2. Valamar Jazz Festival

2. Valamar Jazz Festival
Datum objave:
20.06.2011.
Peter Fuchs i Tamara Obrovac
Na konferenciji za novinare i uz taktove brazilskog jazza predstavljen je 2. Valamar Jazz Festival u Poreču


U elegantnoj i nedavno obnovljenoj Valamarovoj Villi Polesin i u Poreču je 19. travnja 2011. održana press konferencija na kojoj je predstavljen glavni i popratni program drugog izdanja Valamar Jazz Festivala. Nakon predstavljanja programa festivala koji će se ove godine održati od 6. do 9. srpnja, u prepunom Gradskom kazalištu Poreč, uslijedio je koncert brazilskog pijanista Hamleta Stamata čiji je kvintet uz red sambe, red bossa nove i red klasičnog jazza najavio vruće porečko jazz ljeto.
Festivalski program i ideje, vezane za što bolju promociju Istre i Poreča kao jazz meke domaćim i inozemnim predstavnicima najjačih jazz medija, prezentirali su direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević, predsjednik uprave Valamar hoteli i ljetovališta Peter Fuchs i umjetnička ravnateljica festivala Tamara Obrovac.
'Nakon vrlo pozitivnih reakcija domaće i svjetske javnosti na prvo izdanje festivala, nije bilo upitno da će jazz u Poreču postati tradicionalno događanj za sve ljubitelje dobrog zvuka, mirisa mora i mediteranskog šarma. Ponosni smo na vrlo kvalitetnu razinu Festivala koji je doprinio kulturnoj i turističkoj ponudi Poreča. Izgradnja pozitivnog imidža destinacije kreiranjem atraktivnih sadržaja, sastavni je dio destinacijskog menadžmenta kojem Valamar pridaje veliku važnost', izjavo je na konferenciji Peter Fuchs.
Povezivanjem turističke sezone s kvalitetnom glazbom namijenjenoj domaćoj i inozemnoj jazz publici, organizatori Valamar Jazz Festivala su pripremili niz kaloričnih glazbenih gostovanja, ali i koncept kreativnog prožimanja turističke sezone i lokalne zajednice za sve koji će u srpnju navratiti u Poreč.
Tamara Obrovac sažeto je predstavila ovogodišnju programsku organizaciju te je osim prošlogodišnjeg mjesta održavanja koncerta otoka Sv. Nikole i Ville Polesini kao okupljalište nakon koncerata gdje su se održavali after partyji, predstavila i dvije nove lokacije, Eufrazijevu baziliku kao zaštitni znak Poreča i Lapidarij zavičajnog muzeja Poreštine. Tamara je također najavila i nastupe jazz gerile koje će svirati po ulicama Poreča.
Festival će 6. srpnja, u sklopu popratnog programa, u Lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine, uz pratnju Valamar Jazz Banda, pod vodstvom Kristiana Terzića, otvoriti Massimo Savić s projektom 'Massimo Sings Standards'.
Glavni program festivala 7. srpnja će uz pratnju gudačkog orkestra u Eufrazijevoj bazilici otvoriti Tamara
Obrovac. Tamara će tom prigodom predstaviti svoj novi album 'Madiorosa' - što bi na njenom izmišljenom
jeziku značilo 'Mediteranska ruža'. Izlazak 'Madirose' najavljen je za svibanj. Iste večeri, publici će se predstaviti jedan od najpoznatijih francuskih harmonikaša Richard Galliano, čiji će septet svirati repertoar Astora Piazzole.
Vruhunski jazz na otoku sveti Nikola 8. srpnja, otvorit će mladi saksofonist Miguel Zenón, a nakon njega
nastupit će brazilska jazz diva, klaviristica, pjevačica i skladateljica Tania Maria, sa svojom jedinstvenom
kombinacijom brazilske glazbe, afro-kubanskih ritmova i jazza.
Festivalsku će pozornicu 9. srpnja ispuniti zvuci jednog od najkreativnijih instrumentalista u suvremenom jazzu, trubača Toma Harrella i njegovog kvinteta dok će Valamar Jazz Festival 2011. ispratiti vođa 'najboljeg funky band u Europi' i suosnivač humanitarne organizacije 'Liječnici bez granica' Nils Landgren.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja