Svjetske zvijezde na festivalu Jazz.hr/jesen

Svjetske zvijezde na festivalu Jazz.hr/jesen
Datum objave:
22.10.2013.

U čemu je tajna vitalnosti legendarnog američkog alt saksofonista Leea Konitza koji je karijeru počeo pred kraj II svjetskog rata i do današnjih dana ostao jednim od najvećih improvizatora cool, ali i free jazza? Zašto pijanista Aruána Ortiza nazivaju "najnovijim kubanskim wunderkindom koji je stigao u SAD" i kakve veze njegova glazba ima s arhitekturom? Kako matematika, fizika i izvantjelesna iskustva utječu na glazbu američkog pijanista indijskog podrijetla Vijaya Iyera, od kritike proglašenog "najboljim svjetskim jazz pijanistom, umjetnikom, vođom sastava i autorom albuma"? Što je ugledni violinist Goran Končar otkrio u dosad skrivenoj ostavštini Borisa Papandopula i kako se taj pronalazak stapa s jazz glazbom?
Odgovore potražite na festivalu Jazz.hr/jesen, u neposrednom iskustvu glazbe ovih cijenjenih umjetnika!

Jazz.hr/jesen 2013

Mala dvorana Lisinski

ponedjeljak, 21. 10. 2013.
Lee Konitz & Dan Tepfer Duo
Lee Konitz - alto sax
Dan Tepfer - piano

utorak, 22. 10. 2013.
Aruan Ortiz Quartet
Aruan Ortiz - piano
Rez Abbasi - guitar
Drew Gress - bass
Eric McPherson - drums

srijeda, 23. 10. 2013.
Vijay Iyer Trio
Vijay Iyer - piano
Stephan Crump - bass
Marcus Gilmore - drums

četvrtak, 24. 10. 2013.
Goran Končar & Darko Jurković Quartet
Classic & Jazz
Goran Končar - violin
Darko Jurković - guitar
Zvjezdan Ružić - piano
Henry Radanović - bass
Kruno Levačić - drums
Gošća: Ljerka Končar - cello

Popratni program, od 21. do 24. 10. 2013., predvorje Male dvorane Lisinski

Izložba omotnica LP ploča

Lee Konitz
Lee Konitz jedan je od najznačajnijih alt saksofonista poslije Charliea Parkera, s kojim je prijateljevao, ali čijeg se utjecaja i zamke kopiranja oslobodio još početkom karijere. Rođen je 1927. u Chicagu, u američkoj saveznoj državi Illinois, u židovskoj obitelji. Kao mladić oduševljavao se glazbom swing big bandova koju je slušao na radiju. Posebice je volio slušati Bennyja Goodmana zbog koga je kao osmogodišnjak počeo svirati klarinet. Poslije se odlučio za tenor i konačno za alt saksofon. Improvizirati je počeo prije nego je naučio svirati prvi standard. Nadahnjivao se zvukom Lestera Younga i Johnnyja Hodgesa.
Profesionalno je počeo svirati 1945. u skupini Teddyja Powella, u kojoj je zamijenio Charliea Venturu. Godinu dana poslije upoznao je Lenniea Tristana s kojim je odmah započeo suradnju. Godine 1947. postao je članom orkestra Claudea Thornhilla, za koji je tada skladao Gerry Mulligan, a aranžmane pisao Gil Evans. Krajem 1940-ih svirao je u nonetu Milesa Davisa s kojim je snimio čuvenu ploču "Birth Of The Cool". Suradnje s Thornhillom, Tristanom i Davisom odredile su njegov glazbeni put.
Izraziti predstavnik cool jazza, glazbenik bogata iskustva, jazz edukator, autor stručnih jazz knjiga, dobitnik brojnih priznanja i nagrada, Konitz u svojoj karijeri bilježi suradnje s vodećim jazz glazbenicima: Stanom Kentonom, Gerryjem Mulliganom, Warenom Marshom, Daveom Brubeckom, Charlesom Mingusom, Paulom Bleyom i Ornetteom Colemanom. Često je svirao duete, i to s glasovitim glazbenicima poput Reda Mitchela, Elvina Jonesa i Eddiea Gomeza. Nerijetko su to bili dueti s klaviristima, primjerice, Halom Galperom, Martialom Solalom, Michelom Petruccianijem i Kennyjem Wernerom. Kao vođa skupine počeo je svirati i snimati 1949., od tada objavivši na desetke vlastitih albuma.
Plodan je skladatelj i izvođač koji je djelovao u raznim jazz izričajima poput coola, avangardnog i free jazza. Karijeru je ostvario i na području filmske glazbe. Od sredine 1960-ih uglavnom djeluje u Europi.

Aruán Ortiz
Rođen 1973. u Santiagu de Cuba, Aruán Ortiz je hvaljeni kubanski pijanist, nagrađivani skladatelj te producent i glazbeni pedagog. Prozvan vunderkindom koji je stigao u SAD, ovaj klasično obrazovani violist i pijanist sebe smatra znatiželjnom osobom koja voli glazbu, a svoju glazbu opisuje kao arhitektonsku strukturu zvukova. Njegovo stvaralaštvo uključuje elemente suvremene klasične glazbe, bebiopa, free jazza i afro-kubanskih ritmova, ali uvijek uz prisutnu improvizaciju.
Po dolasku u New York 2008. odmah je postao članom kvinteta poznatog trubača Wallacea Roneyja. Surađivao je i s drugim čuvenim jazzistima, među ostalima s Esperanzom Spalding, Joeom Lovanom, Terri Lyne Carringtona, Mingus Big Bandom, Cindy Blackman-Santana, Donom Byronom, Lennyjem Whiteom i Gregom Osbyjem. Vođa je vlastitih sastava s kojima je snimio niz albuma od kojih su neki dobili najviše ocjene u cijenjenim glazbenim magazinima. Dobitnik je niza nagrada.
Kao skladatelj, Ortiz je dobio narudžbe od mnogobrojnih ansambla, među ostalima od Puhačkog kvinteta Santiago de Cuba, orkestra Musica de Camara u New Yorku, Oyu Oro folklor Dance Company u New Yorku; YOUME & Milena Zullo baleta u Rimu, José Mateo Ballet Theatera u Cambridgeu, MA, te od Simfonijskog orkestra u New Yorku.

Vijay Iyer
Jazz pijanist i skladatelj Vijay Iyer rođen je 1971. u Rochesteru, u američkoj saveznoj državi New York. U djetinjstvu je petnaest godina učio svirati klasičnu violinu, ali usporedo je, kao samouk, svirao i glasovir. Budući da su mu roditelji indijski imigranti, od malena je slušao i proučavao indijsku klasičnu i religijsku glazbu. Nakon što je diplomirao matematiku i fiziku na sveučilištu Yale, doktorirao je fiziku na sveučilištu California.
Za jazz se zainteresirao još kao srednjoškolac. Tijekom karijere svirao je s vodećim glazbenicima suvremena i free jazza, među ostalima sa Steveom Colemanom, Roscom Mitchellom, Aminom Claudine Myers, Georgeom Lewisom i Oliverom Lakeom. Osim što nastupa i snima solo, vodi vlastiti trio, kvartet i kvintet.
Nadahnjuje se slavnim jazz pijanistima poput Theloniousa Monka, Dukea Ellingtona, McCoya Tynera i Andrewa Hilla, skladateljima klasične glazbe: Ligetijem, Debussyjem i Bartokom, ali i drugim stilski različitim autorima.
Kao jazz pedagog aktivan je na nekoliko glazbenih škola: Manhattan School of Music, New York University, The New School, California Institute of the Arts, Columbia University, Harvard University, Berklee School of Music, University of California i School for Improvisational Music.
Kao izvođač, ali i skladatelj, dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada. Njegovi albumu na popisima raznih časopisa i portala zauzimaju prva mjesta. Međunarodna udruga jazz novinara 2010. proglasila ga je jazz umjetnikom godine, a 2012. i 2013. najboljim jazz pijanistom, dok su ga kritičari uglednog časopisa DownBeat prošle godine proglasili najboljim pijanistom i umjetnikom godine, njegov trio najboljim sastavom, a njegov CD "Accelerando" najboljim albumom.

Goran Končar & Darko Jurković Quartet - Classic & Jazz (u suradnji sa B.J.Promotions)
Izniman i nesvakidašnji sastav "Goran Končar & Darko Jurković Quartet" propituje granice klasike i jazza. Malo tko je uopće znao da postoji skladba "Capriccio za solo violinu i jazz kvartet" jednog od najvećih hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula, no oni koji su za nju znali, znali su i to da nikad nije izvedena. Taj crossover klasike i jazza imao je doista čudan put; skladba napisana za jedan veliki jazz festival, umjesto na tom festivalu završila je na tadašnjoj Jugoslavenskoj radioteleviziji. Tamo je spavala u depoima čekajući ruke koje bi je se konačno duhvatile. I dočekala! Kad ju je otkrio bivši voditelj "Zagrebačkog kvarteta Goran Končar, violinist svjetskog glasa, započeo je i projekt okupljanja grupe koja bi je bila u stanju izvesti. Končaru se tada pridružuju Darko Jurković na gitarama, Henry Radanović na kontrabasu, Zvjezdan Ružić na klaviru i Kruno Levačić na bubnjevima. Sastav koji je teško ne prozvati supergrupom.
 No bila bi šteta da je sve ostalo samo na Papandopulu, pa je osmišljen kompletan repertoar u kojem će se plodonosno spojiti disciplina klasike i lepršavost jazza. Miljenko Prohaska tako je posebno za bend prilagodio svoju skladbu "Adieu", davši glavnu temu violončelu. Svirat će se i skladba zanimljivog ruskog kompozitora Igora Frolova "Divertimento za violinu, cello i klavir", opet crossover, a kao nezaobilazan začin dolaze i autorske skladbe članova supergrupe, dakako, u specijalnim aranžmanima, čemu će uvelike pridonijeti mlada violončelistica Ljerka Končar. Vrhunski repertoar vrhunskih glazbenika koji osim izuzetnog međusobnog uvažavanja pokazuju i neutaživu glad za propitivanjem granica - granica žanra, ali i vlastitih.

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba

Medijski partneri: HRT, Novi list, tportal, Muzika.hr,  Hi Fi Media

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja