“Sunday Nights” HGM jazz orkestra Zagreb

“Sunday Nights” HGM jazz orkestra Zagreb
Datum objave:
12.09.2013.
Miguel Zenon
Zagreb jazz orkestar
ciklus SUNDAY NIGHTS

"Ova priča kao da je počela jučer; premda traje već 11 godina. U čudesnom istarskom gradiću Gožnjanu spontano je došlo do ideje i odluke o osnivanju Zagreb jazz orkestra, orkestra mladih. Vođen znanjem Sigi Feigla, predanošću i kriterijima, orkestar se uz potporu HGM-a sustavno predstavljao javnosti u Zagrebu, Hrvatskoj, ali i diljem Europe i svijeta. A Zagreb je dobio jedan od najjačih i najdosljednijih koncertnih ciklusa.
I evo nas u Lisinskom 2013. godine. Orkestru je 11 godina, koncertni ciklus je također deseti! Počeli su tako mladi da je pred nama i dalje - mladi orkestar. Taj je orkestar među najboljim orkestralnim tijelima u zemlji (i ne samo u jazzu), međunarodno afirmiran i, što je najvažnije, još uvijek raste, još uvijek napreduje. Svake prve nedjelje u mjesecu, u Zagrebu imamo večer orkestralnog jazza zajamčeno visokog dosega, s gostima internacionalnog prvog reda i razreda. To doista nije malo."
Neven Frangeš
I ove, 11. sezone, samo za Vas...Zagreb jazz orkestar!
Koncerti se održavaju u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, svake prve nedjelje u mjesecu, s početkom u 20 sati. S Kulturnim pokazom ulaz besplatan.


HGM Jazzorkestar Zagreb

2013/14 CIKLUS „Sunday Nights" Lisinski, Zagreb
_____________________________________________________________________
--01-- 06. listopad 2013 u 20.00h
„The Magic of Don Menza"
HGM Jazzorkestar Zagreb featuring Don Menza, saksofon (SAD)
_____________________________________________________________________
--02-- 03. studeni 2013 u 20.00h
„Big Band Gypsy"
HGM Jazzorkestar Zagreb featuring „Wiener Tschuschenkapelle"
_____________________________________________________________________
--03-- 01. prosinac 2013 u 20.00h
„Silent Night"
HGM Jazzorkestar Zagreb featuring V. Nikolovska, M. Savić, M. Brnetić, vokal (HR)
_____________________________________________________________________
--04-- 02. veljača 2014 u 20.00h
„Live from New York"
HGM Jazzorkestar Zagreb featuring Miguel Zenon, saksofon (SAD)
_____________________________________________________________________
--05-- 02. ožujak 2014 u 20.00h
„Jazziana Croatica"
HGM Jazzorkestar Zagreb featuring Borna Sercer, bubnjevi (HR)
_____________________________________________________________________
--06-- 06. travanj 2014 u 20.00h
„Afro Latin Big Band Night"
HGM Jazzorkestar Zagreb featuring Arturo O'Farrill, klavir (SAD)
_____________________________________________________________________
--07-- 04. svibanj 2014 u 20.00h
„Vocalise"
HGM Jazzorkestar Zagreb featuring Carenee Wade, vokal (SAD)
_____________________________________________________________________
--08-- 01. lipanj 2014 u 20.00h
„Tango & More"
HGM Jazzorkestar Zagreb featuring Peter Soave, bandoneon (I)
_____________________________________________________________________

The Magic of Don Menza
HGM Jazz orkestar Zagreb featuring Don Menza, saxophone (SAD)
Strast pristupa glazbi, bilo da je riječ o pisanju i aranžiranju za big band, sviranju saksofona, prenošenja znanja mladim glazbenicima zasigurno je ključ razumijevanja čarolije Dona Menze. Ako se osvrnemo samo na glazbenike s kojima je surađivao, a između ostalih to su Maynard Ferguson, Stan Kenton, Buddy Rich, Elvin Jones, Louie Bellson ili Lalo Schifrin, jasno je da u njegovu slučaju glazba niti ne može funkcionirati bez visokog energetskog naboja koji naprosto želi zasjati u punom sjaju i poptpuno zaokupiti pažnju slušatelja. Ono što ostavlja bez daha da je od Menzine 13-te godine pa sve do današnjih 77 taj žar isti, nepromijenjen. Svojevremeno su to uočili i ranije spomenuti glazbenici, koji su Menzino jedinstveno aranžersko i skladateljsko umijeće koristili obilato, a neke od tih skladbi poput Groovin Hard ili Time Check postali su standardi, klasici big band repertoara. Dugogodišnje prijateljstvo Dona Menze sa Sigijem Feiglom kroz proteklih se 11 godina postojanja HGM Jazz orkestra Zagreb prenijelo i na sam ansambl, koji uvijek s nestrpljenjem i veseljem očekuje svaku novu suradnju i susret s tim legendarnim glazbenikom. Jedna od u svijetu jedinstvenih privilegija Orkestra svakako je broj skladbi koje napisao i aranžirao za njega bilo da je riječ o projektu HGM plays „Our Songs" gdje je Menza aranžirao neke od skladbi ili albumu HGM plays for Christmas na kojem je autor svih aranžmana nekih od najpopularnijih božićnih napjeva. Usprkos velikom broju novih stilova i utjecaja koji oblikuju današnju globalnu jazz scenu, ljudi poput Dona Menze zasigurno je obogaćuju i dokazuju da nas neki ljudi, baš kao i mjesta koja smo već posjetili i iskusili, uvijek iznova potiču da im se vraćamo i nadahnjujemo njihovim nevjerojatnom životnom energijom i umjetničkim elanom.

Big Band Gypsy
HGM Jazz orkestar Zagreb featuring Wiener Tschuschenkapelle (AT)
Sinonim ansambla vrhunskih etno i „world music" glazbenika specijaliziranih za zvukove Balkana, Istočne Europe kao i tradicijske austrijske glazbe pomiješanih s elementima grčkog rebetika kao i romske glazbe u Austriji je svakako Wiener Tschuschenkapelle. Sastav je godine 1989. u Beču osnovao pjevač i gitarist hrvatskog podrijetla Slavko Ninić. Ime sastava, prema Ninićevu tumačenju, nastalo je od riječi „Tschusch" koja u Austriji označava pogrdan naziv ili psovku za doseljenike s područja Balkana, pa ju je odlučio uvrstiti u naziv kao svojevrsnu autoironiju koja bi trebala ublažiti i omekšati njen prvotni, pejorativni karakter. Od svog osnutka prije 24 godine sastav je nastupao diljem svijeta, između ostalih u Zimbabveu, Maroku, Kanadi, Brazilu itd. Šarm njihovoj glazbi svakako daju nepravilne mjere poput 7/8 ili 9/8 koje su široko poznate na području Blakana, ali ih njihova glazbena istraživanja ne ograničavaju, pa tako u njihovu repertoaru možemo čuti bosanske sevdalinke, ruski folklor, tursku tradicijsku glazbu, gypsy jazz itd. Sastav Wiener Tschuschenkapelle je do sada objavio 11 albuma od kojih su mnogi, kako je to i uobičajeno u tom stilskom okruženju, snimljeni uživo. Treba svakako spomenuti i njihovu vrijednu suradnju s Bečkom filharmonijom u Bečkoj Državnoj Operi. Najčešće ih se može čuti na njihovim redovitim nastupima u Beču i okolici, a godine 2008. su nastupali na turneji po Balkanu kao Ambasadori interkulturalnog dijaloga. Ta je turneja ovjekovječena dokumentarnim filmom u produkciji ORF-a pod nazivom Balkan Blues. Za njihovu prvu suradnju s HGM Jazz orkestrom Zagreb aranžmane nekih od najpopularnijih napjeva bliže nam regije napisati će Andreas Marinello i Luka Žužić.

Silent Night
HGM Jazz orkestar Zagreb featuring V. Nikolovska, M. Savić, M. Brnetić, vocal (CRO)
Prigodni blagdanski koncert ove će sezone obilježiti tri hrvatske vokalistice čije djelovanje je bilo ili je u sve većem fokusu domaće glazbene javnosti. Svojim iskustvom i reputacijom svakako se ističe izvrsna Valerija Nikolovska, poznata u širim glazbenim krugovima kao članica iznimnog projekta Mayales, a posljednjih godina kao autorica, pjevačica i „leaderica" trija Livada, kao i suradnica drugih istaknutih hrvatskih glazbenika iz jazz i blues okruženja. Autentična po interpretaciji, boji glasa i sugestivnosti vlastitih izvedbi danas svakako spada u red naših najznačajnijih jazz vokalistica, poglavito u srednjoj generaciji. Maja Savić svojim aktivnostima u području jazz glazbe na domaćoj glazbenoj sceni nakon povratka iz Portugala, gdje je svoje znanje usavršavala s brojnim uglednim glazbenicima, svakako zauzima značajno mjesto, bilo organizacijom koncerata i edukativnih radionica od strane udruge Jazzart ili vlastitim sastavima u kojima okuplja domaće glazbenike različitih generacija. Ona je, kao i Martina Brnetić, svoja intenzivnija glazbena iskustva uz big band stjecala na koncertima sezone HGM A banda, a u međuvremenu je imala prilike nastupati i uz Jazz orkestar HRT-a, kao i HGM jazz orkestar Zagreb. Najmlađa u trolistu tih vokalistica je Martina Brnetić, koja svoj talent i znanje trenutno brusi na uglednom Jazz institutu u Berlinu koji je upisala godine 2010. Kvaliteta, osobnost i autentičnost ovih triju pjevačica u spoju sa zavidnom Feiglovom notnom kolekcijom prigodnih aranžmana svakako garantiraju izniman i raskošan nagovještaj božićnih radosti kakav mogu samo priuštiti ženski glasovi u spoju sa zvukom big banda.

Live from New York
HGM Jazz orkestar Zagreb featuring Miguel Zenon, saxophone (SAD)
Središnje mjesto ove koncertne sezone HGM Jazz orkestra Zagreb zasigurno zauzima njegova suradnja s alt saksofonistom, skladateljem, producentom i pedagogom Miguelom Zenonom. Višestruko nominirani glazbenik za diskografsku nagradu Grammy, Miguel Zenon predstavlja izabranu grupu glazbenika koji majstorski balansiraju i stapaju često kontradiktorne polove inovacije i tradicije. Široko prepoznat kao jedan od najutjecajnijih i najinovativnijih saksofonista svoje generacije, također je razvio jedinstven skladateljski i konceptualni jezik u kojemu sve svoje napore usmjerava na usavršavanje fine mješavine latinoameričke folklorne glazbe i jazza. Rođen i odrastao u San Juanu na Portoriku, Zenon je studirao klasični saksofon na sveučilištu Escuela Libre de Música u Portoriku, da bi potom preselio SAD, gdje je na Berklee College of Music stekao bakelorat, dok je na Manhattan School of Music stekao doktorski stupanj. Svoju je karijeru jednakomjerno rasporedio između rada sa starijim jazz majstorima i mlađim, glazbenim inovatorima. Lista s kojima je surađivao, snimao, svirao na turnejama između ostalih uključuje: The SFJAZZ Collective, Charliea Hadena, Freda Hersha, Kennyja Wernera, Davida Sáncheza, The Village Vanguard Orchestra, The Mingus Big Band, Bobbyja Hutchersona i Stevea Colemana. Osnivač je iznimnog sastava SFJAZZ Collective čiji su članovi između ostalih bili ili jesu: Bobby Hutcherson, Joe Lovano, Joshua Redman, Brian Blade, Nicholas Payton,  Dave Douglas i Eric Harland. Prošle je godine postao njegov umjetnički voditelj, pa je tako ostvario suradnje s Billom Frisellom, Jasonom Moranom, Reginom Carter i Johnom Santosom. Objavio je 9 ploča kao leader, a one ga ne predstavljaju samo kao muzičara koji se razvija, već i njegovu sposobnost da se stalno preispituje kao konceptualist i producent. Iznimno je aktivan kao pedagog, pa je tako održavao radionice i nastavu diljem svijeta na sveučilištima kao što su primjerice: The Banff Centre, Berklee College of Music, Siena Jazz, Conservatorium Van Amsterdam,  Conservatoire de Paris, Barnard College, University of Manitoba, Manhattan School of Music, UMass-Amherst, Brubeck Institute itd.

Jazziana Croatica
HGM Jazz orkestar Zagreb featuring Borna Šercar, drums (CRO)
Promocija i afirmacija hrvatskih jazz glazbenika od samog je osnutka HGM Jazz orkestra Zagreb bila sastavni element njegove umjetničke orijentacije. Jedan od uspješnijih i značajnijih trenutaka domaćeg jazz stvaralaštva posljednjih godina svakako je pojava sastava Jazziana Croatica zagrebačkog bubnjara, udaraljkaša, skladatelja, slikara i pjesnika Borne Šercara, koji se svojom vizijom zvuka i repertoara banda dobrim dijelom naslanja na koncepciju našeg naslavnijeg jazz ansambla, Zagrebačkog jazz kvarteta, predvođenog legendarnim Boškom Petrovićem. Šercar početkom 2009. osniva jazz kvintet Borna Šercar's Jazziana Croatica koji izvodi njegove autorske kompozicije inspirirane hrvatskom klasičnom i etno glazbenom baštinom, pa tako na dva do sada objavljena albuma Little Book of Notes i Nehaj osim originalnih kompozicija možemo čuti aranžmane Gotovčeva Era, Bersinih Sunčanih polja, napjeva Marjane, Marjane, od Berse uglazbljenih Nazorovih stihova Seh duš dan, dubrovačkog Linđa, obrade skladbe Bojna kontroverznog Marka Perkovića itd. Prvi nosač zvuka Little Book of Notes nagrađen je 2011. prestižnom hrvatskom diskografskom nagradom „Porin". U proljeće godine 2012. ansambl je dobio nagradu „Franjo Dugan", za najbolji koncert održan u Salonu Očić u sezoni 2010./2011.g., na kojem su praizveli skladbu Miljenka Prohaske Intrada/Ritmico, skladanu baš za taj sastav. Drugi album Nehaj izašao je u ljeto 2012. godine, te je nominiran je u tri kategorije za „Porin" od kojih su jedan dobili za skladbu Melancholy. Zanimljivo će svakako biti čuti kako će skladbe Jazziane Croatice zazvučati u „bigbendovskom" okruženju, a kao najbolja najava tog koncerta poslužiti će riječi nenadmašnog Boška Petrovića koje je na sebi svojstven način napisao u predgovoru albuma Little Book of Notes:" Borna Šercar pak okupivši oko sebe ovu grupu i, uopće, osmislivši ovaj projekt daleko je prevazišao ono što se po mom iskustvu a poslije svih tih godina u jazzu!! može očekivati od jednog bubnjara!! Bravo Borna, samo naprijed i pozdravi starog!"

Afro Latin Big Band Night
HGM Jazz orkestar Zagreb featuring Arturo O'Farrill, piano (SAD)
Latin jazz poslastica ovosezonskog ciklusa HGM Jazz orkestra Zagreb stiže iz New Yorka u vidu skladatelja, pijanista, aranžera, bandleadera, edukatora i dobitnika prestižnog Grammyja, Artura O'Farrilla, sina legendarnog jazz glazbenika, aranžera i bandleadera Chica O'Farrilla. Odrastajući u New Yorku uz glazbu od malih nogu, Arturo je bio predodređen za bavljenje glazbom, pa je tako studirao na tamošnjim prestižnim sveučilištima kao što su: Manhattan School of Music, Brooklyn College Conservatory, te Aaron Copland School of Music at Queens College. Nakon što je surađivao s Carlom Bley, Dizzyjem Gillespiem, Lesterom Bowiem, Wyntonom Marsalisom, Harryjem Belafonteom te 1995. preuzeo vođenje očeva ansambla s kojim je dugi niz nedjelja redovito nastupao u legendarnom newyorškom klubu Birdland, godine 2002. osnovao je Afro Latin Jazz Orchestra kako bi široj glazbenoj javnosti prezentirao ključne glazbene tradicije „latin jazza", te proširio i istražio suvremeni latin jazz big band repertoar narudžbama skladbi od strane jazz i latin jazz glazbenika iz najrazličitijih idioma i kutaka svijeta. Orkestar je sve do 2007. djelovao u okviru Lincoln centra u New Yorku, te je pod njegovim okriljem snimio hvaljeni album Noche Involvidable. Godine 2007. Arturo O'Farrill je osnovao vlastitu neprofitnu instituciju Afro Latin Jazz Alliance u okviru koje je 2008. snimljen Grammyjem ovjenčan album Song For Chico. Godine 2011. snimljen je i treći album 40 Acres and a Burro. Dio njihova izvrsnog i iznimno cijenjenog repertoara ekskluzivno ćemo moći čuti u interpretaciji HGM Jazz orkestra Zagreb. Arturo O'Farril je vrlo aktivan kao edukator, pa je tako predavao ili predaje na sveučilištima kao što su: The  HYPERLINK "http://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Massachusetts_Amherst" \\o "University of Massachusetts Amherst" University of Massachusetts Amherst,  HYPERLINK "http://en.wikipedia.org/wiki/SUNY_Purchase" \\o "SUNY Purchase" SUNY Purchase, Brooklyn College, a ove je godine dobio status „artist in residence" na uglednom sveučilištu Harlem School of the Arts. Obiteljska tradicija bavljenja glazbom prenešena je i na sinove Zacharyja i Adama, koji već sada nagovještavaju velike stvari nastupajući s ocem, ali i vlastitim sastavom, O'Farrill Brothers Band.

Vocalise
HGM Jazz orkestar Zagreb featuring Charenee Wade, vocal (SAD)
Niz ovosezonskih gostovanja uglednih newyorških glazbenika u ciklusu HGM jazz orkestra Zagreb nastavlja mlada pjevačica, skladateljica, aranžerka i edukatorica Charanee Wade, rođena u Brooklynu. Inspirirana velikom Sarah Vaughan, jazz je počela pjevati u dobi od 13 godina. Kroz slijedećih dvanaest godina intenzivnog izučavanja jazza i klasične glazbe, Charanee Wade je izrasla u istaknutu protagonisticu newyorške jazz scene, stekavši Master's Degree na uglednom sveučilištu Manhattan School of Music. Između brojnih priznanja i nagrada koja je do sada primila u svojoj nedugoj karijeri izdvajaju se: nastup i intepretacija vlastite glazbe u Kennedy centru u Washingtonu u sklopu programa Betty Carter's Jazz Ahead, izbor prve pratilje na vokalnom natjecanju Jazzmobile, zatim izbor prve pratilje godine 2010. na uglednom Theolonius Monk vokalnom natjecanju, te stipendija od 2007. do 2009. na JAS Academy Summer Sessions koju je vodio Christian McBride. Trenutno djeluje kao predavač na sveučilištima Aaron Copland School of Music, City College i Jazzmobile Workshop program. Uz brojne nastupe izvan Sjedinjenih Država na uglednim festivalskim pozornicama ponajprije se izdvajaju nastupi u njenom rodnom New Yorku u klubovima kao što su: Jazz Gallery, Jazz at Lincoln Center's Dizzy Coca Cola's, Smalls i Zinc Bar in NYC. Svoj debitantski album Love Walked In objavila je u srpnju godine 2010.

Tango and More
HGM Jazz orkestar Zagreb featuring Peter Soave, bandoneon (SAD/I)
Zaključak stilski raznolike i zanimljive sezone HGM Jazz orkestra Zagreb pripao je dobro znanom i rado viđenom gostu hrvatskih pozornica, bandoneonistu, harmonikašu i edukatoru Peteru Soaveu. U domaćim je glazbenim krugovima stekao brojne poklonike, surađujući i razvivši veliko prijateljstvo s članovima Gudačkog kvarteta Rucner, s kojima je osim niza nastupa neke od izvebi i diskografski trajno zabilježio. Skladatelj Krešimir Herceg prije nekoliko godina odlučio je ostvariti ambiciozan skladateljski projekt vlastitih skladbi i onih Damira Dičića u aranžmanima austrijskog trombonista i edukatora Reinharda Summerera. Među brojnim uglednim gostima projekta i albuma Ples leptira, objavljenog početkom godine 2011., jedna od najvažnijih uloga pripala je HGM Jazz orkestru Zagreb i njegovom umjetničkom voditelju Sigiju Feiglu. Uz Kvartet Rucner solist je bio i Peter Soave, čije su izvrsne interpretacije na nekim skladbama iznjedrile ideju zajedničkog cjelovečernjeg koncerta u jednoj od narednih sezona Orkestra. Školovan kao klasični harmonikaš, ovjenačan s pregršt nagrada, priznanja, te surađujući s renomiranim orkestrima, glazbenicima i dirigentima, taj je sin talijanskih doseljenika u Sjedinjene Države sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća počeo sve više proučavati i nadahnjivati se glazbom Astora Piazzolle. U tu je svrhu počeo svirati bandoneon, koji će mu sve do danas osigurati reputaciju jednog najznačajnijih interpreta tog glazbala u svojoj generaciji i solista kojemu suvremeni skladatelji diljem svijeta rado posvećuju svoje nove kompozicije. Jedan od njegovih velikih ostvarenih snova je osnivanje Peter Soave Music Academy godine 2010. u talijanskim Dolomitima, na kojoj zajedno sa suprugom Madeleine, također harmonikašicom, svakog ljeta nastoji prenijeti stečeno znanje, ali i naučiti ponešto novo od svojih mlađih i starijih kolega. Putovanje sve do domovine tanga, na krajnjem jugu Južne Amerike, ali i više, kako je naslovljen posljednji koncert, Peter Soave i HGM Jazz orkestar Zagreb zasigurno će učiniti prvoklasnim glazbenim događajem.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja