Anat Cohen nastupa u Vip Clubu

Anat Cohen nastupa u Vip Clubu
Datum objave:
08.05.2013.
Anat Cohen
Virtuozna izraelska klarinetistica i saksofonistica Anat Cohen 15.05. u Vip Clubu


Klarinetistica i saksofonistica Anat Cohen osvojila je srca i umove publike diljem svijeta svojom virtuoznošću i dojmljivom scenskom pojavom. Vrsna glazbenica u Zagreb stiže nedugo po objavi novog studijskog albuma "Claroscuro", čiji naziv dolazi od španjolske riječi za igru svjetla i sjene (chiaroscuro na talijanskom jeziku). Album pokazuje umješnost Anat Cohen u globalnim glazbenim stilovima, od kreolske New Orleans šansone i swing evergreena Artieja Shawa do afričkog groovea, brazilske choro-glazbe, sambe... Anat Cohen na pozornicu Vip Cluba zajedno s Quartetom koji uz nju čine pijanist Jason Lindner, basist Stefano Senni i bubnjar Daniel Freedman, donosi karizmatičnu izvedbu za ljubitelje vrhunske glazbe. "Kada dijelim glazbu s ljudima - drugim glazbenicima ili publikom - te trenutke uvijek osjećam kao slavlje života", ističe Anat Cohen za koju Chicago Tribune ističe kako "...zarazna energija kojom prenosi glazbu slušaocu, čini njenu glazbu prihvatljivu svima."

Anat Cohen je danas podjednako poznata kao klarinetistica i saksofonistica. Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada i priznanja, Jazz Journalists Association ju šest godina godine zaredom proglašava najboljom klarinetisticom, a ugledni DownBeat ju više godina uzastopce uvrštava na prvo mjesto klarinetista u usponu karijere, dok visoke pozicije zauzima i u kategorijama tenor i sopran saksofonista u usponu karijere. Časopis JazzTimes uvrstio ju je rame uz rame velikana poput Herbieja Hancocka, Charlesa Mingusa i Joshue Redmana. Osvrnuvši se na spontanost one-take albuma "Claroscuro" Anat kaže: "Sviram s nekima od meni omiljenih glazbenika na svijetu, i svi pričamo istim jezikom, bez obzira odakle dolazimo."
Anat Cohen izraelska je glazbenica odgojena u muzičkoj obitelji, koja danas živi u SAD-u. S 12 godina počinje svirati klarinet i izvodi prvi put jazz na klarinetu u bendu Jaffa Conservatory's Dixieland. Godine 1996. upisuje prestižni Berklee College of Music u Bostonu. U to vrijeme svira tenor saksofon u raznim sastavima i okruženjima, uključujući afro-kubanski, argentinski, svira klezmer, suvremenu brazilsku glazbu i brazilski choro.
Cohen se može pohvaliti nastupima u najprestižnijim njujorškim jazz-klubovima (Jazz Standard, Blue Note, Iridium, Joe's Pub i Jazz Gallery) te na pozornicama diljem svijeta. I njezina braća, saksofonist Yuval i trubač Avishai, također su glazbenici pa ponekad sviraju zajedno kao dio 3 Cohens Sexteta. Osim toga, provela je desetljeće kao članica Diva Jazz Orchestra, sastavljenog samo od glazbenica, s kojim je 2007. oduševila publiku na festivalu All Women Jazz Festival - Jazzarella u Zagrebu. Također, svirala je u brazilskim sastavima kao što su Choro Ensemble i Duduka Da Fonseca's Samba Jazz Quintet.
S vlastitom skupinom snimila je albume "Place & Time" (Anzic Records, 2005.), "Poetica" (Anzic Records, 2007.) na kojem svira isključivo klarinet, te "Noir" (Anzic Records, 2007.). JazzTimes je albume "Poetica" i "Noir" uvrstio u pedeset najboljih jazz-izdanja 2007. Kao vođa sastava 2008. izdaje svoj četvrti album, hvaljeni «Notes From The Village", a 2010. «Clarinetwork Live at the Village Vanguard«. Album "Claroscuro" njen je šesti studijski album.

Ulaznice potražite putem sistema HYPERLINK "http://aquarius-records.us4.list-manage.com/track/click?u=69d2272e6a877d3b25113c4c0&id=d78a81db28&e=7bbe5f10b9"ulaznice.hr, sjedeća mjesta u prodaji su po cijeni od 135 kn, a stajaća po 90 kn.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja