Zagreb Philharmonic Goes Jazz

Zagreb Philharmonic Goes Jazz
Datum objave:
11.02.2011.
Randy Brecker

PETAK 18/02/2011 | Dvorana Lisinski u 19:30

Zagreb Philharmonic Goes Jazz

RANDY BRECKER truba | SIGI FEIGL dirigent
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA | HGM JAZZ ORKESTAR ZAGREB

 

NE PROPUSTITE DOBITNIKA ČAK 5 GRAMMYJA!

"I cool i hot, i neobavezno i virtuozno". - Downbeat

Kultni američki glazbenik, svjetska trubačka zvijezda, čak 5-struki dobitnik najveće američke diskografske nagrade Grammy... Randy Brecker već puna četiri desetljeća oblikuje zvučne svjetove funka, rocka, jazza i R&B-a!

U Zagrebu nastupa uz čak 2 orkestra - Zagrebačku filharmoniju i HGM Jazz Orkestar Zagreb, pod vodstvom uglednog austrijskog jazzera Sigija Feigla. I najavljuje "i cool i hot" koncertni doživljaj za dugo, dugo pamćenje!

Njegova truba ovjenčala je stotine albuma najraznolikih glazbenika od Brucea Springsteena i Parliament-Funkadelic do Franka Sinatre, Horacea Silvera i Franka Zappe.

Bez sumnje, riječ je o jednom od vodećih i najutjecajnijih glazbenika danas. Kritičari o njemu govore u samim superlativima, a The Los Angeles Times ga proglašava "zvučnim logom suvremenog jazza". Kultni Billboard piše o "vrhunskoj zvučnoj predstavi", a Jazztimes o "uzavreloj radosti života".

Slavljen je širom svijeta i od publike i od kritike. A iako već četiri desetljeća obitava na samom vrhu svjetske glazbene ljestvice, još uvijek se osjeća kao da je na početku!

Posebna zanimljivost njegova zagrebačkog nastupa bit će i skladbe pripremljene za novi nosač zvuka, koje će Brecker po prvi puta promovirati u javnosti.

Večer je posvećena sjećanju na prerano preminulog glazbenika - ikonu hrvatskog jazza Boška Petrovića. U tom povodu Boškov učenik, mladi vibrafonist Šimun Matišić izvest će njegovu skladbu Sigurd's Garden u aranžmanu Davora Kajfeša.

Koncert se održava uz potporu Austrijskog kulturnog foruma i Američkog veleposlanstva, te uz medijsku podršku Večernjeg lista i RTL televizije.

Svjetske glazbene zvijezde i čak 2 velika orkestra u zajedničkom nastupu - trebate li uopće dodatnu preporuku?

Jednostavno: NE PROPUSTITE!PROGRAM KONCERTA

 


1. DIO

Zagrebačka filharmonija & HGM Jazz Orkestar Zagreb

1) The River (odabrani stavci)
autor: Edward K. (Duke) Ellington
orkestrirao: Ron Collier

Spring
Meander
Giggling Rapids
Lake
Village Virgins


2) A Tone Parallel to Harlem
autor: Edward K. (Duke) Ellington
orkestrirao: Luther Henderson

 

2. DIO

Zagrebačka filharmonija & HGM Jazz Orkestar Zagreb
Randy Brecker, truba

Goldfinger
autor: John Barry
aranžman: Nikolai Bøgelund

Teranga
autor: Jon Faddis
aranžman: Michael Philip Mossman

I Talk To The Trees
autor: Randy Brecker
aranžman: Vince Mendoza

Round Midnight
autor: Thelonious Monk
aranžman: Bill Dobbins

The Immigrant (glavna tema iz filma "Kum")
autor: Nino Rota
aranžman: Vincent Nilsson

 RANDY BRECKER
"I cool i hot, i neobavezno i virtuozno". - DOWNBEAT

Kultni američki glazbenik, svjetska trubačka zvijezda, čak 5-struki dobitnik najveće američke diskografske nagrade Grammy... Randy Brecker već puna četiri desetljeća oblikuje zvučne svjetove funka, rocka, jazza i R&B-a!

Njegova truba ovjenčala je stotine albuma najraznolikih glazbenika od Jamesa Taylora, Brucea Springsteena i Parliament-Funkadelic do Franka Sinatre, Steely Dan, Davida Sanborna, Jaca Pastoriusa, Horacea Silvera i Franka Zappe. Poseban pečat ostavio je djelovanjem u bandu The Brecker Brothers s bratom saksofonistom Michaelom Breckerom.

Bez sumnje, riječ je o jednom od vodećih i najutjecajnijih glazbenika danas. Kritičari o njemu govore u samim superlativima, a The Los Angeles Times ga proglašava "zvučnim logom suvremenog jazza". Kultni Billboard piše o "vrhunskoj zvučnoj predstavi", a Jazztimes o "uzavreloj radosti života".

Slavljen je širom svijeta i od publike i od kritike. Iako već četiri desetljeća obitava na samom vrhu svjetske glazbene ljestvice, i dalje utječe i nadahnjuje tisuće mladih glazbenika širom svijeta, a još uvijek se osjeća kao da je tek na početku!

Za sve koji želje više, posjetite: www.randybrecker.com.


SIGI FEIGL
"Sigi Feigl je izvrstan edukator, a prema mladim se glazbenicima odnosi kao da su profesionalci, pa se oni i ponašaju kao profesionalci." - PETER ERSKINE o SIGIJU FEIGLU, www.muzika.hr

Sigi Feigl magistrirao je klasični klarinet i jazz saksofon na Glazbenom sveučilištu u Grazu. Bio je član Orkestra združenih scena Beča, osnovao je i vodio Big Band Süd i Simfonijski orkestar iz Leibnitza.

Vodio je vlastitu privatnu glazbenu školu, utemeljio jazz natjecanje iz kompozicije i aranžmana u Leibnitzu s Billom Holmanom, Bobom Brookmeyerom i Herbom Pomeroyem kao članovima žirija. Utemeljitelj je i društva za organizaciju kulturnih događaja Kultur in Leibnitz. Pokrenuo je i vodio Jazz Big Band Graz.

Ostvario je niz zapaženih nosača zvuka, te snimao s vodećim umjetnicima kao što su: Peter Erskine, Bob Mintzer, Bobby Shew, Randy Brecker, John Riley, Barbara Dennerlein, Jim McNeely, Karlheinz Miklin, Michael Philip Mossman, Luis Bonilla, Dave Liebman, Peter Herbolzheimer, Toshiko Akiyoshi, Don Menza, Joseph Bowie i dr. Nastupao je širom Europe (Švedska, Belgija, Italija, Španjolska) i Sjedinjenih Država, u Turskoj i na Dalekom istoku.

Predavač je na jazz odjelu Glazbenog sveučilišta u Grazu. Od 2002. bandleader je i umjetnički voditelj HGM Jazz Orkestra Zagreb.

(nastavak na sljedećoj stranici)

 

 

HGM JAZZ ORKESTAR ZAGREB

HGM Jazz Orkestar Zagreb osnovan je u ožujku 2002. u Međunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Projekt je nastao inicijativom mladih jazz glazbenika, polaznika Ljetne jazz škole koja se održava već tradicionalno svakog ljeta u MKC HGM Grožnjanu (donedavno pod vodstvom Boška Petrovića). Uspješnost te radionice potaknula je Hrvatsku glazbenu mladež da pokrene ovaj projekt kao prvi mladi profesionalni Jazz Big Band u Hrvatskoj.

Orkestar je dobitnik godišnje nagrade Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević za najistaknutije glazbeno ostvarenje, u kategoriji instrumentalni ansambl, za 2003. godinu. Od 2002. do 2011. održao je 220 koncerata, širom Europe, u Sjedinjenim Državama i na Dalekom istoku. Objavio je i 2 nosača zvuka HGM Plays the Beatles i HGM plays our songs (Aquarius Records).

Voditelj HGM Jazz Orkestra Zagreb je Sigi Feigl, a članovi su mladi jazz glazbenici iz Zagreba, drugih hrvatskih gradova, Makedonije, Austrije, Mađarske, Slovenije i Italije. Orkestar se po atraktivnosti i kvaliteti izvedbe, timu mentora i mladim glazbenicima, vrlo brzo doveo u sam vrh međunarodnih jazz omladinskih orkestara.

 

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

Orkestar 140-godišnje tradicije vrhunskog glazbovanja u Zagrebu i Hrvatskoj. Danas bez sumnje br. 1 simfonijski orkestar u domovini i jedan od najpoznatijih u regiji. Promotor glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni ambasador Hrvatske u svijetu.

Zaštitni znak grada u kojem djeluje, glazbena institucija slavne prošlosti i velike tradicije koja utjelovljuje urbanu sliku Zagreba kao srednjoeuropskog središta glazbe, umjetnosti i kulture.

Daleke 1871. započela je profesionalna orkestralna aktivnost u Zagrebu, a 1920. orkestar je dobio ime koje i danas nosi. Kroz cijelo vrijeme u hrvatsku prijestolnicu donosio je najbolju klasičnu glazbu, a njegovu povijest pisali su prvorazredni šefovi dirigenti Friedrich Zaun, Milan Horvat, Lovro pl. Matačić, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Pavel Kogan, Kazushi Ôno, Alexander Rahbari, Frank Shipway i Vjekoslav Šutej.

Pod vodstvom doživotnog počasnog šefa dirigenta, legendarnog maestra Milana Horvata i međunarodno priznatog maestra Uroša Lajovica kao gosta dirigenta i umjetničkog savjetnika, orkestar Zagrebačke filharmonije u novoj sezoni 2010./2011. ugošćuje najveća imena glazbene scene i priprema bezbroj glazbenih doživljaja koji se jednostavno ne smiju propustiti.

Više na: www.zgf.hr.

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja