Jazz se vraća u KSET

Jazz se vraća u  KSET
Datum objave:
30.09.2013.
ZEZ

Nakon nekoliko godina stanke, jazz se vraća u zagrebački KSET i to u svom eksperimentalnom obliku koji će se manifestirati kroz kratki ciklus koncerata. Koncerti stoje pod nepretencioznom kraticom ZEZ koja je akronim Zavoda za eksperimentalni zvuk. Ime ciklusa asocijacija je na zavode Fakulteta elektrotehnike i računarstva na čijem se prostoru i pod čijim okriljem sam KSET funkcionira već 37 godina.
Koncerti su ostvareni uz pomoć Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport i Studentskog Zbora s ciljem obogaćivanja zagrebačke kulturne ponude. Unatoč raznolikoj i bogatoj ponudi koju Zagreb ima, nedostaje marginalnih glazbenih događaja kao što su koncerti eksperimentalnog jazza. Također, cilj je i održavanje tradicionalne pozicije KSET-a u sociološkom smislu kao mjesta koje je utočište eksperimentalne glazbe i ljubitelja iste.
Jazz je termin koji obuhvaća velik broj podžanrova koji su često toliko udaljeni da je povezanost nedokučiva. Kroz stoljeće postojanja, jazz je prošao kroz velik broj promjena, a svakim novim desetljećem dominirali su novi smjerovi. Posljednjih nekoliko desetljeća jazz je ostao bez dominantne forme, pa danas gledamo dvije struje glazbenika u pluralizmu stilova. One koji sviraju tradicionalni, te oni koji i dalje testiraju granice jazza. ZEZ predstavlja ovu drugu skupinu glazbenika.

Program ZEZ 2013.

14.10. Colin Stetson (Montreal, Quebec)
05.11. The Kandinsky Effect (Paris, France)
21.11. Tarana Duo (New York, USA) + Chui (Zagreb, Croatia)


14.10. Colin Stetson (Montreal, Quebec)

Ciklus će otvoriti jedna od trenutno najbitnijih osoba eksperimentalne jazz scene, bas saksofonist Colin Stetson koji dolazi predstaviti svoj posljednji album. New History Warfare vol.3: To see more light. Onima koji ne prate recentna događanja na jazz sceni Colin će biti poznatiji kao član grupe Bon Iver. Ili kao prateći i studijski glazbenik čija zavidna lista suradnika uključuje: Toma Waitsa, Arcade Fire, TV On The Radio, Feist, Loua Reeda, Davida Byrnea, Sinead O'Connor, LCD Soundystem i The National. Rođen je u Michiganu na čijem je sveučilištu 1997. završio službenu glazbenu edukaciju. Sljedećih deset godina proveo je u San Franciscu i Brooklynu gdje je razvijao svoj glazbeni stil. 2008. izdao je prvi album New History Warfare vol.1, trilogiju je nastavio 2011. s albumom New History Warfare vol.2: Judges.

Posljednji album iz trilogije proširio je njegov umjetnički, ali i kritički uspjeh. Tako je Alex Green s popularnog glazbenog portala Caught in the Carousel usporedio Colinov utjecaj na avangardni jazz s onim Rogera Federera na tenis. Žanrovski gledano, album nosi široki spektar utjecaja: od jazza, metala, soula, dronea sve do industrijalizma, minimalizma i elektroakustične glazbe. Stetson se kao solo izvođač ne oslanja na loopove i layere zvuka, već na tehniku cirkularnog disanja i i mogućnost da simultano proizvodi beskonačnu paletu zvukova.

- A hugely impressive achievement... a sound that could only come from one person on earth -
Pitchfork

- Mesmerizing... he's a marvel, and produces sounds that are deeply anxious yet also exultant -
NY Times

Karte za koncert možete nabaviti u pretpodaji u KSET-u i Dirty Old Shopu po cijeni od 65 kn, na ulazu karta će koštati 90 kn. Studenti uz predočenje važeće X-ice na ulazu kluba kartu mogu kupiti po cijeni od 40 kn. Ulaz se otvara u 20h, a koncert počinje u 22h
Broja karata je ograničen na 200

Zavod za ekpserimentalni zvuk ovom prilikom želi zahvaliti sljedećima:

Dirty Old Shop
Fakultet elektrotehnike i računarstva
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport
Hrvatska radiotelevizija
Hrvatsko drušvo skladatelja
jazz.hr
Jazz Connections
Muzika.hr
Trip To Zion VJs
Radio Student
Radio 808
Studentski zbor
Zagrebačka Panorama

KSET
2013.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja