak. On je bio karizmatičan u punom smislu te riječi, duhovit, brz, odličan muzičar, njegova opaska na neko sviranje je uvijek stajala... Zatvaranjem njegova kluba izgubili su mnogo i muzičari i grad i cijela zemlja, u kojoj ionako kronično nedostaje malih klubova za jazz svirke. Na našem prvom CD-u sam zamolio Boška da napiše uvodni tekst jer on nas je od početka podržavao i znao sam da ću od njega dobiti pravu kritiku. Suradnja starog i mladog, iskustva i novih saznanja, i meni se čini kao neki put koji vodi istini u glazbi. Zato se nadam da će ona i dalje jačati u našim jazz krugovima, i da će na naš koncert doći i mladi i stari," zaključuje Borna.
Vrhunski etno-jazz uz nastup dviju velikih zvijezda - zvuči kao dobar plan za srijedu 28. rujna u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Kao zagrijavanje, svakako pogledajte nastup Borna Šercar's Jazziana Croatice na Porin Classicu od 09. svibnja ove godine na http://www.youtube.com/watch?v=vCFKEW_8dDU

Milan Majerović Stilinović za IHG
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja