Ciklus Jazz.hr 2013/2014

Ciklus Jazz.hr 2013/2014
Datum objave:
31.08.2013.
Black Coffee i Daniele di Bonaventura

Jazz.hr/2013-2014

Mala dvorana Lisinski

petak, 20. 9. 2013. / ulaznica 70 kuna
Francesco Cafiso & Mauro Schiavone
Francesco Cafiso - alto sax

Mauro Schiavone - piano

srijeda, 20. 11. 2013. / ulaznica 100 kuna
Ernie Watts Quartet
Ernie Watts - tenor sax
Christof Seanger - piano
Rudi Engel - bass
Heinrich Koebberling - drums

petak, 17. 1. 2014./ ulaznica 70 kuna
Black Coffee
20. godina djelovanja
Renato Švorinić - bas gitara
Jadran Dučić Čićo - bubnjevi
Ivan Ivić - klavir
Gosti: Daniele di Bonaventura, Martine Thomas, Matija Dedić

četvrtak, 20. 2. 2014. / ulaznica 100 kuna
John Hollenbeck Large Ensemble
19 piece big band featuring:
John Hollenbeck - drums
Theo Bleckmann - vocals
JC Sanford - conductor

četvrtak, 22. 5. 2014. / ulaznica 100 kuna
Geri Allen Solo
Geri Allen - piano, fender Rhodes

Cijena pretplatničke ulaznice za ciklus od svih pet koncerata iznosi 350 kuna. Prodaja ulaznica u KD Lisinski. www.lisinski.hr

Francesco Cafiso
Prozvan čudom od djeteta, saksofonist Francesco Cafiso rođen je 24. svibnja 1989. u Vittoriji na Sicijiji. Već kao desetogodišnjak djelovao je na međunarodnoj glazbenoj sceni surađujući s jazzistima svjetskoga ugleda. Pažnju svjetske jazz javnosti privukao je tijekom turneje što ju je kao petnaestogodišnjak poduzeo kao član septeta slavnog trubača Wyntona Marsalisa. Još tijekom glazbenog školovanja primio je brojna priznanja u Europi, Americi i Japanu, nastupao je diljem svijeta i ostvario suradnje s vodećim talijanskim, ali i svjetskim jazz glazbenicima, između ostalih s Hankom Jonesom, Daveom Brubeckom, Ellisom Marsalisom, Joeom Lovanom i Cedarom Waltonom. Godine 2009. odabran je da nastupi u Washingtonu, na koncertu posvećenom Baraku Obami i Martinu Lutheru Kingu. Iste je godine proglašen veleposlanikom talijanske jazz glazbe u svijetu. Svestran je glazbenik čiji se krug interesa kreće od mainstreama do free jazza, a ne zanemaruje niti tradicijsku glazbu. Od 2008. Francesco Cafiso je umjetnički direktor Vittoria Jazz Festivala. Prošle je godine, tijekom dužeg boravka u SAD-u, održao niz glazbenih tečajeva na prestižnom Sveučilištu u Pennsylvaniji.

 

Ernie Watts
Dobitnik dvije nagrade Grammy, američki jazz i rhythm&blues glazbenik, tenor i sopran saksofonist i flautist Ernest James "Ernie" Watts, rođen je 23. listopada 1945. Stalni je član sastava Charlie Haden Quartet West koji je nekoliko puta bio proglašavan najboljim svjetskim jazz bandom. Svestran je glazbenik koji je, među ostalima, svirao s Buddyjem Richom, Oliverom Nelsonom, Cannonballom Adderleyem, Kurtom Ellingom, Patom Methenyjem, Billyjem Cobhamom, Rolling Stonesima, Frankom Zappom, Marvinom Gayeom i Docom Serverinsenom. Watts je saksofon počeo svirati kao trinaestogodišnjak a poslije je, kao DownBeatov stipendist, pohađao Berklee College of Music i Sveučilište West Chester. Godinama je djelovao kao studijski glazbenik, solist, snimajući s raznim glazbenicima koji su objavljivali za Motown, ali i bezbrojnim drugim pop i R&B bandovima. Sredinom 1980-ih odlučio se ponovno posvetiti jazzu i otada nastupa diljem svijeta. Ubrzo je postao stalni član kultnog sastava Charlie Haden Quartet West, surađuje s drugim vodećim jazzistima s kojima je snimio Grammyjem nagrađene albuma. Vodi i vlastite sastave s kojima je snimio niz albuma, između ostalog i za vlastitu izdavačku kuću Flying Dolphin Records. Na snimanjima njegovih albuma svirali su vodeći jazzisti kao što su Arturo Sandoval, Jack DeJohnette, Kenny Barron, Eddie Gomez i Mugrew Miller. Za neke od njih dobio je ugledne nagrade.

 

Black Coffee
Skupina Black Coffee osnovana je 1993. u Splitu. Od samog osnutka okosnicu čine bas gitarist Renato Švorinić i bubnjar Jadran Dučić Čićo uz koje su se kao stalni članovi ili gosti tijekom godina imjenjivali razni renomirani, ne samo hrvatski glazbenici. U posljednjih pet godina pridružuje im se pijanist Ivan Ivić. Black Coffee je do sad objavio jedanaest albuma od čega posljednja dva zajedno s cijenjenim talijanskim glazbenikom - klavijaturistom, harmonikašem i bandoneonistom - Danieleom di Bonaventurom u Italiji za izdavačku kuću "Caligola Records". Prekretnicu u karijeri sastav doživljava albumom "Krijanca" koji donosi uspješan spoj dva glazbena idioma -klapsku pjemu i jazz. Dobitnik tri nagrade Porin, sastav Black Coffee je nastupao na svim relevantnim jazz festivalima u Hrvatskoj te mnogobrojnim u Italiji, Austriji i Sloveniji. Dvadesetu godišnjicu postojanja sastav je obilježio prigodnim koncertom u Splitu na kojem su gosti bili Gibonni, američka pjevačica Martine Thomas i Daniele di Bonaventura. Osim nekih od njih, na zagrebačkom koncertu pridružiti će se pijanist Matija Dedić, dugogodišnji suradnik sastava Black Coffee.

 

John Hollenbeck
Jazz bubnjar, skladatelj, aranžer i vođa jazz orkestra John Hollenbeck je rođen 19. svibnja 1968. u Binghamtonu, NY, SAD. Osim u jazzu, uključujući free jazz i razne avangardne inačice stila, aktivan je i u klasičnoj glazbi, kao i u drugim glazbenim žanrovima. Za njegovu je karijeru iznimno važna suradnja s trombonistom, skladateljem, aranžerom i vođom jazz orkestra Bobom Brookmeyerom. Otkako je u ranim 1990-ima doselio u New York, povezao se s glazbenicima koji djeluju na eksperimentalnoj glazbenoj sceni na Manhattanu, te je ostvario suradnje s mnogim vodećim svjetskim jazz glazbenicima kao što su Bob Brookmeyer, Fred Hersch, Tony Malaby, Village Vanguard Orchestra i Kenny Wheeler, ali i onima s područja world musica kao što je Pablo Ziegler, kao i nove glazbe kao što je Meredith Monk. Kao bubnjar i udaraljkaš Hollenbeck je razigran i virtuozan, a kao plodan skladatelj i aranžer svestran, maštovit, nepredvidiv i duhovit. Dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, John Hollenbeck je 2005. prihvatio profesura na odjelima za jazz bubnjeve i improvizaciju na Jazz Institutu u Berlinu gdje trenutno predaje. Vođa cijenjenog The Claudia Quinteta, s kojim je zacementirao svoj ugled kao jedan od najinovativnijih glazbenika suvremenog jazza, Hollenbeck će se na zagrebačkom koncertu predstaviti uz vlastiti jazz orkestar koji ruši žanrovske granice i kojeg su kritičari uglednog časopisa DownBeat uvrstili u sam vrh orkestara u usponu karijere.

 

Geri Allen
Cijenjena klaviristica Geri Allen, rođena 1957. u Pontiacu u američkoj saveznoj državi Michigan, na početku karijere priklonila se M-Base pokretu, što sugerira širinu njezinih glazbenih interesa, zanimanje za suvremena kretanja u glazbi, ali i poštivanje, proučavanje i korištenje elemenata tradicije. Karijeru je počela u prvoj polovici 1980-ih svirajući s glasovitim glazbenicima suvremena jazza poput Jamesa Newtona ili Olivera Lakea, a prve samostalne albume ostvarila je sredinom tog desetljeća. U triju s Charlijem Hadenom i Paulom Motianom počela je svirati 1987. snimivši nekoliko zapaženih albuma. Surađivala je s cijenjenim jazzistima poput Lestera Bowiea, Stevea Colemana, Waynea Shortera, Deweya Redmana, Ornettea Colemana, Charlesa Lloyda, a vodi i vlastite skupine s kojima je objavila niz ploča od kojih su neke bile proglašene albumima godine. Profesorica je glazbe na glazbenom konzervatoriju New England u Bostonu.


Pokrovitelji: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba

Medijski partneri: HRT, Novi list, tportal, Muzika.hr,  Hi Fi Media
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja