Damir Kukuruzović Gipsy Swing Quintet i Miro Ungar nastupaju u Lisinskom

Damir Kukuruzović Gipsy Swing Quintet i Miro Ungar nastupaju u Lisinskom
Datum objave:
03.03.2013.
Miro Ungar
Damir Kukuruzović Gipsy Swing Quintet feat. Miro Ungar 
Gošća: Tereza Kesovija

DAMIR KUKURUZOVIĆ

Djelo Damira Kukuruzovića svojevrstan je hommage glazbi D. Reinhardta i S. Grappellija, dvojca koji je obilježio europsku jazz glazbu 20. stoljeća. Sam Kukuruzović, inače vlasnik Siscia Jazz Cluba, već dugi niz godina slovi kao jedan od najvjernijih sljedbenika Djanga Reinhardta u Hrvatskoj. Najpoznatiji promotor francuskog jazza, Kukuruzovićev Quartet, nastupao je na svim bitnijim festivalima u zemlji i inozemstvu promovirajući tradiciju romske glazbe i jazza. Na svom CD-u Green Hill Gipsy Swing, svirao je s najznačajnijim predstavnikom tog stila u svijetu, francuskim gitaristom Angelom Debarreom te violinistom Loulouom Djinom. Godine 2009. održao je turneju nazvanu "Pariško čudo na harmonici" s Ludovicom Beierom, jednim od najtraženijih jazz harmonikaša današnjice. Na svom je glazbenom putu Kukuruzović surađivao s drugim značajnim imenima iz svijeta jazza kao što su, Adrian B. Burns (poznat po svojim nastupima s Billom Wymanom i Rhitam Kingsima), Raphael Fays (najpoznatiji romski flamenco gitarist), a 2011. godine imao je zajedničku turneju s vrlo traženim manouche glazbenikom iz Strasbourga, Yourguijem Loefflerom. Svoju suradnju s njima zabilježio je na CD-u nazvanom "Manouche". Uz osnivanje kvarteta Kukuruzović se u rodnom Sisku 2005. godine odlučuje utemeljiti Siscia Jazz Club internacionalnog značaja, te međunarodni festival jazza i bluesa na obalama Kupe koji su do sada posjetili mnogi svjetski jazz glazbenici. (Siscia Open Jazz & Blues Festival).

Izdvojeno iz kritike...

"Na svjetskoj jazz sceni djeluju mnogi virtuozi - kad pišem o Kukuruzoviću, razmišljam o kontedstu globalne, a ne lokalne glazbene scene - ali rijetki su glazbenici poput njega, koji uz iznimne sviračke vještine, uspjevaju dosegnuti najvišu estetsku razinu."
Davor Hrvoj

˝.....Kukuruzović je veliki virtuoz s bogatim iskustvom glazbenih suradnji, od Boška Petrovića do brojnih svjetskih glazbenika kao što su Angelo Debarre i Ludovic Beier, i upravo su ove prve tour de force izvedbe poslužile kao odličan uvod u Kukuruzovićevu maestralnu tehniku. Zatim je polako na pozornicu počelo dolaziti pojačanje, prvo u vidu Kukuruzovićevog ''Grapellija'', tj. Brune Urlića na violini, koji je briljirao u standardu Sweet Georgia Brown i tradicionalnoj židovskoj pjesmi David. Sljedeća prinova na pozornici bio je Yorgui Loeffler, mladi gitarist iz Strasbourga, koji s velikim Djangom dijeli romsko porijeklo i fascinantnu brzopoteznost koja istodobno impresionira tehničkim perfekcionizmom i osvaja lepršavom lakoćom izričaja..."
Mirna Marić

"... koji istinski ljubitelj glazbe ne bi pljeskao kada vođa benda Kukuruzović, kojeg sve češće tituliraju kao "hrvatski Django Reinhardt", leti prstima po gitari u vrijeme
furiozne izvedbe ruskog hita Oči čornije..."
T. Levak

"... Kukuruzovićeva virtuoznost gotovo ravna DJangovoj, kao i autentična pratnja (violina), nametnula se ipak kao ovogodišnji gipsy swing vrh..."
Igor Koruga


MIRO UNGAR

Dugovječni glas hrvatske estrade, Miro Ungar, već 56 godina nastupa na nebrojenim koncertnim pozornicama diljem svijeta. Ni u svojoj trećoj dobi ne gubi snagu i
ambiciju da stvara nešto novo. Posljednjih godina održao je nekoliko koncerata s Big Bandom HRT-a, a s njima je snimio i album na kojem pjeva jazz standarde.
Krajem prosinca 2012. ušao je novi projekt s Damirom Kukuruzovićem, te održao dva vrlo uspješna koncerta, pa mu je bila želja taj specifičan repertoar u stilu Reinhardta i Sinatre predstaviti i zagrebačkoj publici.

Prvih 10 godina svoje karijere Ungar je nastupao s vokalnim kvartetom 4M, a nakon toga preselio se u Pariz gdje je pod pseudonimom Tim Twinkleberry snimao za diskografsku kuću Barclay. Nakon devet godina provedenih u Parizu vraća se u Zagreb, te slijede mnogobrojne turneje u tadašnjem SSSR-u, DDR-u gdje stječe veliku popularnost i održava brojne koncerte. Sedamdeseteh godina nastupa na desetak međunarodnih festivala (Bern, Viña del Mar, Bratislava, Tel Aviv, Aleksandrija, Varna, Skoplje, Beograd...) gdje redovito dobiva nagrade za kompoziciju ili interpretaciju.

Zadnju je pobjedu ostvario na Zagrebfestu 2002. s pjesmom "24 sata s tobom". Tijekom karijere Miro Ungar je snimio ploče na engleskom, njemačkom, francuskom,
talijanskom i ruskom jeziku, a u Jugoslaviji je izdao dvadesetak single ploča, šest LP- a i četiri CD-a. U veljači 2012. Ungar je proslavio 55 godina karijere slavljeničkim koncertom u zagrebačkom Glazbenom zavodu na kojemu je još jednom potvrdio definitivni povratak u svijet swinga i jazza.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja