Interstellar u Lisinskom

Interstellar u Lisinskom
Datum objave:
15.11.2011.
Interstellar
PROJEKT

 

INTERSTELLAR
SINESTEZIJA
MULTIMEDIJALNI HAPPENING


- LIVE CD RECORDING -
uz simultane projekcije Mislava Hollosa u MD Vatroslav Lisinski


INTERSTELLAR
SU
VESNA GORŠE - ALT SAKSOFON
MISLAV HOLLOS - AKUSTIČNA I ELEKTRIČNA GITARA
BRUNO RENDULIĆ - ELEKTRIČNI BAS
MARIO VALIDŽIĆ - BUBNJEVI


UZ GOSTE:

Damir Višič (Slovenia), sarod
Sam Bushara (Sudan), afričke udaraljke
Nimai Roy (India), indijska tabla
Dahu Mumagi (UK), saksofoni
INTERSTELLAR
-SINESTEZIJA-

 

 

AUTORSKI TIM:
Vesna Gorše
Mislav Hollos
...

 


IZVOĐAČI:
Vesna Gorše - alt saksofon
Mislav Hollos - akustična gitara, električna gitara
Bruno Rendulić - el. bas
Mario Validžić - bubnjevi

 

PRODUCENT: KD «Vatroslav Lisinski»
MJESTO IZVOĐENJA: MD «Vatroslav Lisinski»
VRIJEME IZVOĐENJA: 3.IV. 2012., s početkom od 20h

 

 

 

 


INTERSTELLAR
-SINESTEZIJA-

INTERSTELLAR - nakon tri godine ponovno okupljeni u originalnoj postavi;

VESNA GORŠE, alt saksofon;
MISLAV HOLLOS, akustična gitara, električna gitara;
BRUNO RENDULIĆ, el. bas;
MARIO VALIDŽIĆ, bubnjevi

uz goste...

DAMIR VIŠIČ (Slovenia), sarod
SAM BUSHARA (Sudan), afričke udaraljke
NIMAI ROY (India), indijska tabla
DAHU MUMAGI (UK), saksofoni

... 3. IV. 2012., s početkom od 20 sati, u MD Vatroslav Lisinski predstavit će multimedijalni projekt pod naslovom INTERSTELLAR: SINESTEZIJA - koncertno snimanje za novi Live CD uz simultane projekcije Mislava Hollosa.

Na programu će biti kompozicije INTERSTELLAR glazbe koju potpisuju Mislav Hollos i Vesna Gorše, kao i glazba proizašla iz suradnje s Damirom Višičem, Samom Busharom, Nimai Royem, te s glazbenicima s kojima je Vesna surađivala tijekom trogodišnjeg boravka u Londonu.

Sinhrono s glazbom na sceni će biti prikazane skenografije, fotografije i druge projekcije Mislava Hollosa proizašle iz opusa umjetnikovog proučavanja svjetlosnih bića kao i iz nekih drugih područja njegove likovnosti, koja se prirodno nadovezuju na umjetničko-filozofski svjetonazor glazbenika.
Vizualne prezentacije kombiniranih projekcija odvijaju se sinhrono s glazbenim događanjem na pozornici, tendirajući postizanju sinestezijske interakcije.
________________________________________________________________
INTERLTELLAR
-SINESTEZIJA-

27. ožujka 2008. u MD Lisinski okosnica sastava INTERSTELLAR - gitarist Mislav Hollos i alt-saksofonistica Vesna Gorše -uz gostovanje jazz-bubnjara Rene Kutičića; Vesninog starog suradnika slovenskog virtuoza na sarodu Damira Višiča i slovenskog jazz-rock basista Sama Pecara - snimili su koncertno materijal za novi Live album. Projekt je nazvan INTERSTERLLAR/Indian Fluid zbog sarodom ishođena odjeka Indije u glazbi koja idejno svejednako ostaje utemeljena na obrascima jazz-rocka.
Nakon Vesninog povratka iz Londona i ponovnog okupljanja INTERSTELLARA - ovoga puta u prvobitnoj postavi - Bruno Rendulić; bas-gitara i Mario Validžić (Stillness, etc); bubnjevi; - glazbenici odlučuju koncertno snimiti još jedan Live happening; - ovog puta uz gostovanje sarodista Damira Višiča i indijskog tablista Nimai Roya (Trio Sarhan), te još jednog "starog" Vesninog suradnika - afričkog perkusionista Sama Busharu (Trio EarthBeats); Vesnin londonski kolega - vrhunski engleski avangardni saksofonist (sopran i sopranino saksofoni) Dahu Mumagi pozvan je kao specialni gost - i naposljetku objelodaniti oba koncertna snimka na jednom albumu.
Na programu će biti skladbe INTERSTELLAR glazbe koju potpisuju Mislav Hollos i Vesna Gorše, te glazba nadahnuta suradnjama s glazbenim gostima, što će - praćeno vizualnim performanceom (kojega je - kao cjelovita umjetnička ličnost osmislio Mislav Hollos) - ne zadirući u autentičnost i samodostatnost INTERSTELLAR-glazbe - rezultirati zanimljivim glazbenim fusionom.
____________________________________________________________

U proljeće 2006. INTERSTELLAR (uključujući ritam-sekciju) objavljuje istoimeni CD s dvije skladbe duljih formi - Are You Ready for Freedom? (Gorše-Hollos) i Zemlja (Hollos); nakon promotivnog koncerta u zagrebačkoj Močvari, tijekom ljeta i kasnije, INTERSTELLAR nastavlja s koncertnim predstavljanjem ovog i novog materijala. (...Orlando, Dubrovnik,; Citadella, Zadar; Barbariga Internacional Beach Music Festival, Barbariga; Arsenal, Zadar...), bilježeći koncertnim snimanjima neke od ovih nastupa.

«Slojeviti instrumentalni space jazz-rock u pojedinim kompozicijama beskompromisno razvučen na petnaestak minuta, nemoguće je progurati kao najprivlačniji izbor za publiku naviknutu na trominutne jazz-pop senzacije, ali alt-saksofonistica Vesna Gorše i gitarist Mislav Hollos nisu kalkulirali s dometima zajedničkog autorskog projekta.
Interstellar je sposoban za impresivan live-jamming, a njegov samizdat CD zavređuje pažnju svakog diskografa koji se misli ozbiljno baviti domaćim jazz katalogom.»
(Ilko Ćulić «Jutarnji list», 22.12.2006)

«Završna večer prvog balanjskog Last Minute Jazz Festivala protekla je u znaku naših glazbenika.
INTERSTELLAR
-SINESTEZIJA-

Uvodno je nastupila alt saksofonistica Vesna Gorše, praćena svojim novim glazbenim partnerom, gitaristom Mislavom Hollosom, s kojim je oformila grupu Interstellar .
U neobičnoj formaciji altsaksofona i električne gitare, koja je zamijenjivala čitavu ritam sekciju, izvedeni su radovi iz konceptualnog albuma snimljenog u zagrebačkom studiju Janka Mlinarića Troolog, čije su radove zajednički skladali Gorše i Holllos. Potom su na turneji snimili i live album...»
( Aldo Pokrajac «Glas Istre», 7.8.2007.)

___________________________________________________________

Vesna Gorše glazbenica je i spisateljica...
"... koja magični svijet improvizirane glazbe nadopunjuje svjetovima izraslim iz njezina pera..."

Alt-saksofonistica i skladateljica originalnog izričaja i rijetkog temperamenta stvara glazbu koja je osobit fussion jazz-rocka i world music; nastupa u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Velikoj Britaniji...; u sklopu festivala (...Zagreb Biennale, Lent Festival, Valašsky Spalyček, Ear Wing Festival, Reaction Festival, Barbariga Beach International Music Festival, Last Minute Jazz Festival...), samostalnih koncerata, multimedijalnih happeninga...
Igrajući se arapskim, afričkim, indijskim koloritom - surađujući s glazbenicima poteklim iz različitih podneblja i glazbenih backgrounda (gitaristima, sviračima 'oud-a, sarod-a, kore, table, afričkih perkusija...) - stvara glazbu u kojoj se egzotični ritmovi i boje tradicijskih glazbala sjedinjuju s otvorenim improvizacijama i urbanim zvukom. O tom svjedoče albumi (Wonderland, LP, Jugoton/Fluid 1990; A New Era of Instrumental Music, LP, Jugoton/Fluid 1990; Asgard Live, CD, Blind Dog Records, 1993; Just A Music, CD, Jam Records 1996; EarthBeats, CD, Jam Records 1998; SesameLive, CD, Kajkaviana 2003; Dune, CD, Brishart 2005; Sarhan's Door, CD, 2005; INTERSTELLAR/Indian Fluid Project, 2008) - od kojih je većina snimljena Live - tijekom živih performancea - i to uglavnom u Koncertnoj dvorani Lisinski u Zagrebu.
Vesna Gorše članica je Hrvatskog Društva Skladatelja i Hrvatske Zajednice Samostalnih Umjetnika. Od g. 1998. nosi STATUS SAMOSTALNOG UMJETNIKA.
Vesna je i spisateljica.
Piše Humanity SF, razmišljajući o složenim ljudskim emocijama i odnosima u varijantama mogućih budućnosti. Koristeći se formom kratke priče i novele, objavljuje od kraja 80-tih (u Hrvatskoj - SF-magazini Sirius, Futura, Alef...) i u inozemstvu (Sotto la campana di vetro - Antologija "Futuro Europa", Perseo Libri '89, Bologna; Zak Odmetnik i Belzebub Lutkar, lopovski mag - Antologija "Tamni Vilajet 2", Znak Sagite '90, Beograd); koristeći se SF-scenografijom i svekolikim mogućnostima Fantasy 'tkiva', Vesna objavljuje i prozu za djecu - kratke priče, radio-igre i radio-drame; slikovnice (Mahdi je objavljena i u Južnoj Koreji), romane (Princeza Vili u sklopu "Hrvatske Bajkovnice", Sretna knjiga, 2005.)...
Za Profil International 2003. objavljuje SF knjigu pod naslovom Dar;
INTERSTELLAR
-SINESTEZIJA-

"Dar je hrvatski fantastični spektakl iz pera višestruko nagrađivane majstorice SF-a Vesne Gorše o svijetu onkraj snova, o ljudima koji su izgubili sposobnost sanjanja i rijetkoj vrsti Sanjača koji preprodaju svoje snove, o čitačima misli, vidovnjacima... Odvest će vas u avanture u kojima ćete shvatiti što znači imati veliki dar..."
"Kad bogovi nekog požele uništiti, kažu, pomute mu pamet, ili mu podare talent. Kroz šest priča Vesna Gorše istražuje prokletstvo blagoslova koje je dar."
Darko Macan
Nakon trogodišnjeg (2009.-2011.) boravka u Londonu, suradnji s Moses Condyem, Raul Monsalveom, Pharoah Smaeton-Russellom i mnogim drugim glazbenicima, ponovno u Hrvatskoj, i - ponovno dio INTERSTELLARa - vraća se Daru, pišući autobiografsku prozu nadahnutu londonskinm iskustvima u koju je ukomponiran SF roman koji još jednom otvara svijet darovitih okupljajući stare likove iz Dara.

Krajem 2011. Vesna s Livada producentskom kućom sklapa ugovor o snimanju filma po naslovnoj priči knjige Dar - Raj na zemlji - za hrvatski filmski omnibus- spektakl Deset fantastičnih.
____________________________________________________________________________________________________

«...Ton alt saksofona Vesne Gorše doista je osobit, u gornjem registru uznemirujući. Vesnini pasaži (improvizacije...) doimlju se čas kao vješto proračunat proizvod hladnog razuma a čas kao izraz strasti za glazbu koju na svoj poseban način izvodi već desetak godina. Insistiranjem na neuobičajeno visokim tonovima kao da negira osnovno načelo vlastitog instrumenta, koji više nije obvezan slijediti melodiju samo onoliko koliko mu to dopušta uobičajena, ograničena riznica njegovih tonova....»
Miro Križić, «Hrvatsko slovo»

«...Vesna Gorše ispričala nam je potom svoju priču, otkrila nam svoj izraz, talent i izvanredno poznavanje svih mogućnost alt saxa. Ono što sax ima u sebi karakterističan je zvuk koji tjera oči na zatvaranje da bi još intenzivnije osjetili ljepotu njegova zvuka. Melankolija, buntovno zujanje, erotičnost i provokativna nabojitost osobine su koje Gorše svojom muzikalnom vještinom budi saksofonom...»
Nina Hauser, «Glas Istre»

______________________________________________________________________

 

Mislav Hollos multimedijalni je umjetnik širokog spektra kreativnog izražavanja. Po struci povjesničar umjetnosti i arheolog, proučava zapostavljene i rubne teme znanosti koje pružaju nove uvide o značenju i primjeni zvuka i slike. Kao znanstvenik nastoji povezati objektivno i činjenično sa umjetničkim izražavanjem unutar postojećih novih medija. Nadahnuće transcendentalnim iskustvima prenio je u svoje slike-grafike i fotografije, cikluse Lica Ulica, Metafizički krajolici, Drugi svjetovi, Prirodni artefakt i Svjetlosna bića, no jednako tako unosi elemente svojih inspiracija u autorsku i ko-autorsku glazbu kojom se bavi od kraja '80-tih. Rafinirani zvuci njegove gitare dali su toplinu i osjećaj šire prostornosti zvuka glazbenih sastava sa kojima je nastupao - zadarskih grupa Benefit, Xanadu, Underrocks, te zagrebačkih solističkih sastava i glazbenih kolaboracija sa pojedinim izvođačima i glazbenim sastavima sa kojima je, kako sam kaže, sustvarao prepoznatljiv, urbani glazbeni izričaj
INTERSTELLAR
-SINESTEZIA-

novoga vala sa elementima jazz-rocka, što je u razdoblju od 1998. do 2005. kulminiralo osnivanjem prvo grupe Gnosis a zatim i Pangea iz koje je nastala osnova grupe Interstellar.

"Nastojimo svirati glazbu trenutka, glazbu nadduše ili svebića koja odražava ono što jest sada, svjesnost same glazbe kao moćnog instrumenta promjene svijesti. Ona je zrcalna slika čovječanstva koji je je trenutno u procesu osvještavanja svojih potencijala i prave prirode čovjeka, naspram determističkih dogmi pozitivističkih ideologija i institucija. Ideja Interstellara je naša prava uloga na Zemlji i u Svemiru, kao i svjesna povezanost sa ovim bićima, prije svega sa našom zaboravljenom kozmičkom braćom i sestrama, što smatram ključnim elementom globalne promjene i povišenja frekvencija Zemljinog eteričnog omotača a time i svih oblika života na Zemlji, tako dugo očekivani trenutak globalne transcendencije i manifestacije kolektivne svijesti."
___________________________________________________________________________


Poznati slovenski sarodist Damir Višič završio je studij indijske klasične glazbe za sarod - tradicijsko indijsko glazbalo (vrst indijske lutnje) na akademiji SHRIRAM BHARATIA KALA KENDRA, New Delhy, a i dalje većinu vremena provodi u Indiji, doškolujući se, i kolaborirajući s različitim poznatim indijskim glazbenicima; sudjelovao je na mnogobrojnim etno-festivalima (Okarina, Lent, Retzhov festival...)...
Koncertira kao solist, i u okviru skupina (Sagar, Jam Damil, Maha Shakt); radi i filmsku glazbu (Lhotse 2000; Spevni odsevi Indije...), baletne predstave, etc.
Izdao je albume "Sarod", "Nirvana", "Damir Višič &Yogesh Dutt"; "Uvertura".

S Vesnom Gorše već je - zajedno s Nimai Royem, indijskim unjetnikom na tabli - ostvario suradnju tijekom 2005. u okviru projekta SARHAN;

„ Na sceni „Amadeo" večeras će saksofonistica Vesna Gorše predstaviti svoj novi projekt „Sarhan" najavljen kao "program indo-europske fusion glazbe". U njemu surađuje s dvojicoim glazbenika koji sviraju indijske tradicijske instrumente - Damir Višič sarod a Ashish Nimai Roy tablu.
„Sarhan" je riječ koja potječe iz arapskog, a znači „zamišljen", dok je upravo indo-europski fusion ono što je Vesna Gorše zamislila. U okviru takvog 'fuzionističkog' glazbenog svjetonazora, posve je logično da Vesna Gorše surađuje sa sviračima raznih tradicijskih glazbala, a svoje suradnike odabire na poseban način.
Naime, nju prvenstveno privlače glazbala koja nešto znače, koja mogu nešto stvarati iznutra, što uvjetuje i glazbu i glazbeni profil muzičara"
Trpimir Matasović, "101"
____________________________________________________________

INTERSTELLAR
-SINESTEZIJA-

Sam Bushara otpočeo je suradnju s Vesnom Gorše u okviru euro-afričkog Fusion Projecta nazvanog EarthBeats - RITAM ZEMLJE (istoimeni CD - također snimljen koncertno tijekom Live Performancea u MD Lisinski - objavljen je 1998. za Blind Dog Records); kojega je - koristeći se jedinstvenim magičnim ritmovima Crne Afrike "senzibilizirao gotovo super-naturalnom energijom..."

"Ovi vrhunski glazbeni performeri majstorski su, s uvjerljivim improvizacijama odsvirali vlastite skladbe koje čine vrhunski koktel urbanog ozračja i i fascinantne afričke kulture..."

"Bushara se doimao poput kakvog crnog vrača koji svojim moćnim ponavljajućim ritmom zaziva dobre afričke duhove..."

Željka Vuković, 'Večernji list'
_________________________________________________________


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja