Koncert za EBU Jazz orkestra HRT-a

Koncert za EBU Jazz orkestra HRT-a
Datum objave:
14.02.2014.
Jazz orkestar HRT-a
Srijeda, 19. veljače u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT
Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent

Program:
Ivan Kapec, Mak Murtić, Miro Kadoić, Zoran Šćekić


Projekt uključen u redovitu jazz sezonu Europske radijske unije predstavlja hrvatske autore publici u Studiju Bajsić, ali i slušateljima širom Europe - putem satelitskog emitiranja u zemljama članicama EBU-a!

Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića predstavit će četiri domaća autora različitih generacija i afiniteta: Miru Kadoića, Ivana Kapeca, Maka Murtića i Zorana Šćekića.

Miro Kadoić (1962.) poznat je publici Jazz orkestra HRT-a kao dugogodišnji član i solist orkestra, koji osim kao alt-saksofonist djeluje i kao flautist, klarinetist te skladatelj. Godinama je svirao u Big bandu RTV Slovenija, a usavršavao se u SAD-u. Zahvaljujući tome, ali i iskustvu što ga je stjecao svirajući s mnogim europskim i američkim jazz glazbenicima, danas je jedan od vodećih jazzista na hrvatskoj sceni, te vođa sastava s kojima izvodi uglavnom vlastita djela.

Skladatelj, aranžer i saksofonist iz Zagreba, Mak Murtić (1988.) posljednje tri godine živi i stvara u Londonu, te studira saksofon na London Centre od Contemporary Music. Među njegovim projektima ističe se ansambl/orkestar Mimika koji je 2012. godine učinio veliki korak naprijed sudjelovanjem na London Jazz Festivalu, jednom od najvećih na svijetu.

Zagrebački gitarist, skladatelj i vrstan improvizator Ivan Kapec (1970.) od devedesetih je godina aktivno uključen u jazz i elektroničku scenu. Svirao je u mnogim jazz ansamblima u zemlji i inozemstvu. Sa svojim triom zabilježio je dva albuma (Lancun i Bava), a predvodi i multimedijsku grupu Trianguli Zona s kojom redovito gostuje na festivalima kod nas i u inozemstvu, te band Capisconne Electro Unity. Skladbe mu izvode mnogi ugledni hrvatski glazbenici, među kojima dakako i Jazz orkestar HRT-a.

Jazz gitarist, skladatelj i aranžer, Zoran Šćekić (1972.), školovan u Grazu i Finskoj, nakon djelovanja u inozemstvu, 2002. godine vratio se u Hrvatsku gdje sklada glazbu za plesne predstave, sudjeluje na Muzičkom biennalu Zagreb, aranžira za jazz orkestre, priređuje autorske koncerte i osvaja priznanja. Među njegovim suradnjama sa Jazz orkestrom HRT-a ističe se projekt Spiralne kronike predstavljen u sezoni 2011./2012.

Snimku koncerta poslušajte u petak, 28. veljače od 22.30 na HR3.

 

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja