HGM Jazz orkestar Zagreb i Peter Soave nastupaju u Lisinskom

HGM Jazz orkestar Zagreb i Peter Soave nastupaju u Lisinskom
Datum objave:
28.05.2014.
Peter Soave

„Tango & More"


01.06.2014. Nedjelja, Lisinski u 20.00h


HGM Jazz orkestar Zagreb featuring Peter Soave, bandoneon i harmonikaZaključak stilski raznolike i zanimljive sezone HGM Jazz orkestra Zagreb pripao je dobro znanom irado viđenom gostu hrvatskih pozornica, bandoneonistu, harmonikašu i edukatoru Peteru Soaveu. Udomaćim je glazbenim krugovima stekao brojne poklonike, surađujući i razvivši veliko prijateljstvo sčlanovima Gudačkog kvarteta Rucner, s kojima je osim niza nastupa neke od izvebi i diskografskitrajno zabilježio. Skladatelj Krešimir Herceg prije nekoliko godina odlučio je ostvariti ambiciozanskladateljski projekt vlastitih skladbi i onih Damira Dičića u aranžmanima austrijskog trombonista iedukatora Reinharda Summerera. Među brojnim uglednim gostima projekta i albuma Ples leptira,objavljenog početkom godine 2011., jedna od najvažnijih uloga pripala je HGM Jazz orkestru Zagreb injegovom umjetničkom voditelju Sigiju Feiglu.
 
Uz Kvartet Rucner solist je bio i Peter Soave, čije su izvrsne interpretacije na nekim skladbamaiznjedrile ideju zajedničkog cjelovečernjeg koncerta u jednoj od narednih sezona Orkestra. Školovan kao klasični harmonikaš, ovjenačan s pregršt nagrada, priznanja, te surađujući s renomiranimorkestrima, glazbenicima i dirigentima, taj je sin talijanskih doseljenika u Sjedinjene Države sredinom80-ih godina prošlog stoljeća počeo sve više proučavati i nadahnjivati se glazbom Astora Piazzolle. U tuje svrhu počeo svirati bandoneon, koji će mu sve do danas osigurati reputaciju jednog najznačajnijihinterpreta tog glazbala u svojoj generaciji i solista kojemu suvremeni skladatelji diljem svijeta radoposvećuju svoje nove kompozicije.
 
Jedan od njegovih velikih ostvarenih snova je osnivanje Peter Soave Music Academy godine 2010. u talijanskim Dolomitima, na kojoj zajedno sa suprugom Madeleine, takođerharmonikašicom, svakog ljeta nastoji prenijeti stečeno znanje, ali i naučiti ponešto novo od svojihmlađih i starijih kolega. Putovanje sve do domovine tanga, na krajnjem jugu Južne Amerike, ali i više,kako je naslovljen posljednji koncert, Peter Soave i HGM Jazz orkestar Zagreb zasigurno će učiniti prvoklasnim glazbenim događajem.Kulturni pokaz ulaz slobodan!

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja