Charles Tolliver - zvijezda festivala Jazz.hr/proljeće

Charles Tolliver - zvijezda festivala Jazz.hr/proljeće
Datum objave:
07.04.2014.
Charles Tolliver
Jazz.hr/proljeće 2014. (9. - 11. 4. 2014.)

srijeda, 9. 4. 2014.
The New Charles Tolliver / Music Inc, featuring guest Saša Nestorović
Charles Tolliver - truba / trumpet
Saša Nestorović - sopran i tenor saksofon / soprano and tenor saxophone
Bruce Edwards - gitara / guitar
Theo Hill - glasovir / piano
Devin Starks - kontrabas / bass
Gene Jackson - bubnjevi / drums

Renomirani američki jazz glazbenik Charles Tolliver odlučio je ostvariti suradnju s hrvatskim saksofonistom Sašom Nestoroviće i utemeljio je ovaj kvintet koji izvodi jazz standarde i skladbe članova

četvrtak, 10. 4. 2014.
Zagreb Jazz Portrait i Acoustic Project
Klasika/jazz
Zagreb Jazz Portrait:
Mario Igrec - gitara / guitar
Saša Nestorović - sopran i tenor saksofon / soprano and tenor saxophone
Nenad "Jura" Vrandečić - kontrabas / bass
Borna Šercar - bubnjevi / drums
Hrvoje Galler - glasovir / piano
Acoustic Project:
Dani Bošnjak - flauta / flute
Branko Mihanović- oboa / oboe
Mario Čopor - glasovir / piano
Stanislav Muškinja - bubnjevi / drums
Martina Sačer - violina / violin
Tomislav Ištok - violina / violin
Aleksandar Jakopanec - viola
Jasen Chelfi - violončelo / cello
Dubravko Palanović - kontrabas / bass

Spajanjem dvaju stilski različitih, ali uglednih hrvatskih ansambala nastao je novi koji u izvedbama autorskih skladbi članova donosi zanimljiv i osebujan spoj klasične glazbe i jazza

Nove nade jazza "Marjan Marjanović"

Smotra novih lica hrvatskog jazza

petak, 11. 4. 2014.
Charles Tolliver & Jazz orkestar HRT-a
Re-creation of John Coltrane's Africa/Brass
Charles Tolliver - dirigent, truba / conductor, trumpet
Saša Nestorović - solist / soloist: sopran i tenor saksofon / soprano and tenor saxophone

Kultno, ali rijetko svirano ostvarenje Johna Coltranea u novim aranžmanima jednog od vodećih glazbenika današnjeg orkestralnog jazza u izvođenju renomiranog hrvatskog orkestra i solista

------------------------------------------------------------------------------

The New Charles Tolliver / Music Inc, featuring guest Saša Nestorović

Prigodom suradnje s Jazz orkestrom HRT-a, slavni se američki trubač, skladatelj, aranžer i dirigent Charles Tolliver, u uglednom časopisu DownBeat proglašavan najboljim trubačem, oduševio osobnošću, profesionalnim odnosom i iznimnim solističkim umijećem šefa-dirigenta tog orkestra Saše Nestorovića i odmah odlučio nastaviti suradnju s njim. Pozvao je Nestorovića da se pridruži njegovom kvintetu i tako utemeljio sekstet The New Charles Tolliver / Music Inc, featuring guest Saša Nestorović. Nestoroviću to nije prva međunarodna suradnja. Naime, osim kao član sekcije saksofona ili šef-dirigent Jazz orkestra HRT-a, surađivao je mnogobrojnim uglednim stranim jazzistima kao što su, među ostalima, Boris Kozlov, Renato Chicco, Alan Praskin, Phil Woods, Victor Morosco, Ernie Wilkins i Martin Drew. Osim što je tijekom polustoljetne karijere svirao s legendarnim jazz glazbenicima, među ostalima s Jackiem McLeanom, Sonnyjem Rollinsom, Maxom Roachom i Horaceom Silverom, Tolliver četrdeset i pet godina djeluje kao vođa sastava. Na snimanjima njegovih albuma svirali su slavni jazzisti raznih naraštaja: Herbie Hancock, Ron Carter, Reggie Workman, Billy Harper, Craig Handy, Victor Lewis, Roibert Glasper i drugi.

------------------------------------------------------------------------------

Zagreb Jazz Portrait i Acoustic Project
Klasika/jazz

Glavna zamisao pokretača spajanja ove dvije renomirane skupine stilski različitih glazbenika - kontrabasista, skladatelja i aranžera Dubravka Palanovića, osnivača Acoustic Projekta kojeg čine članovi Zagrebačke filharmonije, te kontrabasista i skladatelja Nenada "Jure" Vrandečića, osnivača Zagreb Jazz Portraita - pisanje je i izvođenje autorskih djela koja objedinjuju u projektu "Klasika/jazz". Spajanjem ta dva ansambla utemeljen je veliki sastav u kojem, ovisno o pojedinom projektu, djeluje petnaest do osamnaest glazbenika koji izvode skladbe napisane upravo za njih. U takvoj formaciji ostvaruju osebujan glazbeni izričaj koji nije ni čista klasika ni čisti jazz, već fluidna mješavina oba stila sa snažnim gudačim dionicama i podlogama, lepršavim jazz solima, kao i čvrstoj ritam sekciji jazz stila (klavir-bubanj-kontrabas). Na festivalu Jazz.hr/proljeće 2014. ovaj će se ansambl predstaviti izvedbama djela koja potpisuju njegovi članovi: Dubravko Palanović, Mario Igrec, Nenad "Jura" Vrandečić, Saša Nestorović i Borna Šercar. Orkestracije je, upravo za ovaj koncert, napisao Dubravko Palanović koji je već stekao vrhunske kritike pišući aranžmane za Zagrebačku filharmoniju čiji je član.

Zagreb Jazz Portrait
Zagreb Jazz Portrait je jedan od najpostojanijih jazz sastava u novoj Hrvatskoj s dugim stažem istinskog beskompromisnog rada i glazbenog izričaja. Osnovan je 1991. u Zagrebu. Na prvoj probi sudjelovali su bubnjar Jurica Ugrinović (tragično preminuo 1998.), saksofonist Saša Nestorović, kontrabasist Nenad Jura Vrandečić i gitarist Mario Igrec. Umjesto preminulog Jurice Ugrinovića 1998. kvartetu se pridružio Borna Šercar. Osim što je od tada zadržao istu postavu, sastav je ostao vjeran istom zvuku i koncepciji rada autorske hrvatske originalne jazz glazbe.
U 20 godina djelovanja Zagreb Jazz Portrait je ostvario 8 nosača zvuka od čega 5 kompakt diskova i nekoliko kompilacija, mnogo koncertnih i klupskih nastupa, kao i TV snimki, te radio emisija uživo. Kvartet izvodi standarde, ali i skladbe svih članova. Uspjeh je postigao upravo zahvaljujući prepoznatljivom originalnom glazbenom sadržaju. Uz stalne članove kao gosti povremeno sviraju pijanisti, te se s glasovirom kao petim glazbalom u sastavu, bitno pojačala harmonijska slika sastava. Matija Dedić je sudjelovao u snimanjima dva nosača zvuka, a Hrvoje Galler na posljednjem CD-u "Hrvatska Jazz Trilogija". Sastav ostvaruje važnu suradnju s ansamblom Acoustic Project kojeg čine članovi Zagrebačke filharmonije pod vodstvom aranžera i kontrabasiste Dubravka Palanovića, s kojim ostvaruje projekt "Klasika/jazz".

Acoustic Project
Jedanaest izvrsnih glazbenika, većinom članova Zagrebačke filharmonije, okupljenih u ansamblu Acoustic Project, jedinstvena su pojava na glazbenoj sceni. Predvođeni skladateljem i kontrabasistom Dubravkom Palanovićem, svojim neobičnim programima, od klasike do jazza, rocka, argentinskog tanga i orijentalne glazbe, nude jedinstvene glazbene izazove. Svaki koncert je novi početak, nova ideja, novi eksperiment, novi zvučni projekt. Jedno od glavnih usmjerenja ovog ansambla je želja za stvaranjem nesvakidašnjih zvukovnih kombinacija. To se ostvaruje korištenjem raznolikih mogućnosti proizašlih iz harmonija dviju violina, viole, violončela, kontrabasa, flaute, oboe, harmonike, klavira, vibrafona i bubnjeva. Istovremeno ansambl potiče hrvatske skladatelje u slobodnom eksperimentiranju zvukom navedenih glazbala, te kontinuiranim izvođenjem njihovih skladbi promiče i popularizira domaća ostvarenja u zemlji i inozemstvu.
Ansambl je počeo djelovati 2008. i od tada je održao brojne koncerte u Zagrebu i diljem Hrvatske nastupivši na vodećim festivalima u zemlji, pritom ugostivši brojne ugledne klasične i jazz glazbenike kao što su Neven Frangeš, Elvis Stanić, Mario Mavrin, Ricardo Luque, Maria Kuhar Šoša i drugi. S njima je ostvario uspješne i raznovrsne programe. Godine 2012. ansambl je objavio svoj prvi CD "Acoustic Project" u izdanju Aquarius Recordsa.

------------------------------------------------------------------------------

Nove nade jazza "Marjan Marjanović"

Tradicionalna smotra Nove nade jazza "Marjan Marjanović" jedina je koja sustavno predstavlja neafirmirane hrvatske jazz glazbenike. Na ovoj su se manifestaciji širem krugu ljubitelja jazza predstavili deseci, uglavnom mladih jazzista od kojih su mnogi poslije tog nastupa ostvarili uspješne samostalne karijere. Provjerite skriva li se među sudionicima ovogodišnje smotre neka od budućih zvijezda naše jazz scene. 

------------------------------------------------------------------------------

Charles Tolliver & Jazz orkestar HRT-a
Re-creation of John Coltrane's Africa/Brass

Nakon nastupa na festivalu Jazz.hr/jesen 2012., uz Jazz orkestar HRT-a, Charles Tolliver, glazbenik koji je bigbandovsko iskustvo stjecao svirajući u orkestrima Geralda Wilsona i Olivera Nelsona, a trenutno proživljava vrhunac karijere upravo u tom kontekstu, predložio je nastavak suradnje i to s projektom "Re-creation of John Coltrane's Africa/Brass". Radi se o glazbi s kultnog albuma "Africa/Brass" legendarnog saksofonista i skladatelja Johna Coltranea za koju su aranžmane napisali Eric Dolphy i McCoy Tyner. Ovo važno djelo jazz diskografije doživjelo je mnogobrojna reizdanja. Budući da su ubrzo nakon snimanja ploče partiture izgorjele u požaru koji je zahvatio dom Dolphyjevih roditelja, ta se djela više nisu izvodila, a rijetko ih je svirao i sam Coltrane i to samo u formaciji malog ansambla. Zato je Tolliver odlučio transkribirati sve skladbe s albuma, obogativši ih nekim vlastitim zamislima, s namjerom da ih izvodi uz jazz orkestre, te je napisao jedno novo djelo, "Household of Saud", posvećeno slavnom pijanistu McCoyu Tyneru, dugogodišnjem Coltraneovom suradniku. Tolliver je do sad ta djela svirao sa svojim Big Bandom i s hr-Bigbandom, a gosti, solisti, bili su nekadašnji Coltraneovi suradnici: McCoy Tyner i saksofonist Archie Shepp.

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja