HGM jazz orkestar Zagreb svira suite Dukea Ellingtona

HGM jazz orkestar Zagreb svira suite Dukea Ellingtona
Datum objave:
31.10.2011.
Duke Ellington

HGM jazzorkestar Zagreb svira suite Dukea Ellingtona

Nedjelja, 6.. studenog
Mala dvorana V. Lisinskog, 20 sati

Brojni su klasični skladatelji u svoja djela ugradili elemente jazza i proto-jazza, a taj običaj datira još od Debussyjevih otmjenih verzija ragtimea. No tek su se nakon Gershwinove „Rapsodije u plavom" skladatelji ohrabrili, a umjetnici počeli jazz shvaćati jednako ozbiljno kao i Brahmsa. Gershwin je postao arhetip koji je privukao brojne jazz-glazbenike. J. P. Johnson odrekao se karijere band leadera i jednog od vodećih jazz-pijanista da bi se potpuno posvetio skladanju djela utemeljenih na crnačkoj glazbi plesnih sastava.

I Ellington je - a prezirao je, kako je sam to nazvao, „svijetlo crnaštvo" Gershwinova „Porgyja i Bess" - svejedno pronašao nadahnuće za „Black, Brown and Beige" i karijeru koja je solo virtuoznost uzdignula u mini koncertiranje, komade za raspoloženje u koncertne suite te vokale u „svete koncerte".

Iako je Ellington prezirao, kako je sam to nazvao, „svijetlo crnaštvo" Gershwinova „Porgyja i Bess", svejedno je na tom području pronašao nadahnuće za „Black, Brown and Beige". Solo virtuoznost uzdigao je u mini koncertiranje, jazz skladbe prevorio je u koncertne suite, a vokalne skladbe su postale „sakralni koncerati".

Ellington je skladao više od tisuću djela. Bob Blumenthal napisao je za Boston Globe: "Još sto godina nakon njegova rođenja nije se rodio skladatelj, bilo američki, bilo iz neke druge zemlje, koji bi nadmašio Edwarda Kennedyja Ellingtona."
Kao velikan povijesti jazza, Ellington je svojom glazbom zalazio u razne druge žanrove, uključujući blues, gospel, filmsku, popularnu i klasičnu glazbu. Na sceni je bio dulje od pedeset godina, tijekom kojih je vodio vlastiti orkestar, skladao neiscrpnu zbirku pjesama, glazbu za filmove, mjuzikle i nastupao na svjetskim turnejama. Nekoliko je njegovih instrumentala prerađeno u pjesme koje su postali pravi standardi.

HGM jazzorkestar Zagreb s ponosom izvodi dvije sjajne suite Dukea Ellingtona, koje je skladao potpomognut svojim alter egom Billyjem Strayhornom. „Dalekoistočna suita" nastala je nakon nekoliko turneja Elllingtonova sastava po Bliskom i Dalekom istoku... To je Ellingtonovo i Strayhornovo remek-djelo vrlo uspješno snimljeno 1966. Tom su prilikom i ta dva genijalna glazbenika posljednji put surađivala na „klasičnom" albumu. Suita „Orašar" sjajan je primjer transformacije klasične glazbe u jazz. Ellington je preuzeo glazbu Čajkovskog i zadržao njezin duh, ali ju je pretvorio u fantastično novo djelo jazz-umjetnosti!

Valja podsjetiti da je Ellington od 1959. do 2000. nagrađen s dvanaest Grammyja, od čega devet za života!


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja