19. čakovečki Jazz Fair

19. čakovečki Jazz Fair
Datum objave:
18.11.2013.

19. JAZZ FAIR - 21. i 22. studenoga 2013.


Festival jazz-glazbe potvrđuje svoje postojanje svojim 19-im izdanjem. Sve veći broj zaljubljenika u taj magični svijet jazza traži nove izazove. Festival koji je počeo svoj put domaćim snagama (Big band Čakovec, Varaždin jazz band i Dixieland Čakovec), u svojih 18 godina ugostio je mnoga znana domaća i internacionalna imena jazza. Svoj nastup u Čakovcu održali su velikani poput: Boška Petrovića, Jimija Stanića, Zdenke Kovačićek, Saše Nestorovića, Matije Dedića, Big banda HRT-a, Ladislava Fidrija, Joe Meixnera, Elvisa Stanića, New Swing Quarteta, Vlatka Stefanovskog, DJABE banda, Olaha Kalmana, Karena Asatriana, Ane Paule da Silva, Gwen Hughes, Roba Bargada, Budapest Ragtime banda, Tsala kvarteta iz Pariza....
No, jazz fair je dao priliku i mladima, pogotovo domaćim snagama. Na taj način dobili smo nekoliko izvrsnih pojedinaca (Maasej i Abel Kovačević, Robert Jamrušić, Robert Polgar, Filip Krznar) i bandova (Big band Čakovec, Dixieland, Funky Chak...) koji danas imaju svoje mjesto na jazz karti Hrvatske, ali i šire.

Centar za kulturu

četvrtak  21.11.2013. u 20 sati
Chocolate Disaster
Chocolate Disaster je ženski band sastavljen od umjetnica iz Hrvatske, Austrije i Njemačke.
Mladi jazz kvartet kojega su osnovale četiri ambiciozne djevojke jedna je nježno, slatko-gorka konstelacija, na koju su utjecale tradicionalne veličine kao što su Bill Evans, Paul Chambers, Cannonball Adderley, Max Roach...
Težište ipak stavljaju na izvedbu modernih aranžmana jazz standarda glazbenih velikana u vlastitoj obradi te groovy kompozicija legendarnog Eddiea Harrisa.
Chocolate Disaster čine:
Anna Doblhofer - klavir
Počinje učiti jazz i pop glazbu na Univerzitetu u Beču u klasi prof. Herberta Pichlera. Nakon posjeta New Yorku 2009. godine počinje njezina suradnja s pijanistom Aaronom Goldbergom. Surađuje s poznatim glazbenicima kao što su: Jimmy Cobb, Cedar Walton, Gerald Clayton, Joe Lovano, Tom Harrell, Mulgrew Miller i Mingus Dynasty Bandom. U 2010. Anna putuje u Rim gdje radi s poznatim bebop pijanistom Barryjem Harrisom. Nastavlja studij u Grazu gdje surađuje s mnogim eminentnim glazbenicima: Mike Abene, John Hollenbeck, Fred Hersch i dr.
Leonore Hollauf - kontrabas
Već s 5 godina počinje učiti čelo, pjeva u zboru i nastupa u školskom bandu. Nastupa na brojnim natjecanjima i osvaja brojne vrijedne nagrade. Jazzom se ozbiljno bavi tek zadnjih nekoliko godina, kada se aktivno uključuje u jazz radionice u Grazu. Učila je bass i u Francuskoj na Versailles & Guyancourt školi. Studentica je jazz akademije u Grazu u klasi prof. Wayne Darlinga.
Anna Keller - alto saxofon
Dolazi iz Rosenheima, Njemačka. Već s 4 godine pokazuje izuzetan dar za glazbu i uči harmoniku. Jedanaest godina kasnije upisuje klarinet u školi u Kolbermooru. Tada se zaljubljuje u zvuk saksofona i počinje studirati, ali i nastupati s kvartetom i drugim ansamblima (Big band i manji sastavi). Uči privatno kod Dave Schiavone na University of Buffalo during an exchange year to the USA. Formalno počinje studirati jazz 2010. na KUG (Graz University for Arts and Music) u klasi Karlheinza Miklina.
Lada Obradović - bubanj
Lada je rodom iz Siska, gdje uči klavir, solfeggio i teoriju. Bubnjeve počinje učiti sa 16 godina kada nastupa u rock bandovima. Nakon Jazz kampa u Kranju započinje njezin ozbiljan interes za jazz glazbu. Sudjeluje na mnogim radionicama (Kranj, Grožnjan...) gdje uči kod poznatih pedagoga i glazbenika kao što su: Erich Bachträgl, Howard Curtis, Christophe Bras, Emil Spanyi, Horacio «El Negro» Hernandez, Mike Haid, Bill Bruford, Pete Lockett i Boško Petrović. Iskustva stiče nastupajući u Čakovec Big Bandu, HGMA Big Bandu te u Gospel grupi Agape. Studira na KUG (Graz University for Arts and Music) kod prof. Howard Curtisa od 2010 godine.

JAZZ CONTINUO
Glazba Boška Petrovića
Primož Grašić - gitara
Mario Mavrin - bas
Neven Frangeš - klavir

Životni i glazbeni put ovog jazz sastava obilježen je suradnjom i nastupima s legendarnim Boškom Petrovićem.
Neven Frangeš već sa 14 godina prvi put nastupa sa sastavom Boška Petrovića. To je uvelike odredilo njegov daljnji put te umjetničko i profesionalno opredjeljenje. Nastupio je s mnogim značajnim domaćim i svjetskim jazz glazbenicima - prije svega su to Boško Petrović, Damir Dičić, Mario Mavrin, Elvis Stanić, Miljenko Prohaska, Art Farmer, Niels Pedersen, Martin Drew, Ernie Wilkins, Toot Thielemans, Lou Donaldson, Bob Moover i drugi - i snimio niz gramofonskih ploča, odnosno CD-a, među kojima se izdvajaju dueti s Boškom Petrovićem «Sarabanda», «From Moscow to L. A.», «Un chien Andalou» i posebno jedan CD s našom glazbenom baštinom «Zvira voda», na kojem duo surađuje s proslavljenom Ružom Pospiš-Baldani. Dobitnik je tri Porina u kategoriji jazza. Kao jazz glazbenik nastupao u gotovo svim zemljama Europe, u SAD-u i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.
Pet sezona (2005.-2009.) bio je ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Djeluje godinama i na rock sceni: suradnja i aranžmani na nekoliko ključnih albuma Drage Mlinarca, zatim dugogodišnja suradnja s našom rock institucijom Parni valjak, a ti su albumi nagrađeni s nekoliko Porina. Skladao je glazbu za kazališne predstave, igrane filmove i TV drame, kao i dokumentarne te animirane filmove.
Umjetnički voditelj «Jazz its back» programa Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu kao nastavak rada Boška Petrovića s mladima.
Primož Grašić, slovenski gitarist, skladatelj, glazbeni aranžer i producent , veliku je popularnost stekao svirajući s velikanima jazza, među ostalima s Boškom Petrovićem. Od 1998. stalni je član Big banda i orkestra RTV Slovenije.
Nastupao je s poznatim glazbenicima kao što su N.H.O. Pedersen, Martin Drew, Alvin Queen, Gianni Basso, Toots Thielemans, Jimmy Woode, Clark Terry, Duško Gojković, Steve Gut, Boško Petrović, Csaba Deseo, Jesse Davis, Bobby Durham, Massimo Farao, Curtis Fuller, Dado Moroni, Manfred Josel, Evald Oberleitner, Red Halloway, Steve Swallow, Dennis McCrell, Ed Thigpen, Ray Brown, Helen Merrill, Gary Burton, Bruce Adams, Peter Mihelich, Mark Elf, Lasse Lindgren, Petar Ugrin, Mornington Locket, David Gazarov, Richard Buckley, Lew Solloff, Alan Skidmore, Nigel Hitchcock, George Makinto, Fritz Pauer, Georgie Fame, Lenny White,Buster Williams, George Colligen...
Gostovao je u Americi, Kanadi, Njemačkoj, Švicarskoj, Engleskoj, Irskoj, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj.....
Utemeljitelj je Jazz kampa u Kranju 2004. godine. Veliki je prijatelj Zagreba u kojem nastupa već preko 25 godina, najčešće s Boškom Petrovićem.
Radi kao profesor gitare u vlastitom studiju koji je proširio i na internet.
Mario Mavrin, bas gitarist, vrlo se rano počeo baviti glazbom. U nižoj i srednjoj muzičkoj školi V. Lisinskog (Zagreb) učio je svirati violinu, a zatim bubnjeve, kontrabas i bas gitaru. Ubrzo postaje članom orkestra Stjepana Mihaljinca.
Nakon povratka iz Afrike, gdje je svirao u orkestru Karla Metikoša, 1969. godine postaje stalnim vanjskim suradnikom Big Banda HRT-a pod vodstvom Miljenka Prohaske. Kao bas gitarist svirao je u legendarnoj rock grupi Time. Godine 1970. počinje suradnju s Boškom Petrovićem, a surađivao je i sa Zagrebačkim solistima, Rucner Quartetom, Peterom Soaveom, Zagrebačkom filharmonijom i Michelom Legrandom. Nastupao je na renomiranim svjetskim i europskim jazz festivalima surađujući s glasovitim jazzistima poput Erniea Wilkinsa, Arta Farmera, Clarka Terryja, Sala Nistica, Giannija Bassa, Csabe Desea, Tootsa Thielemansa, Philipa Catherinea, N.H.O. Pedersena, Alvina Queena, Martina Drewa, Duška Gojkovića, Lewa Soloffa, Alberta Mangelsdorffa, Johnnyja Griffina, Helen Merrill, Kristiana Schultzea, Carlosa Wernecka, Petera Appleyarda, Garyja Burtona, Michela Legranda, Royja Brinkera i drugima.
Uz glazbu radi i kao ton majstor live koncerata, što uključuje sve rock opere i mjuzikle, sve jaaz festivale u Zagrebu i stalni je suradnik u dvorani «Vatroslav Lisinski» u Zagrebu od samog osnutka.
U triju američkog klavirista Johna Lewisa svirao je 1995. godine. Bio je član ansambla Jazzbina profesora Igora Lešnika. Višestruki je dobitnik nagrada: Status Hrvatske glazbene unije za najistaknutijeg instrumentalista, bas gitarista, Mega muzika, Porin...

Centar za kulturu
petak 22.11.2013. u 20 sati

David Gazarov, Baku, Azerbajdžan
Klavir je počeo svirati sa četiri godine, a na njega je, uz klasičnu utjecala i američka jazz glazba. Studirao je u Bakuu i Moskvi. Svoju fascinaciju jazzom duguje ocu koji ga je zaintrigirao američkim jazzom. Godine 1989. s kompletnom se obitelji seli u Moskvu gdje dvije godine studira jazz na Gnesins' Academy of Music. Tako je dobio priliku da nastupa na brojnim festivalima u Tbilisu, Eriwanu, St. Peterburgu i Moskvi.
Za vrijeme studija na raznim glazbenim natjecanjima osvaja nagrade.1991. u Njemačkoj snima prvu ploču i seli u München. Na koncertima nastupa kao solist i u sklopu različitih glazbenih sastava. U Njemačkoj postiže reputaciju izuzetnog protagoniste münchenskog jazza i održava koncerte u ekskluzivnom hotelu Bayerischer Hof. Godine 1999. svojim je radom zaslužio nagradu Bavarian State Prize for Young Musicians. Od 2004. posvetio se više klasičnoj glazbi, no ne zanemarujući jazz izraz. Producirao je mnoge albume i surađivao s mnogim glazbenicima. Dosad je snimio velik broj CD-a: Meeting on Hvar (1992.), On Common Ground (1992.), Anima (Blue in Green) (1993.), Autumnal Giant Steps (1995.), Gershwin meets Renaissance/Rhapsody in Blue (1998.), Blue Rondo (1999.), Lush Life (2000.), Black Vision (2000.), Mad Clown's Dream (2001.), Jazz Christmas (2002.), Chopin Lounge (2010.).
U suradnji s raznim skladateljima, glazbenicima i orkestrima ostvaruje crossover glazbene projekte. Nastupao je diljem Europe.

Lasse Lindgren Big Constellation 
Švedski trubač i multiinstrumentalist Lasse Lindgren u europskim je jazz krugovima sinonim za veliku sviračku energiju, zavidno umijeće vladanja instrumentom, sjajnog bandleadera koji sa svakim svojim projektom i najrezerviraniju publiku diže na noge! Prije nekoliko je godina sa svojim kolegama glazbenicima iz Švedske okupljenima u Lasse Lindgren Big Constellation snimio album «Spirits» s originalnim aranžmanima i skladbama Maynarda Fergusona na kojem na svoj neponovljivi i karakteristični način odaje počast jednom od najvećih trubača u povijesti jazza koji je svojim širokim glazbenim pogledom često zaokupljao pozornost širih glazbenih krugova. Posljednjih godina Lasse Lindgren djeluje kao slobodni umjetnik, a uz to je vođa vlastitih projekata i sastava kao što su: Lasse Lindgren Hip Bop Constellation, Lasse Lindgren Quartet Constellation, Lasse Lindgren Big Constellation s kojima je snimio četiri albuma (Lindgren spelar Lindgren, Walkin' Around, 1999., In The Mood For Standards, 2006. i Spirits, 2008.).
Posljednjih se godina Lindgren posvetio proučavanju glazbe i općenito sviračkom nasljeđu velikog Maynarda Fergusona kao i Dona Ellisa, dvojice trubačkih magova koji su svojim djelovanjem ostavili velik trag na generacije jazz trubača, ali i na ostale jazz glazbenike. U tom smislu Lindgrenu posebno puno znači album Spirits, objavljen prije tri godine. Ideja za nastanak albuma potekla je od samog Lindgrena, koji je od svojih najranijih trubačkih koraka bio očaran Fergusonovim sviranjem i glazbenim dostignućima. Nakon njegove smrti godine 2006. Lindgren je zajedno s Erniem Garsideom, Fergusonovim menađerom od 1967. do 1976. godine (zlatno doba njegove karijere), došao na ideju snimanja albuma. Garside, koji je bio zadužen za Fergusonovu karijeru nakon njegova preseljenja u Veliku Britaniju imao je originalne aranžmane, kao i njegovu trubu s kojom je snimio neke od najslavnijih albuma, no nije imao čovjeka kojemu bi to povjerio u izvođačkom smislu. Ta se osoba našla u liku Lindgrena i stvar je bila riješena, a Lasse Lindgren Big Constellation snimio je dinamičan i uzbudljiv album na tragu Maynardove glazbene vizije. Lasse Lindgren danas je jedan od vodećih europskih jazz trubača, koji podjednako izvrsno nastupa kao solist ili kao lead trubač u big band glazbi. Kao solist pokriva mnogo stilova i u svom izrazu iskazuje utjecaje najvećih trubača poput Dizzyja Gilespieja, Clarka Terryja, Roya Eldridgea, Artua Sandovala, Maynarda Fergusona i drugih.
Dugogodišnji dolasci i suradnja s hrvatskim, slovenskim i talijanskim jazz glazbenicima mlađe generacije dovela je do ideje okupljanja, njegovanja i izvođenja glazbe velikog Maynarda Fergusona. Preko 150 aranžmana koje je ostavio u naslijeđe generacijama danas su u vlasništvu Lassea Lindgrena koji je novi elan za njihovo predstavljanje i daljnje istraživanje našao u 12 glazbenika iz Zagreba, Ljubljane, Bolzana, Maribora i Koprivnice okupljenima u Lasse Lindgren Big Constellation:
Antonio Geček, Darko Sedak Benčić, Zvonimir Bajević, trube,
Marin Ferketin, Miron Hauser, tromboni,
Andreas Marinello, alt saksofon, Mario Bočić, Vojkan Jocić, tenor saksofon, Damir Horvat, bariton saksofon,
Davor Dedić, klavir, Goran Rukavina, kontrabas, bas gitara, Bruno Domiter, bubnjevi
Ulaznica: 40,00 kuna, s popustom 30,00 kuna, festivalska 50,00 kuna


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja