Najavljen 14. Liburnia Jazz Festival

Najavljen 14. Liburnia Jazz Festival
Datum objave:
31.05.2014.

14. Liburnia Jazz Festival će i ove godine prvog vikenda u srpnju (4.-6. 07.) Opatiju pretvoriti u prijestolnicu jazza. U vrijeme Festivala, u Opatiji dan započinje jazz doručkom na terasama hotela Imperijal i Milenij, nastavlja se uz krstarenje opatijskom rivijerom jedinstvenim Jazz Boatom, a u rano predvečerje jazz se seli na terasu hotela Bristol i uz bazen hotela Ambasador da bi završio uz koncerte svjetskih zvijezda na Ljetnoj pozornici i hotelu Kvarner.


Sa 13 koncerata na 7 pozornica u samo tri dana susresti se s dobrom glazbom postaje neminovna činjenica.
U vrijeme Festivala, u Opatiji dan započinje jazz doručkom na terasama hotela Imperijal i Milenij, nastavlja se uz krstarenje opatijskom rivijerom jedinstvenim Jazz Boatom, a u rano predvečerje jazz se seli na terasu hotela Bristol i uz bazen hotela Ambasador da bi završio uz koncerte svjetskih zvijezda na Ljetnoj pozornici i hotelu Kvarner.

Uz mnoštvo jazza po čitavom gradu, posebno najavljujemo koncerte:

Luis Bonilla Mediteranean Collective (petak, 4.07.) - kako vrhunski glazbenici uvijek privlače one sebi slične, tako su se na horizontu svjetskih jazz pozornica susreli legendarni američki trombonist Luis Bonilla, kontrabasist Andy Mc Kee i talijanski bubnjar Paolo Muscovi i hrvatski gitarist i multiinstrumentalist Elvis Stanić.
U čudesnoj fuziji Bonilline i Stanićeve glazbe nastaje jedan potpuno novi doživljaj jazza - tradicionalna američka i „latin jazz" tradicija savršeno se pronalaze u mediteranskom sazvučju, stvarajući jedan novi žanr, istovremeno i sofisticiran i strastven, očekivani, a ipak drugačiji. Sinergija Bonille, Stanića i McKeeja pruža nam ono najbolje od različitosti njihova pristupa i pokazuje kako vrhunska jazz glazba, unatoč tome što je možda u svojoj suštini komplicirana, može biti vrlo pitka i razumljiva svima.

NOA (subota, 5.07.) - ove godine imamo izuzetnu čast i sreću što smo uspjeli angažirati pjevačicu koja je osvojila gotovo sve najprestižnije svjetske pozornice (rimski Colosseum, Carnegie Hall, Olympiju, Barbican,...).
Noa je pjevačica koju kod nas ne prepoznaju po imenu, ali je svi znaju po prekrasnim pjesmama („Beautiful That Way" iz kultnog filma „La vita e bella" Roberta Benignia, pjesmi iz filma „Babel", pjesmama iz serijala Jamesa Bonda „Golden Eye", Bessonove „Ivane Orleanske"). Na vatikanskom trgu pjevala je Ave Mariu pred milijunima gledatelja za papu Ivana Pavla II., a redovno nastupa s najvećim svjetskim zvijezdama: Andrea Bocelli, Carlos Santana, Sheryl Crow, George Benson, Sting, Zucchero, Pino Daniele, Donovan, Éric Serra, Mike Mainieri, Al Di Meola,...
Prvi Noin album za međunarodno tržište financirao je i producirao ni manje ni više nego Pat Metheny koji je tom prilikom angažirao i vrhunski line up: Lyle Mays, Steve Rodby, Bill Evans, Steve Ferrone, Dan Gottlieb, a kao skladatelj sudjeluje i na njezinom najnovijem albumu „Love Medicine".

CUBISMO (nedjelja, 6.07.) - najznačajniji salsa/latin jazz sastav u ovom dijelu Europe. Cubismo je dosad izdao šest CD-a, od kojih je većina i u svjetskoj distribuciji.
U svojoj karijeri Cubismo je surađivao s mnogim ovdašnjim, ali i svjetskim glazbenim zvijezdama. CD „Motivo Cubano" snimljen je na Kubi s članovima legendarnog Buena Vista Social Cluba, a na CD-u „Viva la Habana" gostovala je Yolanda Duke, pjevačica orkestra Tita Puentea. Usto, dugo i plodno surađuju i s Nelsonom Hernandezom, jednim od ponajboljih aranžera i producenata salse u SAD-u.
Najjača strana Cubisma upravo su koncerti i živi nastupi, tijekom kojih publiku redovito rasplešu golemom količinom pozitivne energije kojom zrače s pozornice.

Pratite nas - uskoro najavljujemo kompletan program

Liburnia Jazz, 51415 Lovran, Konjsko 92 c, tel. 091/20-11-531, www.liburniajazz.hr, info@liburniajazz.hr


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja