9. Vip Zagreb Jazz Festival

9. Vip Zagreb Jazz Festival
Datum objave:
07.11.2013.
David Gilmore

Najavljen 9. Vip Zagreb Jazz Festival

Deveti po redu Vip Zagreb Jazz festivala održat će se u Zagrebačkom kazalištu mladih od 7. do 10. studenoga - najavljeno je jučer na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovala i bosanskohercegovačka pjevačica sevdaha Amira Medunjanin, najavivši ujedno svoj nastup 8. studenoga s uglednim jazz glazbenicima.
Umjetniki direktor festivala Dražen Kokanović naglasio je da i ove godine predstavlja glazbenike koji osvajaju prva mjesta na ljestvicama uglednih stručnih časopisa. Neće nastupiti neki od legendarnih jazz glazbenika, kao na prethodnima izdanjima, ali su poziv dobili već afirmirani umjetnici koji upravo proživljavaju vrhunac svoje dosadašnje karijere. Jedna od njih je američka jazzistica Tia Fuller koja je ove godine u časopisu »DownBeat« osvojila prvo mjesto u kategoriji najboljih alt saksofonista i flautista u usponu karijere. Ona će nastupom sa svojim kvartetom, s kojim izvodi mainstream jazz, 7. studenoga otvoriti festival. 
Ista priznanja u mladosti je primao Rudresh Mahanthapa kojeg kritičari danas, već nekoliko godina za redom, proglašavaju ponajboljim svjetskim alt saksofonistom. On će sa svojim kvartetom 10. studenoga, u završnjici festivala, predstaviti osebujan amalgam suvremenog jazza i tradicijske indijske, i ne samo indijske glazbe. 
U skladu s koncepcijom - stilskom raznolikošću - svirat će duo u kojem nastupaju egipatsko-australski svirač arapske lutnje Joseph Tawardos i francuski harmonikaš Jean-Louis Matinier. Naime, njihove su izvedbe zasnovane na spoju jazza, klasike i arapske glazbe. Iste večeri, 9. studenoga, nastupit će i trio američkog gitarista Davida Gilmorea, još jednog glazbenika koji se napaja iz različitih izvora, od bluesa i tradicionalnog jazza preko funka i rocka do suvremenih trendova afroameričke glazbe. 
Tijekom festivala u predvorju ZKM-a bit će postavljena izložba fotografija s portretima glazbenika koji su nastupili na dosadašnjim izdanjim Vip Zagreb Jazz festivala.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 30. listopada 2013.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja