Ron Carter na festivalu Jazz.hr/proljeće 2013.

Ron Carter na festivalu Jazz.hr/proljeće 2013.
Datum objave:
08.03.2013.
Ron Carter
Jazz.hr/proljeće - Najavljen festival u Malom »Lisinskom«

Legendarni Ron Carter nastupa u Zagrebu

U Zagrebu je najavljen progran 23. festivala Jazz.hr/proljeće, a o umjetnicima koji će od 18. do 21. ožujka nastupiti u Maloj dvorani »Vatroslava Lisinskog« govorio je umjetnički direktor priredbe Antun Tomislav Šaban, posebice istaknuvši stilsku raznolikost, kao i brigu o prezentaciji hrvatskih jazzista, uključujući i manifestaciju Nove nade jazza »Marjan Marjanović« na kojoj se tradicionalno u sklopu ovog festivala predstavljaju mlađi neafirnirani glazbenici.
Festival će cjelovečernjim koncertom otvoriti pijanist Matija Dedić. Poznat po mnogobrojnim suradnjama sa stranim glazbenicima, ovom će prigodom nastupiti u triju s renomiranim američkim jazzistima, kontrabasistom Harviem S-om i bubnjarom Geneom Jacksonom. Osim jazz standarda na programu će biti i Dedićeve skladbe. Sastav Hologram će izvoditi program sa svojeg, istoimenog CD-a koji sadrži uglavnom djela članova. Pjevačica Vesna Pisarović, koja živi i djeluje u Berlinu, u suradnjim s njemačkim i australskim glazbenicima snimila je CD »With Suspicious Mind« s jazzističkim obradama hitova Elvisa Presleya, koje će biti zastupljene i na njezinom zagrebačkom koncertu. Etno-jazz će biti tema koncerta sastava Damjans koji će promovirati svoj album »Giipuja« s jazzističkim obradama istarskih i kvarnerskih tradicijskih napjeva, ali i autorskim skladbama vođe sastava, kontrabasista Damjana Grpca, pisanih u istom duhu.
Zvijezda festivala je legendarni američki kontrabasist Ron Carter, poznat kao suradnik velikana jazza poput Colemana Hawkinsa, Milesa Davisa, Stana Getza, Bennyja Golsona i Quincyja Jonesa, a više od pola stoljeća uspješno vodi vlastite sastave s kojima je snimio niz ploča. U triju s pijanistom Donaldom Vegom i gitaristom Russelom Maloneom predstavit će program s albuma »Golden Striker« koji odlikuju profinjen i elegantan pristup.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 2. ožujka 2013.)

23. jazz.hr/proljeće
18. – 21. ožujak 2013.

Ponedjeljak, 18. ožujak

Matija Dedić; klavir
Harvie S; kontrabas 
Gene Jackson; bubnjevi

Vodeći hrvatski jazz glazbenik oformio je novi projekt s dvojicom njujorških profesionalaca. Matija i dalje razvija svoj izričaj u klavirskom triju i uz svoje nove suradnike obećava vrhunski glazbeni doživljaj.
Pijanist Matija Dedić ostvario je međunarodnu karijeru surađujući s uglednim jazzistima. Među ostalima, u trio formaciji glasovir-kontrabas-bubnjevi njegovi su koncertni partneri bili Martin Gjakonovski i Dean Terzić, Ron McClure i Jimmy Madison, Buster Williams i Lenny White, a u snimanjima hvaljenih albuma pridružili su mu se Jean-Louis Rassinfosse i Marek Patrman, Larry Grenadier i Jeff Ballard, te Vincente Archer i Kendrick Scott. Na festivalu Jazz.hr/proljeće predstavit će novi trio u kojem sviraju ne manje važni jazzisti: kontrabasist Harvie S (Thad Jones, Lee Konitz, Gil Evans, Art Farmer...) i bubnjar Gene Jackson (Herbie Hancock, Mingus Big Band, Dianne Reeves, Joe Lovano...).

Utorak, 19.ožujak

„With Suspicious Minds“
Vesna Pisarović; vokal
Gerhard Gschlößl; trombon
Jan Roder; kontrabas
Steve Heather; bubnjevi

Nakon svojih uspjeha na hrvatskoj zabavnoglazbenoj sceni, susreta s Peterom Brötzmannom te transformacije u Haagu, Londonu i Berlinu, Vesna Pisarović vraća se u Zagreb s neobičnim, kreativnim jazz projektom. 
Vesna Pisarović renomirana je hrvatska pjevačica. Nakon dugogodišnje istaknute pop karijere, 2006. se odlučuje na radikalan zaokret upisujući studij jazz pjevanja na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, a potom magistrira iz glazbene izvedbe na prestižnoj Guildhall School of Music and Drama u Londonu. Trenutno živi i radi između Berlina i Zagreba. Njezin jazz prvijenac “With Suspicious Minds”, eksperimentalni je jazz projekt posvećen glazbenom opusu Elvisa Presleya. Intervenirajući u nebrojene interpretacije i imitacije Elvisa, projekt donosi nešto sasvim novo i neočekivano. Uz Vesnin svojstven vokalni pristup, projektu se pridružuju vodeći jazz glazbenici iz Berlina.


Hologram   
Elvis Penava; gitara
Maasej Kovačević; klavir
Goran Delač; bas gitara
Marko Lazarić; bubnjevi

Intrigantan fusion sastav koji okuplja vodeće glazbenike mlađe generacije obogatio je prošle godine hrvatsku glazbenu scenu zapaženim albumom.
Fusion sastav Hologram 2008. su osnovali Goran Delač, Elvis Penava i Marko Lazarić. Godinu dana kasnije pridružio im se klavijaturist Kristian Terzić, te 2013. klavijaturist Maasej Kovačević. Hologram spaja jazz i progresivni rock, stvarajući pritom mješavinu zvuka začinjenu i drugim stilovima, izbjegavajući klišeje i upuštajući se u improvizaciju. Izvodi skaldbe članova sastava koje su se našle na albumu prvijencu jednostavnog naziva Hologram, objavljenog 2011. za Aquarius Recordsa. Skladba “Laika” s tog CD-a iste je godine nagrađena Porinom za najbolju jazz kompoziciju. Osim skladbi s tog albuma, na koncertu u Lisinskom Hologram će predstaviti i nove skladbe koje priprema za svoj drugi album.

Srijeda, 20 ožujak:

Nove nade jazza «Marjan Marjanović»
Smotra novih lica hrvatskog jazza.

Damjans Giipuja
Andreas Marinello; saksofon, bas klarinet
Dario Marušić; sopela, dvojnice, cindra, vokal
Damjan Grbac; kontrabas
Tonči Grabušić; bubnjevi, udaraljke

Mladi kastavski kontrabasist Damjan Grbac predstavit će zagrebačkoj publici svoj autorski projekt neobična imena. Spretnim skladateljskim postupcima on spaja zvuke tradicijske glazbe primorske regije s kreativnim solističkim jazzom. Svakako jedan od najoriginalnijih jazz projekata prošle godine!
Damjans je sastav mladog kastavskog kontrabasista i skladatelja Damjana Grpca. Na programu zagrebačkog koncerta bit će skladbe s prvog CD-a tog kvarteta, “Giipuja” u izdanju Aquarius Recordsa. To su jazzističke obrade djela istarske i kvarnerske narodne glazbe, kao i vlastitih skladbi pisanih u istom duhu. Grbac je odlučio istarsku i kvarnersku tradicijsku glazbu, zasnovanu na karakterističnoj istarskoj ljestvici koju je UNESCO zaštitio kao nematerijalnu baštinu, ostaviti u originalnom obliku, a te originalne napjeve glazbenici nadgrađuju materijalom suvremenog jazza. Radi se o zanimljivom promišljanju etno-jazza koji, uz očuvanje hrvatske narodne baštine, može biti putokaz za prezentaciju hrvatske glazbe u svijetu.

Četvrtak, 21. ožujak

Ron Carter  Golden Striker Trio   
Donald Vega; klavir
Russel Malone; gitara
Ron Carter; kontrabas

Zvijezda ovogodišnjeg festivala je jedan od najvećih živućih jazz glazbenika, legendarni kontrabasist koji je snimio više od 2.000 ploča i svirao s ljudima koji su stvarali jazz glazbu druge polovice 20. stoljeća.
CD-om “The Golden Striker” glasoviti se kontrabasist Ron Carter, član legendarnog Miles Davis Quinteta iz šezdesetih, predstavlja na vrhuncu glazbene zrelosti. Carter je uspostavio sklad i zajedništvo u kojem mlađe kolege stavlja u ravnopravan položaj ostavljajući im mnogo prostora za improvizacije, ali i za skladateljski doprinos. Njihove su izvedbe prožete feelingom, elegancijom i profinjenošću, uvijek iznova otkrivaju nove ljepote i glazbene vrijednosti, a Cartera potvrđuju kao jednog od najznačajnijih umjetnika današnjeg jazza. Može li glazbenu čaroliju, koja odlikuje ovaj CD, ostvariti i na koncertu u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, uvjerit ćemo se na zaključnom koncertu ovogodišnjeg festivala Jazz.hr/proljeće?

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja