Obljetnički koncert Silvija Glojnarića

Obljetnički koncert Silvija Glojnarića
Datum objave:
22.08.2012.
Silvije Glojnarić
Četvrtak, 13. rujna 2012. u 19:30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

GODINE GLAZBENE - GODINE LJEPOTE
UZ 55. OBLJETNICU RADA I 75. ROĐENDAN SILVIJA GLOJNARIĆA

Simfonijski orkestar HRT-a
Jazz orkestar HRT-a
Pavle Dešpalj, dirigent
Saša Nestorović, dirigent

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO
Massimo
Jelena Balent
Matija Dedić
Tomislav Mužek

„Stalno kretanje i potraga za novim izvorima inspiracije, kao i za novim, svježim interpretativnim snagama zaokupljaju Glojnarićev neumorni duh, koji će ovim slavljeničkim koncertom zasigurno biti nagrađen za veliki trud i sve svoje kvalitete."

U čast pedeset pete obljetnice umjetničkog djelovanja i sedamdeset petog rođendana dirigenta, skladatelja, aranžera i bubnjara, Silvija Glojnarića, glazbu tog svestranog glazbeničkoh duha izvodit će naši vrsni glazbenici: Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića, te birani gosti, dragi suradnici slavljenika: Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO s kojim je 2009. ostvario osebujan suitu JazzLA(n)DO, Massimo s kojim je iste godine realizirao projekt Massimo Sings Sinatra, te Jelena Balent s kojom je prošle godine zabilježio album Avanturo još nas ima. Svakako će biti zanimljivo čuti i suradnju s našim proslavljenim tenorom Tomislavom Mužekom, a podsjetit ćemo se i na uspješni prošlogodišnji koncert s klaviristom Matijom Dedićem.

Danas jedan od najcjenjenijih i najutjecajnijih glazbenika naše jazz, ali i ozbiljne, zabavne i narodne glazbene scene, Silvije Glojnarić je diplomirao kompoziciju i glazbenu teoriju na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te, kao samouk bubnjar, počeo muzicirati u tadašnjem Plesnom orkestru RTZ-a, a potom i u najpoznatijem hrvatskom jazz sastavu, Zagrebačkom jazz kvartetu kao i u Zagrebačkom jazz kvintetu. Svirao je s najpoznatijim protagonistima naše i svjetske jazz scene da bi se od početka osamdesetih godina intenzivnije posvetio dirigiranju, skladanju i aranžiranju. Kao dirigent bio je na čelu Tamburaškog orkestra RTZ-a, Zabavnog orkestra RTZ-a, a 1996. postao je i šef-dirigent Big banda (današnjeg Jazz orkestra) HRT-a. Upravo taj sastav zauzima posebno mjesto na njegovu glazbenom putu: u njemu je počeo svirati bubnjeve, te 2008. godine zaključio aktivno djelovanje, no njegov utjecaj itekako je i dalje vidljiv u nizu projekata Jazz orkestra HRT-a među kojima je i redovita koncertna sezona.

Bogata diskografija još je jedan dokaz i prikaz bogate glazbeničke djelatnosti Silvija Glojnarića: od suradnje s članom legendarnog Modern Jazz Quarteta, klaviristom Johnom Lewisom, do obljetničkog albuma Portrait, u povodu sedamdesetog rođendana, nižu se brojna međunarodna i domaća izdanja. Kao bubnjar, skladatelj, aranžer i dirigent ostvario je doista zadivljujuć niz suradnji i snimki, a slijedi ga i niz nagrada među kojima je priznanje predsjednika Republike Hrvatske - Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za izvanredni doprinos u promicanju hrvatske kulture.

Bogato stvaralaštvo i djelovanje Silvija Glojnarića nemoguće je dakako sažeti u jednu autorsku večer, no odabrane skladbe i suradnici svakako će pokušati odraziti skladateljeve umjetničke principe, „obilježene stalnom težnjom ostvarivanja suvremenosti neizostavnim dijalogom s bogatstvom konteksta i iskustava s kojima se u svojoj iznimnoj karijeri susretao u različitim ulogama kao glazbenik".

Ulaznice po cijeni od 40 i 50 kn mogu se kupiti na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Pretplatnici Majstorskoga ciklusa i ciklusa Sfumato uz predočenje pretplatničke iskaznice mogu podići besplatne ulaznice.

Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskog radija.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja