The Duke Ellington Orchestra 6. listopada nastupa u Lisinskom

The Duke Ellington Orchestra 6. listopada nastupa u Lisinskom
Datum objave:
01.10.2012.
The Duke Ellington Orchestra
THE DUKE ELLINGTON ORCHESTRA 6. 10. DOLAZI U ZAGREB!

Jedan od najpoznatijih predstavnika jazza i glazbenik koji je zadužio svjetsku glazbenu baštinu s više od 1000 skladbi, iza sebe je "ostavio" orkestar koji gotovo 40 godina izvodi njegova najbolja djela, a u Hrvatskoj ćemo ga moći doživjeti 6. listopada 2012. u KD Lisinski.
Alistair Cooke, glazbeni kritičar iz američkog časopisa Esquire, 1983. godine proglasio je Dukea Ellingtona vrhovnim jazz talentom u proteklih pedeset godina. "Nitko u devedesetogodišnjoj povijesti jazza nije stvorio takav osobni orkestralni zvuk i nitko nije tako kontinuirano proširio jazz izričaj. " - zaključio je Cooke.
Kao vrsni skladatelj, Ellington je napisao više od 1000 glazbenih djela, od kojih vrlo popularne "Take the A-Train", "Mood Indigo", "It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)" te "In a Sentimental Mood. U razdoblju od 1919. godine pa sve do njegove smrti 1974. godine, Ellington je u jazz glazbu uveo uzbudljive novitete poput zvukova režanja i klipa za odštopavanje cijevi, što je kasnije nazvano "džungla stilom", te manipulaciju ljudskog glasa kao instrumenta - odnosno pjevanje bez riječi.
Tijekom života bio je ovjenčan nizom priznanja poput nominacije za Pulitzerovu nagradu 1964. godine. Grammya za životno djelo dobiva 1966. godine mu je dodijeljen Grammy za životno djelo, a 1969. je nagrađen Predsjedničkom medaljom slobode, najvišim civilnim odlikovanjem u Ujedinjem Američkim Državama. Francuska ga je 1973. godine odlikovala Legijom časti, a posthumno postaje dobitnik Pulitzera i to 1999. godine.
Kritičari napominju da je njegov bend bio njegov pravi instrument, a ne njegov klavir. Skladao je ne misleći toliko o pojedinom instrumentu, koliko o glazbenicima jer je glazbu nastojao prilagoditi njihovoj osobnosti. Nije ih želio tjerati da sviraju na način koji im nije blizak ili ugodan.
Duke Ellington bio je aktivan kao izvođač i skladatelj sve do svoje smrti 24. svibnja 1974. godine. Preminuo je u New Yorku od raka pluća. Premda je njegova publika stalno zahtijevala stare klasike poput "Mood Indigo" i "In a Sentimental Mood", Ellington je volio gledati unaprijed i razvijati nove pjesme za svoj bend. Neke od dužih skladbi iz njegovog opusa su "Black, Brown and Beige", "Liberian Suite" i "Afro-Eurasian Eclipse", a jedna od njegovih posljednjih je "The Blues Is Waitin'."
Nakon Dukeove smrti, upravljanje bendom preuzeo je njegov sin jedinac, Mercer Ellington, koji je bio manager benda i trubač. Mercer je vodio bend od 1974. do 1996. godine, nastavljajući tako Dukeovu tradiciju neprestanih turneja, jednovečernjih nastupa te jazza visokog intenziteta. Kada je Mercer preminuo, Dukeov unuk, Paul Ellington preuzeo je vodeću ulogu u orkestru i vodi ga sve do danas.
No, Ellington će uvijek ostati zapamćen, prema riječima Phyla Garlanda za časopis Ebony, na "smjelim inovacijama koje je obilježila njegova glazba - čudnim modulacijama nastalim na bujnim melodijama koje se udaljavaju prema neočekivanim mjestima; neobičnom skladanju pjesama ... i velikoj upotrebi disonance prije svog vremena."
Kako zvuči američka jazz čarolija istinskog glazbenog uzora, imat ćemo priliku doživjeti 6. listopada u KD Lisinski.

ULAZNICE ZA THE DUKE ELLINGTON ORCHESTRA OD DANAS U PRODAJI!
Čarobna večer američkog jazza
KD LISINSKI
6. listopada 2012.
20:00
Ulaznice za koncert slavnog orkestra u prodaji su od DANAS, 3. rujna, na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog te putem sustava HYPERLINK "http://www.ulaznice.hr" www.ulaznice.hr.
Cijena ulaznica iznosi 190 kn za treću kategoriju, 240 kn za drugu kategoriju, 290 za prvu kategoriju te 340 kn za VIP. Poseban popust očekuje pretplatnike ciklusa „Lisinski subotom" - za najbrže je izdvojeno čak 100 ulaznica s 20% popusta. Za prvi zagrebački nastup poznatih jazzista u prodaji je samo 1300 ulaznica, a uz Zagreb ovog će puta posjetiti i Ljubljanu, Bratislavu, Prag, Ravello, Tokyo.
Prekrasna večer jazza nesumnjivo će privući sve zaljubljenike u čaroliju koju je stvarao Duke Ellington. Orkestar koji već desetljećima izvodi njegova najljepša djela, a kojeg vodi Ellingtonov unuk, Paul Ellington, provest će vas kroz bogatu jazz-riznicu. U njoj se nalaze skladbe poput svjetski popularnih HYPERLINK "http://www.youtube.com/watch?v=bHRbEhLj540" "Take the A-Train", HYPERLINK "http://www.youtube.com/watch?v=Ez-ljQA2Kn8" "It don't mean a thing", "Satin doll" ili HYPERLINK "http://www.youtube.com/watch?v=sR13ECD71xU" "In a sentimental mood", a zajedno su bile jedne od perjanica onog što je Duke volio nazivati "američkom glazbom".
Ovaj izvrsni skladatelj, pijanist i voditelj big benda bio je impresioniran instrumentalistima koje je spajao u jedan jedini ali za njega nevjerojatan instrument koji se zove - orkestar. Obilježio je prvu polovinu dvadesetog stoljeća, a svoju suverenost u jazzu još je jednom potvrdio pedesetih kad je objavio skladbu "Diminuendo and Crescendo in Blue". Glazbenici su ga voljeli, ostajali su uz njega godinama jer ih je cijenio; uživao je u njihovom talentu, a oni u njegovoj viziji.
Surađivao je s Ellom Fitzgerald, Countom Basiejem, Louisom Armstrongom te mnogim drugim suvremenicima koji su ga smatrali izuzetno talentiranim i karizmatičnim. Velika kriza u orkestralnom svijetu uslijedila je 1942. kad se Američka glazbena federacija sukobila s predstavnicima glavnih diskografskih kuća zbog nereguliranog isplaćivanja tantijema, čime su instrumentalisti na neko vrijeme prestali sa snimanjima. Nakon štrajka, tržište je pronašlo izlaz u vokalistima što je razvoj glazbene scene odvelo u sasvim drugom smjeru - pjevači su postali zvijezde, a Frank Sinatra bio je jedna od prvih. No 1956. godine na Newport Jazz Festivalu, Ellingtonov je orkestar vratio stari sjaj izvodeći "Diminuendo and Crescendo in Blue" pred novijom i drugačijom publikom. Nedugo zatim oduševio je na europskoj turneji, a po povratku iz Europe skladao je za filmove "Anatomy of a Murder" i "Paris Blues" ...Bilo je to vrijeme novog Ellingtonovog uzleta na životnom putu kojim je zadužio svjetsku glazbenu scenu.
Jednu od najljepših američkih priča THE DUKE ELLINGTON ORCHESTRA ispričat će 6. listopada u dvorani Lisinski s početkom u 20:00.

CIJENA ULAZNICA:

190,00 KN - III kategorija
240,00 KN - II kategorija
290, 00 KN - I kategorija
340,00 KN - VIP

Blagajna dvorane Lisinski otvorena je radnim danom od 10-20 sati te subotom od 9-14 sati.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja