Dee Dee Bridgewater u Rovinju

Dee Dee Bridgewater u Rovinju
Datum objave:
04.03.2011.
Dee Dee Bridgewater
Dee Dee Bridgewater: To Billie with Love - A Celebration of Lady Day

Zagreb, 16. veljače 2011 - Jedna od najznačajnijih pjevačica na današnjoj jazz sceni i trostruka dobitnica prestižne nagrade Grammy - Dee Dee Bridgewater - nastupit će prvi put u Hrvatskoj 8. ožujka 2011. godine u bivšoj Tvornici duhana Rovinj. Na koncertu "Dee Dee Bridgewater: To Billie with Love - A Celebration of Lady Day" predstavit će svoj posljednji album posvećen legendarnoj pjevačici Billie Holiday, ujedno aktualno nagrađen Grammyjem u kategoriji Best Jazz Vocal Album - "Eleonora Fagan (1915-1959): To Billie With Love From Dee Dee".

Dee Dee Bridgewater spada u sam vrh ženske jazz scene, a nerijetko je proglašavaju nasljednicom velike Elle Fitzgerald. Svestrana je glazbenica koja jednako uvjerljivo pjeva kazališne role, jazz standarde, francuske šansone ili obrade pjesama afričke narodne glazbe. Njezini su albumi proglašavani najboljim jazz izdanjima, a za svoj je rad višestruko nagrađivana prestižnim nagradama. Album posvećen Elli Fitzgerald "Dear Ella" donio joj je dva Grammyja, a "Live in Paris", "Live at Yoshy's", "J'ai Deux Amours" i "Red Earth" nominacije za istu nagradu, kao i "Keeping Tradition", nagrađen s Django d'Or te "Love and Peace: A Tribute to Horace Silver", ovjenčan nagradom Billie Holiday Francuske jazz akademije.

Na Broadwayu, ali i diljem svijeta, nastupala je u predstavama "Sophisticated Ladies", "Cosmopolitan Greetings", "Black Ballad", "Carmen Jazz" i "Cabaret". Za ulogu Glinde u predstavi "The Wiz" dobila je nagradu Tony, a za ulogu u predstavi "Lady Day" bila je nominirana za nagradu Laurence Olivier u kategoriji najboljih glumica. Zahvaljujući iskustvima što ih je stjecala u kazalištu, postala je atraktivna jazz pjevačica, čiji su koncerti najuzbudljivije vokalne predstave na recentnoj svjetskoj jazz sceni.

Prošle godine izdala je svoj najnoviji album "Eleonora Fagan (1915-1959): To Billie With Love From Dee Dee", posvećen legendarnoj jazz pjevačici Billie Holiday, koji je ove godine nagrađen Grammyjem u kategoriji Best Jazz Vocal Album. Dee Dee Bridgewater je na ovom albumu postavila nove, visoke standarde emotivne jazz interpretacije, još jednom potvrdivši status jedne od vodećih svjetskih jazz pjevačica. Sve izvedbe uvrštene na ovaj album osjećajne su i profinjene, uvjerljive i sugestivne te visoke estetske razine.

Tijekom svoje karijere surađivala je s najvećim imenima jazz glazbe, među ostalima i sa Sonnyjem Rollinsom, Dizzyjem Gillespiejem, Dexterom Gordonom, Maxom Roachom, Rolandom Kirkom, Archiejem Sheppom i Rayom Charlesom.

Koncert "Dee Dee Bridgewater: To Billie with Love - A Celebration of Lady Day" održat će se u prostorima bivše Tvornice duhana Rovinj, Obala V. Nazora bb, Rovinj, s početkom u 20 sati. Ulaznice je moguće kupiti u pretprodaji na svim prodajnim mjestima Eventima i online na www.eventim.hr po cijeni od 250,00 u zoni I, odnosno po 200,00 kn u zoni II.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja