Don Byron nastupa u Vip Clubu

Don Byron nastupa u Vip Clubu
Datum objave:
25.04.2012.
Don Byron
DON BYRON NEW GOSPEL QUINTET

Najcjenjeniji klarinetist današnjeg jazza, skladatelj i aranžer Don Byron nastupit će s New Gospel kvintetom u Vip clubu u srijedu, 9. svibnja, s početkom u 21 sat. Ulaznice se mogu kupiti u Aquarius CD shopu Klasika & Jazz po pretprodajnoj cijeni od 150 kn. Na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 170 kn.

Don Byron je jedan od najznačajnijih glazbenika današnjega suvremenog jazza, višestruko proglašen klarinetistom godine te najboljim jazz umjetnikom. Rođen je 1958. u New Yorku, u glazbenoj obitelji. Nakon studija klasične glazbe, učio je kod slavnog klavirista, skladatelja i aranžera Georgea Russella na Third Stream Departmentu glazbenog konzervatorija New England. U ranim je danima intenzivno proučavao glazbu Dizzyja Gillespea, Milesa Davisa i Machita.

Eklektičan je glazbenik koji je tijekom karijere, osim jazza i klasike, svirao salsu, funk, gospel i klezmer glazbu, a afirmirao se i kao skladatelj djela klasične glazbe te glazbe za film i balet. Surađivao je s poznatim jazzistima poput Grega Osbyja, Anthonyja Braxtona, Cassandre Wilson, Urija Cainea, Hamieta Bluietta i Reggieja Workmana, ali i s raperima, a vodi i nekoliko vlastitih skupina raznih stilskih usmjerenja s kojima je snimio brojne albume. Jedan od njih je sastav Semaphore posvećen novoj ozbiljnoj glazbi. Kroz svoju glazbu često progovara o socijalnim i političkim nepravdama. Bio je umjetnički direktor Jazz odjela na Brooklyn Academy of Music.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja