Jazz u viškoj Fortici

Jazz u viškoj Fortici
Datum objave:
28.07.2013.
Vasko Atanasovski Trio
Vis, 28. srpnja, 2013. - U sklopu programa obilježavanja 200-te obljetnice izgradnje, Tvrđava George u Visu ove će godine ugostiti kremu regionalne jazz i elektronske scene

VASIL HADŽIMANOV, VASKO ATANASOVSKI I OLA HORHE U VISU!

Tijekom kolovoza 2013. neka od najzanimljivijih imena regionalne festivalske scene će uveličati rođendansko slavlje ovog impozantnog zdanja. Tvrđavu George (kolokvijalno poznatu i kao Fortica) su izgradili Britanci za svojeg desetogodišnjeg obitavanja na Visu u vrijeme Napoleonovih ratova. Iz istog perioda datiraju i tri manje viške utvrde: Bentick, Robertson i Wellington, ali i neki za ovo podneblje neuobičajeni običaji poput igranja cricketa.

Tijekom svoje povijesti Tvrđava George je promijenila mnogo gospodara te prošla kroz različite periode izgradnje koji su u konačnici odredili njezin sadašnji izgled: britanski, austro-ugarski i jugoslavenski. Tijekom posljednjeg kao i u periodu koji je uslijedio nakon raspada Jugoslavije su zabilježene devastacije koje se danas nastoje ukloniti brižljivim arheološkim zahvatima.

Nakon 200 godina Tvrđavi George je udahnut novi život te je postala mjesto gdje se mogu čuti neki od najrecentnijih europskih DJ-eva i live actova, pogledati izložbe umjetnika u rezidenciji, a poseban dio ovogodišnjeg slavljeničkog programa čini regionalna live selekcija:

02.08. - Vasil Hadžimanov Bend
Vasil Hadžimanov je jedan od najcjenjenijih jazz klavijaturista s ovih područja koji je u SAD-u diplomirao na prestižnom Berklee College-u te surađivao s mnogim poznatim američkim glazbenicima poput Matt Garrisona, Rick Peckhama, David Gilmorea i drugih. Uz matični sastav Vasil Hadžimanov je posljednjih pet godina član poznatog benda Darkwood Dub, a često radi na glazbi za filmove i kazalište. U Visu će , 2.08, nastupiti s fusion-jazz kvintetom - Vasil Hadžimanov Band. Možemo očekivati nastup koji doista odiše lijepom simptomatičnom energijom i odličnom interakcijom s publikom. Bend će kombinirati jazz i funk glazbu s tradicijskim balkanskim ritmovima. 

18.08. - Vasko Atanasovski Trio
Slovenski skladatelj i glazbenik Vasko Atanasovski poznat je po raznovrsnim suradnjama sa svjetski poznatim jazz, rock, klasičnim i tradicionalnim glazbenicima te jedinstvenim majstorskim pristupom prema svim stilovima glazbe. Uz Atanosovskog sastav čine bubnjar, udaraljkaš i virtuoz Marjan Stanić te gitarist Dejan Lapanja. Repertoar Vasko Atanasovski Trija obuhvaća pjesme sa njegovih različitih albuma, te nove i pjesme nastale u posljednje vrijeme. Virtuozni se trio vješto kreće između različitih glazbenih stilova, kao što su klezmer, Gypsy swing, polka čoček i jedinstvene kombinacije šansone te alter-popa. Publiku u Visu očekuje zarazna vedrina i plesne inspiracije!


30.08. - Ola Horhe.
Ola Horhe je beogradski trio - uz osnivača sastava Andya Pavlova (sintisajzeri,vokal) tu je poznata pijanstica Sonja Lončar (sintisajzeri, voka), te izvrsni bubnjar Nemanja Aćimović koje smo često imali priliku vidjeti i čuti s bendom Jarboli i Neočekivana Sila. Zanimljivo je to što Andy Pavlov koristi originalne analogne sintisajzere s kraja 70-ih. Glazba koju sviraju tematski je vrlo raznolika - osjeća se utjecaj krautrocka, detroitskog electro soul, jazz-a te francuskog loung psy air popa. Oni svoju glazbu opisuju kratko kao retro futurističku! Kako zvuči jedna od jedinstvenijih pojava na ovim prostorima te kako zvuči njihov unikatan glazbeni still poslušajte 30.8. u Visu.

Više informacija o ovogodišnjem programu i povijesti Tvrđave George:
HYPERLINK "http://www.fortgeorgecroatia.com"www.fortgeorgecroatia.com

Informacije o izvođačima:
HYPERLINK "http://www.vhband.com/"http://www.vhband.com/
HYPERLINK "http://www.vaskoatanasovski.com/"http://www.vaskoatanasovski.com/
HYPERLINK "https://myspace.com/olahorhe"https://myspace.com/olahorhe


Kontakt za medije:
HYPERLINK "mailto:karmen@lab852.com"karmen@lab852.com
+385 99 6605 681

HYPERLINK "mailto:danijela.tonkovic@gmail.com" danijela.tonkovic@gmail.com
+385 92 1468 065


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja