Putovanje kroz svijet jazza uz Olega Kireyeva

Putovanje kroz svijet jazza uz Olega Kireyeva
Datum objave:
02.04.2013.
Istarsko Narodno Kazalište
u suradnji s udrugom
Kulturna inicijativa
predstavlja:

JAZZ U KAZALIŠTU
Oleg Kireyev i prijatelji

06. travnja s početkom u 20:00 sati
Istarsko Narodno Kazalište - Kazalište Pula

Nastupaju:
Oleg Kireyev - saksofon
Leon Brenko - klavir
Boro Lukić - gitara
Nenad Mirt - kontrabas
Adriano Bernobić - bubnjevi

Prodaja ulaznica:
na svim prodajnim mjestima i u sustavu Eventima
na mjestu događaja neposredno prije početka koncerta
Cijena ulaznica:
50,00 kuna

Oleg Kireyev i prijatelji povest će Vas na putovanje kroz svijet jazza gdje će izvoditi neke od najboljih kompozicija koje su obilježile razdoblje od ere swinga do hard bopa. Na programu će se naći skladbe velikana jazz glazbe poput Dukea Ellingtona, Charliea Parkera, Theloniusa Monka, Johna Coltranea, Milesa Davisa i drugih.

Oleg Kireyev (RUS)

Vodeći saksofonist Rusije i savjetnik predsjednika Republike Baškortostan za kulturu Oleg Kireyev zna mnogo o dobroj glazbi oslobođenoj od ograničenja žanrova. Glazbenu karijeru je započeo jazz glazbom s elementima baškirske narodne glazbe na prijelazu 80-tih i 90-tih godina, pohađao je jazz školu radeći nekoliko godina u Poljskoj, a domovinu jazza - Ameriku - osvojio je etno-jazz projektom „Feng Shui Jazz kazališta". Za taj projekt je također dobio prvu nominaciju Grammy 2008!

Poznata poljska jazz škola opredijelila je njegov glazbeni rukopis, te spojem dviju nacionalnih škola (poljske jazz i etno ruske) rođen je Kireyev glas, koji ga je nevjerojatno proslavio. Glas koji je uzeo najbolje od jazz tradicije, slobodno uživa u modernom glazbenom jeziku i lako održava ravnotežu između starog i novog.

Godine 1994. američki saksofonist Bud Shank, impresioniran radom Olega Kireyeva, pozvao ga je na studij u SAD. Kireyev otkriva domovinu jazza, svira u ansamblu sa najuspješnijim maturantima škole Shank, nastupa na festivalima u Portlandu i Seattleu, stvara kreativne odnose s mnogim velikim jazz glazbenicima u Americi - i dokazuje da je klasični jazz živ, zanimljiv i perspektivan. Mediji ocjenjuju njegov rad kao sklad između kanona stare škole saksofona i modernog poštivanja tradicije uz prisutnost vlastitih ideja.
1996. godine Kireyev kvartet dobio je diplomu „Za izvrsne performanse" na Montreux festivalu, a ubrzo nakon toga objavljen je album snimljen u Poljskoj Song For Sonny - možda najuspješniji Kireyev proizvod današnjice. Ovaj rad otvara za Kireyeva novu zemlju - Veliku Britaniju. Program albuma prikazan 1997. godine na Birmingham jazz festivalu dovodi do toga da ga nazivaju „iznenađenjem" i „izvanrednim tenorom". Uspješno je prošao i njegov nastup na festivalu u Londonu, nakon čega slijede učestali posjeti Albionu i drugim zemljama.
Kao i mnogi veliki jazz glazbenici, Oleg se ne boji eksperimentirati u klasičnom jazzu s malim sastavom, paralelno razvijajući projekte u području etno jazz glazbe, world music, smooth jazzu što mu dopušta da ostane zamijećen kod vrlo raznolike publike.
Njegov najnoviji album „Rhyme and Reason", snimljen zajedno s američkim pijanistom Keithom Dzhavorsom, dobio je pohvalne komentare od ruskih i zapadnih glazbenih kritičara. „Njegov zvuk - hipnotičan, senzualan" - napisalo je najveće službeno izdanje jazza, All About Jazz o Kireyevu - „ponekad grlen, kao što je Coleman Hawkins, a u nekom drugom vremenu promukao, zavodljiv, poput velikog Ben Webstera. On svira tečno, što je moguće samo nekolicini".

Kireyev ide na turneje koje nisu inferiorne u odnosu na one poznatih zvijezda jazza. Tako je nakon njegove 20-dnevne turneje po Poljskoj objavljen veliki članak u legendarnom časopisu Jazz Forum. ​​S Olegom surađuju glazbenici iz različitih zemalja što utjelovljuje sadašnje stanje improvizirane glazbe i ta suradnja često ima uistinu međunarodni karakter.

Oleg Kireyev
HYPERLINK "http://www.olegkireyev.com/"http://www.olegkireyev.com/

 

 

 

 


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja