John Pizzarelli Quartet u Vip Clubu


John Pizzarelli Quartet u Vip Clubu

Datum objave:
12.03.2012.
John Pizzarelli

Renomirani američki jazz gitarist i pjevač John Pizzarelli nastupit će sa svojim kvartetom u Vip clubu u srijedu, 14. ožujka, s početkom u 21 sat. Los Angeles Times ga je nazvao ludo kreativnim, a Toronto Star gitarističkim genijem. John Pizzarelli se s 52 godine, koliko danas ima, može pohvaliti i više nego uspješnom karijerom, nizom od skoro 40 albuma, što samostalnih što u suradnji s drugim izvođačima, i mnogobrojnim nastupima diljem svijeta. Najpoznatiji je po swing interpretaciji jazz standarda, ali i po svojim autorskim djelima koja su već stekla status suvremenih jazz standarda.
Kao Pizzarellijev glazbeni "heroj" nerijetko se spominje Nat King Cole, kojem je i posvetio neke od svojih albuma. Među njima je i jedno od njegovih najpoznatijih izdanja, Dear Mr. Cole (1994.), koje donosi Pizzarellijeve verzije napoznatijih Coleovih pjesama. I kasnije je Pizzarelli nastavio  snimati tribute albume - 2006. izdaje album Dear Mr. Sinatra, tribute Franku Sinatri, dok 2008. izdaje With A Song In My Heart koji slavi glazbu legendarnog kompozitora Richarda Rodgersa, a koji mu donosi nominaciju za nagradu Grammy. Njegov posljednji album iz 2010. Rockin' In Rhythm posvećen je Dukeu Ellingtonu.
 
Počinje svirati gitaru sa šest godina, a u tinejdžerskim godinama kreće u istraživanje svijeta jazza, u koji ga uvodi otac, legendarni jazz gitarist Bucky Pizzarelli. U mladim danima, Pizzarelli nastupa s brojnim poznatim jazz glazbenicima koji su utjecali na njegov kasniji rad, među kojima su bili i Benny Goodman, Les Paul, Zoot Sims, Clark Terry i Slam Stewart. Samostalnu karijeru počinje nakon snimanja albuma My Blue Heaven 1990. godine. Ubrzo kreće na intenzivne turneje, svirajući po klubovima i koncertnim dvoranama te otvarajući koncerte velikanima kao što su Dave Brubeck, Ramsey Lewis i Rosemary Clooney. Dobiva čast otvoriti i  međunarodnu turneju Franka Sinatre 1993. godine te nastupiti na slavlju njegova 80. rođendana u Carnegie Hallu, gdje je, zajedno s ocem, izveo I Don't Know Why I Love You Like I Do.
Pizzarellijev bogati katalog albuma izdanih 1990-ih uključuje, uz albume posvećene stvaralaštvu Nata King Colea, i albume ljubavnih balada After Hours (1996.), kolekciju swing klasika Our Love is Here to Stay (1997.) i šarmantni blagdanski album Let's Share Christmas (1996.). Zanimljivo izdanje iz tog razdoblja je i John Pizzarelli Meets the Beatles (1998.), na kojem Pizzarelli izvodi kultne Beatlesove pjesme i daje im svoj pečat.
 
Nakon 1999., kada potpisuje za Telarc, izdaje niz uspješnih albuma na kojima uglavnom izvodi standarde i autorske skladbe. Izdvajaju se Kisses in the Rain (2000.), Let There Be Love (2000.), The Rare Delight of You (2002.), Live at Birdland (2003.), Bossa Nova (2004.), Knowing You (2005.), Dear Mr. Sinatra (2006.), With A Song In My Heart (2008.) i Rockin' Rhythm (2010.).
 
U to što djeluje kao samostalni izvođač i vođa sastava, pojavljivao se i kao gost na nizu izdanja poznatih pop i jazz izvođača. Vodio je radijske emisije New York Tonight i Radio Deluxe with John Pizzarelli, a nastupao je i na najpopularnijim  američkim TV emisijama kao što su The Tonight Show with Jay Leno, The Late Show with David Letterman, Live With Regis & Kelly, The Tony Danza Show, The CBS Early Show itd.
 


Ulaznice za koncert John Pizzarelli Quarteta moći će se kupiti od 5. ožujka u Aquarius CD Shopu Klasika & Jazz (Varšavska 11) i Vip clubu.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja