„Večer za Boška" HGM jazz orkestra Zagreb

„Večer za Boška" HGM jazz orkestra Zagreb
Datum objave:
02.03.2012.
Boško Petrović

JAZZ LISINSKI & HGM

HGM Jazzorkestar Zagreb - „Sunday Night" - Sezona 2011./12.

umjetnički voditelj: Sigi Feigl

Nedjelja 4. ožujka 2012. - 20 sati - KDVL Mala dvorana


HGM Jazzorkestar Zagreb svira VEČER ZA BOŠKA


gosti:
 Neven Frangeš - klavir
, Mario Mavrin - bas, 
Goran Rukavina - bas, 
Šimun Matišić - vibrafon
, Vid Jamnik - vibrafon
, Sandi Čakalo - vokal
, Denis Makin - gitara

HGM jazzorkestar Zagreb zapravo je neodvojivo povezan s Boškom Petrovićem, kao što je i ime Boška Petrovića povezano s hrvatskom jazz-scenom. Razlog tomu s jedne su strane, dakako, njegovi međunarodni uspjesi kao glazbenika i skladatelja, a s druge strane njegova uloga nevjerojatno aktivnog mentora mladih jazz-glazbenika u Hrvatskoj. 
Sa sastavom Zagreb Jazz Quartet, a poslije s B. P. Conventionom, Boško je kao hrvatski veleposlanik jazza putovao na sve važne festivale i u mnogobrojne države te odreda ostvarivao iznimne uspjehe. Boškove skladbe za Zagreb Jazz Quartet bile su prožete utjecajem tradicionalne hrvatske glazbe, a poslije su jednostavno postale poznate pod nazivom balkanski jazz. Osim ansambla B. P. Convention, važan je dio Boškova glazbenog rada od 1985. bio i duo s Nevenom Frangešom. Uz originalne skladbe, svoje mjesto pronašle su i mnoge divne obrade takozvanih jazz-standarda Charlieja Parkera, Dukea Ellingtona ili Theloniousa Monka. 
Boško Petrović dugo je godina radio kao učitelj u ljetnoj školi jazza u Grožnjanu te je upravo ondje etablirao festival „Jazz is back" koji je u međuvremenu postao dio hrvatske festivalske scene. A tu se zatvara i krug oko HGM jazzorkestra Zagreb. Taj je sastav formiran tek 2000./2001. godine kao takozvana big band radionica u vrijeme ljetne škole jazza u Grožnjanu. Uspjeh u prvim dvjema godinama potaknuo je tadašnju Hrvatsku glazbenu mladež da pokrene projekt HGM jazzorkestar Zagreb, a time i projekt profesionalnog džezističkog obrazovanja za mlade talentirane hrvatske glazbenike. Godine 2012. ansambl slavi desetu obljetnicu. 
Na manifestaciji „Večer za Boška" HGM jazzorkestar svirat će mnoga djela iz opusa Boška Petrovića, pozvat će na pozornicu i neke od njegovih glazbenih prijatelja te, naravno, predstaviti neke glazbenike koji bez njega ne bi bili tamo gdje su sada. Kao npr. Sigi Feigl...
Večer za Boška bit će istovremeno i slavlje za Boška. Posve u njegovu stilu!

Informacije na blagajni Dvorane 
tel: +385 (0)1 6121 166
e-mail: HYPERLINK "blagajna@lisinski.hr" blagajna@lisinski.hr 

Cijena ulaznice:   90,00 kn (mjesto za stolom uz piće po izboru) i 70,00 kn
popust od  20% za učenike, studente, umirovljenike, osobe s invaliditetom uključujući osobe u pratnji i pretplatnike 
ciklusa Lisinski subotom. Vlasnici Kulturnog pokaza HGM-a podižu besplatnu ulaznicu na blagajni Dvorane

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja