ZEZ predstavlja švedsku supergrupu free jazza - trio Fire

ZEZ predstavlja švedsku supergrupu free jazza - trio Fire
Datum objave:
14.03.2014.
Fire
ZEZ #4

Zavod za eksperimentalni zvuk vraća se s proljetnim ciklusom nakon četiri mjeseca zimske pauze. KSET će tako kroz tri događaja ugostiti značajne glazbenike iz svijeta eksperimentalne glazbe.
ZEZ je krenuo u jesen prošle godine i već prvim koncertom privukao pažnju ljubitelja drugačije glazbe ugostivši Colina Stetsona. Čarobni zvukovi njegove glazbe bacili su publiku rasprodanog kluba u trans i stvorili atmosferu koja je mnoge podsjetila na stari sjaj KSET-a. Usljedio je koncert The Kandinsky Effecta koji je svojim power jazz izričajem odveo publiku u sasvim drugome smjeru. Ciklus je završio Tarana Duom čija je fuzija juke i footwork glazbe s world music i jazz elementima ipak ostala neshvaćena od strane domaće publike. Međutim domaća predgrupa Chui dokazala je da i hrvatska scena ima svoje adute.
Kad podvučemo crtu prošlogodišnji ciklus bio je vrlo uspješan, ZEZ je ostvario svoj cilj okupljanja studentske publike oko slobodne glazbe i vraćanja statusa KSET-a kao utočišta ljubitelja iste. Pritom je od publike i medija pokupio nebrojeno pohvala i epiteta na program, atmosferu, rasvjetu i scenografiju.
U veljači ove godine van ciklusa ugošćen je zagrebački avant post punk bend Trobecove Krušne Peći koji su napravili još jednu atmosferu za pamćenje. U novoj godini ZEZ ustraje u prošlogodišnjim ciljevima ali postavlja i nove. Spektar glazbe koju program promovira širi se na moderne smjerove elektronske glazbe, a povećava se i zastupljenost domaćih glazbenika.
Nažalost za razliku od prošle godine program nije financiran od Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport. Unatoč manjem budžetu ZEZ će potruditi kulturnu scenu Zagreba obogatiti jednako kvalitetnim programom kao i prošle godine.


Program ZEZ proljeće 2014.

18.03. Fire! (Stockholm, Sweden) + Duur (Zagreb, Croatia)
02.04. Satelliti (Italy) + Kramar Zaibatsu (Zagreb, Croatia)
05.04. Ital Tek (Brighton, UK) + NT Wave (Zagreb, Croatia) + Yesh (Zagreb, Croatia) & Diyala (Varaždin, Croatia)

 


18.03.2014. FIRE! (Stockholm, Sweden) + Duur DRUYD (Zagreb, Croatia)

Prvi koncert u proljetnom ciklusu ZEZ-a (Zavoda za eksperimentalni zvuk)


FIRE!
Mats Gustafsson
Johan Berthling
Andreas Werliin

Dobro poznata supergrupa skandinavske eksperimentalne jazz scene vraća se u Zagreb. Prošle godine mogli smo ih čuti u Žednom Uhu, a u međuvremenu su izbacili novi album (without noticing) koji je izašao za Rune Gramoffon. Za to vrijeme je Fire! Orchestra, čija je Fire! jezgra, iskočila početkom ove godine albumom Exit na eminentnim top listama najboljih albuma 2013.

Mats Gustafsson, saksofonist koji je vjerujemo obilježio proteklo desetljeće avangardne jazz scene, vraća se na KSET-ovu binu nakon osam godina izbivanja kada nas je počastio nastupom uz talijanski sastav Zu.
Johan Berthling basist je rodom iz Stockholma, aktivan od devedesetih na švedskoj free sceni. Poznat je iz grupe Animes, LSB (Ljungkvist-Strid-Berthling), a proteklo desetljeće najaktivniji sa svojim sastavom Tape.
Andreas Werliin, bubnjar je s debelim iskustvom na već spomenutoj sceni. Znamo ga iz sastava Wildbirds & Peacedrums kojeg čine on i njegova životna partnerica Mariam.

Duur DRUYD
Prije Firea zasvirat će nam novi projekt iz Druydove šume. Duur su zapravo Dubravko Lapaine i Ivan Uravić, njihova se glazba stavlja u kalup world musica iako njena mističnost, meditativnost i magija zvuči kao da se radi o world musicu nekog drugog planeta. Du je zasigurno jedan od najcjenjenijih didgeridoo svirača na zemlji, a Ur izuzetan istraživač harmoničkih mogućnosti gitare, nepravilnih ritmova i harmonijskih pejzaža.

Karte za koncert možete nabaviti u pretpodaji u KSET-u i Dirty Old Shopu po cijeni od 65 kn, na ulazu karta će koštati 80 kn. Studenti uz predočenje važeće X-ice na ulazu kluba kartu mogu kupiti po cijeni od 50 kn, ove karte ne mogu se kupiti u pretprodaji. Ulaz se otvara u 20h.
Broja karata je ograničen na 200


Zavod za ekpserimentalni zvuk ovom prilikom želi zahvaliti sljedećima na podršci:

24sata.hr
Dirty Old Shop
Fakultet elektrotehnike i računarstva
Hrvatsko drušvo skladatelja
jazz.hr
Jazzin.rs
Jazz Connections
Kuns & Liebe Frequency Machine (KLFM)
Kultivator
Muzika.hr
Trip To Zion Vjs
Potlista
Radio 101
Radio 808
Radio Student
Ravno Do Dna
Remixpress.com
Saints Hills Winery
SoundGuardian
Spotdepo.hr
Subsite
Terapija.net
Žedno Uho
Wall.hr

u budućnnosti:
15.05.2014. Brio (Zagreb)
29.05.2014. East Rodeo Septet (Pula, Roma, Ferrara) w/ Žedno Uho


KSET 2014.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja