Festival ''Jazz is Back!'' ide dalje

Festival ''Jazz is Back!'' ide dalje
Datum objave:
22.07.2011.
Neven Frangeš
Prije više od 30 godina Boško Petrović je pokrenuo ljetnu jazz školu HGM u Grožnjanu. Od samog početka, ta je škola imala jedinstvenu atmosferu otvorenosti i vedrine, nastajala na zanatu, ali i na glazbenom veselju, a baš takav bio je i legendarni BP, motor i promotor jazza u Hrvatskoj i nesporni ambasador hrvatske glazbe, napose jazza, u svijetu.

Boško je znao pokrenuti energiju u ljudima, potaknuti ih na vlastiti izričaj i komunikaciju, glazbeni dijalog, glazbeno veselje iznad svega - što je sve i moguće u jedinstvenim grožnjanskim uvjetima cjelodnevnog druženja. Djelujući decenijima u čudesnom Grožnjanu, Boško je stekao sasvim posebno poštovanje građana grada za koji je toliko toga učinio.

U siječnju ove godine Boško je, u punoj stvaralačkoj formi, iznenada preminuo. Oni koji su mu bili bliski znali su da je uvijek želio da se sve što je stvarao nastavi. Gospodinu Nevenu Frangešu pijanistu, skladatelju i profesoru na ADU, ukazano je povjerenje da bude prvi među jednakima. Uz podršku HGM, i posebno predsjednika HGM Berislava Šipuša, decenijska tradicija jazz škole HGM u Grožnjanu se nastavlja - pa i proširuje!

Posebno je veselje da festival ''Jazz is Back!'' ide dalje, što znači da će se dobar jazz u Grožnjanu čuti danonoćno. Nastavak festivala ima plebiscitarnu podršku ljudi iz Grožnjana, na čelu sa gradonačelnkom, gospodinom Rinom Dunišem, koji je presudno podržao Boška pri stvaranju festivala. Upravo ta podrška i želja da se nastavi ono je što ohrabruje i veseli. Želja nam je da festival raste, ali postupno, kako nalažu dobri običaji vođenja kulturnih događanja. Jedinstvenost prelijepog Grožnjana, neusporediv ambijent i nasljeđe koje nam je Boško ostavio, pozivaju nas sve na dobar posao - kao što ga i omogućuju.

Međunarodni festival jazza Jazz is Back! BP i ove godine na popularnom Balwan Cityju u Grožnjanu okupit će renomirane glazbenike svjetske scene. Festival će se održati od 16. srpnja do 4. kolovoza. Program 16.07. subota, Mike Sponza Blues Convention 17.07. nedjelja, HGM - Ethno Croatia 18.07. ponedjeljak, Elvis Stanić - Extempore Jazz Project 19.07. utorak, HGM - Ethno Croatia 20.07. srijeda, Bruno Krajcar Band 21.07. četvrtak, Senior Service 22.07. petak, Prague-Vienna Connection 23.07. subota, BP Memorial 24.07. nedjelja, Big Band: HGM "A" Band 25.07. ponedjeljak, Uros Perič Tribute To Ray Charles 26.07. utorak, Jazz Kamp Kranj 27.07. srijeda, LeKap Quartet - Lela Kaplowitz 28.07. četvrtak, Riccardo Luque - Aldemaromania 29.07. petak, Charlie Miklin Trio 30.07. subota, Big Band Sallent 31.07. nedjelja, Tamara Obrovac & Matija Dedić Trio 01.08. ponedjeljak, Maaike den Dunnen Quintet 02.08. utorak, JAZZ IS BACK! FINALE - STUDENTS&TEACHERS 03.08. srijeda, Louis Bonilla & Jazz is Back All Stars 04.08. četvrtak, HGM JAZZ ORCHESTRA


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja